Η φτώχεια επιτείνει την γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα τη µίζερη εικόνα που εκπέµπει το κόµµα προς τα έξω, αλλά δίνει και ένα καλό άλλοθι στον Στέφανο Κασσελάκη να τελειώνει µε πολλούς στην Κουµουνδούρου από την παλιά φρουρά. Η κατακρήµνιση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές έφερε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τα κοµµατικά ταµεία, βάζοντας εκ των πραγµάτων ζήτηµα περικοπών και ενώ ο πρόεδρος του κόµµατος αρνείται -τουλάχιστον για την ώρα- τον δανεισµό από τις τράπεζες. Και αυτό καθώς θα του στερούσε ένα από τα βασικά επιχειρήµατα στην προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από τη Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ. Ότι δηλαδή δεν χρωστάει σε τράπεζες.

Η κρατική επιχορήγηση έπεσε στο µισό από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 31,53%, δηλαδή µειώθηκε κατά 4.000.000 ευρώ (από τα 8.000.000 ευρώ που έπαιρνε έως το 2019). Μειώθηκαν επίσης και τα χρήµατα που δίνουν οι βουλευτές µε τη µορφή συνδροµών στο κόµµα, αφού από 80 που ήταν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του 2019 µειώθηκαν σε 36, που σηµαίνει 600.000 ευρώ λιγότερα στα ταµεία. Το οικονοµικό πρόβληµα γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούµε ότι περίπου 3.500.000 ευρώ τον χρόνο πηγαίνουν στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριµένα δίνονται 250.000 ευρώ επί 14 µήνες.

Οι 250.000 ευρώ αφορούν τη µισθοδοσία και την τήρηση των προγενέστερων ρυθµίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταµεία. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν άλλες εισροές χρηµάτων, ενώ οι διαφηµίσεις µόλις καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα. Συνεπώς, και καθώς τα χρήµατα δεν επαρκούν, το προσεχές διάστηµα και µε το επιχείρηµα του εξορθολογισµού θα αποχωρήσουν πολλοί διοικητικοί και επαγγελµατικά στελέχη και γενικώς αναµένονται νέες… φουρτούνες στην Κουµουνδούρου από όσους κληθούν να πάρουν την απόλυσή τους και να χαιρετήσουν. Το οξύµωρο ωστόσο της όλης ιστορίας είναι ότι µέσα σε όλη αυτή τη… φτώχεια που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης οραµατίζεται να στήσει το δικό του ινστιτούτο για να µπει… στο µάτι του Αλέξη Τσίπρα. Με τι χρήµατα θα µπορέσει να κάνει πράξη το ινστιτούτο συνιστά πραγµατικό γρίφο και µάλιστα για δυνατούς λύτες.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»