Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε την εποχή που ήταν υπουργός

Σήμερα θα ξεκινήσω με την δραστηριότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χθες μπορούμε να πούμε ότι έχει ένα «deja vu». Η σύσκεψη, λοιπόν, που είχε την Τρίτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα το ΑΣΕΠ ήταν η πρώτη μετά από καιρό που φάνηκε να είναι πιο «χαλαρός» από το συνηθισμένο και να την απολαμβάνει.

Ο λόγος είναι απλός: Τόσο το αντικείμενο της σύσκεψης, όσο και τα πρόσωπα που συμμετείχαν, τον «ταξίδεψαν» έντεκα χρόνια πίσω, όταν έγινε για πρώτη φορά υπουργός, στο τότε Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος ήταν τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου, η Υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη συνεργάτης του και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης σύμβουλος του τότε Υπουργού Μητσοτάκη. Ένα «deja vu», λοιπόν, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που συμμετείχε με πολλή όρεξη και δημιουργική διάθεση στη συγκεκριμένη συζήτηση στο Μαξίμου.


Η Θεοδώρα Τζάκρη λογογράφος του Κασσελάκη

Έμαθα ότι η πρόσφατη ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα κάθε άλλο παρά ενθουσίασε πολλούς από τους βουλευτές. Ιδιαίτερα το σημείο στο οποίο χαρακτήρισε «φαντασιακή λαϊκή εντολή» τη συνεννόηση κομμάτων προκειμένου να νικηθεί η ΝΔ και το άλλο στο οποίο απευθύνθηκε στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας για συνεργασία. Κι αυτό γιατί η Ζωή Κωσταντοπούλου έχει χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προϊόν συναλλαγής, κάτι ιδιαίτερα προσβλητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, η βασική λογογράφος της ομιλίας Κασσελάκη, έμαθα ηταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία όχι μόνο ήταν ενθουσιασμένη για το αποτεέλσμα, αλλά ήταν η πρώτη που έδινε το σήμα να ξεκινήσει το χειροκρότημα των συναδέλφων της στα σημεία που, κατά την άποψη της, ήταν τα πιο «δυνατά».


Μπουρνούς και Τελιγιορίδου οι επόμενοι μετά από Θεοχαρόπουλο και Τσίπρα

Μετά την απομάκρυνση Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιώργου Τσίπρα από τις θέσεις  του έμμισθου κοινοβουλευτικού συνεργάτη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ανησυχία και σε κάποια ακόμα στελέχη τα οποία βρίσκονται στην ίδια επαγγελματική θέση που ήταν οι αποπεμφθέντες. Κυρίως γιατί πρόκειται για πρώην βουλευτές οι οποίοι είχαν στο παρελθόν μια πολύ στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ένας από αυτούς είναι ο πρώην βουλευτής Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς που το τελευταίο διάστημα κάνει κάποιες δημόσιες εμφανίσεις στην τηλεόραση δείχνοντας την αφοσίωση του στον νέο αρχηγό με όποιο τρόπο μπορεί. Η άλλη είναι η πρώην βουλευτής Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου που πλέον είναι «εξαφανισμένη» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ίσως όχι με δική της επιλογή βεβαίως.


Στη «λίστα» Κασσελάκη και οι Ζαχαριάδης και Ραγκούσης

Μαθαίνω, μάλιστα, ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζουν στοιχήματα για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα βρεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι στο στόχαστρο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος και ασκεί κριτική στον νέο πρόεδρο  και βρίσκεται κοντά στον εν δύναμη αντίπαλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Δούκα. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες λένε ότι ήδη έχει ζητηθεί η απομάκρυνση του από την ΚΟ του κόμματος και κανείς δεν γνωρίζει πότε και αν θα πραγματοποιηθεί.

Οι επόμενες μέρες θα έχουν, πάντως, ενδιαφέρον. Ωστόσο, λέγεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης περιμένει αφορμές για να ξεκινήσει σύγκρουση και μαζί τους. Μάλιστα ο Γιάννης Ραγκούσης που έκανε εχθές το απόγευμα δηλώσεις κατά της απομάκρυνσης Θεοχαρόπουλου-Τσίπρα έφερε νέο εκνευρισμό στο επιτελείο Κασσελάκη. Είναι αυτό που λένε μυρίζει μπαρούτι και πάλι…


Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Να σας πω ότι μέσα στον κακό χαμό που έχουν δημιουργήσει στο ΠΑΣΟΚ οι αμφισβητίες του προέδρου του κόμματος, υπερ του Νίκου Ανδρουλάκη τάσσονται αρκετά πρόσωπα του εκσυγχρονιστικού μπλοκ αλλά και κορυφαίοι υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη.

Τρανό παράδειγμα η παρέμβαση του άλλοτε υπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, ενώ πληροφορίες θέλουν και άλλα στελέχη που προέρχονται από τους εκσυγχρονιστές να στηρίξουν ανοιχτά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.


Η Τσέτη κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο

Η Ιουλία Τσέτη μπορεί να βγήκε δεύτερη σε ψήφους, στην πρώτη εκλογική διαδικασία του ΣΕΒ με δύο υποψηφίους, αλλά πήρε τα πρωτεία του ανθρώπου που κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο 117 ετών και να αποσπάσει σχεδόν το 1/3 των ψήφων, βάζοντας παρακαταθήκη για το μέλλον. «Ο ουσιαστικός σκοπός επιτεύχθηκε, με τη διεξαγωγή εκλογών για πρώτη φορά στα 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα.

Άνοιξε ένας δρόμος καταστατικά δημοκρατικών διαδικασιών και δημιουργήθηκε μία παρακαταθήκη για κάθε επιχειρηματία που θα θελήσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», δήλωσε χθες στον απόηχο της εκλογής του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.


Διαγωνισμός για ακίνητα - φιλέτα του ΕΤΑΔ

Τη μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει επί χρόνια με το ακίνητο της Ωκεανίδας στην Ακτή Βουλιαγμένης θέλει να κλείσει σύντομα η ΕΤΑΔ. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2025 αναμένεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό, καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία ακίνητα – «φιλέτα», το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητο και γι΄ αυτό το λόγο η διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται ότι θα προσελκύσει σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων ιδιωτών. Βέβαια, ένα ακόμη ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΤΑΔ είναι και οι διεκδικήσεις που εγείρει ο δήμος για το σύνολο της πλαζ.

Η συνολική έκταση που καλύπτει η Ακτή Βουλιαγμένης ανέρχεται στα 58.000 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίδας. Αυτή τη στιγμή εντός της Πλαζ υφίστανται τρεις καντίνες για τους λουόμενους, δύο εγκαταστάσεις εστίασης, γήπεδα τένις και βόλεϊ καθώς και χώρος στάθμευσης, χωρητικότητας 150 αυτοκινήτων.


«Συνεχίζει τη «φάμπρικα» αναθέσεων η δημοτική αρχή»

Νέα πυρά κατά της δημοτικής αρχής Πεντέλης της Νατάσας Κοσμοπούλου εξαπολύει η πρώην Δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Συμπολιτεία η δημοτική αρχή «συνεχίζει τη «φάμπρικα» αναθέσεων σε ημετέρους. Βάζει τους πολίτες να πληρώσουν για υπηρεσίες DPO έως πέντε φορές πάνω από τις τιμές αγοράς».

Μάλιστα, η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: «Φαίνεται ότι η κατάσταση του δημοτικού ταμείου μας είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που ψευδώς παρουσιάζει η κ. Κοσμοπούλου, γι’ αυτό και δε διστάζει να σκορπά αλόγιστα, δεξιά κι αριστερά, τα χρήματα των δημοτών».


Αυξημένες τιμές για τα περίπου 400 – 450 γενόσημα

Μαθαίνουμε πως κανέναν λόγο δεν έχουν τα στελέχη των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών να ανησυχούν για ένα ενδεχόμενο, το οποίο δεν υφίσταται. Πρόκειται για μία ανησυχία, η οποία θέλει το υπουργείο Υγείας να κάνει πίσω στις προθέσεις του για την χορήγηση αισθητών αυξήσεων στις λιανικές τιμές περίπου 400 – 450 γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία κινδυνεύουμε να τα δούμε οριστικά εκτός της ελληνικής αγοράς φαρμάκων, εξαιτίας των πολύ χαμηλών λιανικών τιμών τους, οι οποίες δεν ξεπερνούν καν τα 15 ευρώ ανά κουτί.

Οι πολύ καλά πληροφορημένες πηγές μας διαβεβαιώνουν ότι εντός των ημερών αναμένεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να αναρτήσει ηλεκτρονικά τις προτεινόμενες από τον Οργανισμό νέες, αυξημένες τιμές για τα περίπου 400 – 450 γενόσημα, για να ακολουθήσουν οι τυχόν ενστάσεις εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών, με το σύνολο της εν λόγω διαδικασίας να ολοκληρώνεται περίπου στα τέλη του τρέχοντος Ιουνίου.