Τον βηµατισµό τους στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπως αυτό προέκυψε από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου και ενόψει της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου στις 16-17 Ιουλίου, αναζητούν τα µικρότερα κόµµατα Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή της Λογικής, που εξέλεξαν 5 από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευτές και ήδη συζητούν το ενδεχόµενο ένταξής τους σε κάποια από τις 7 ευρωκοινοβουλευτικές οµάδες.

∆εδοµένου ότι η πρόεδρος της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξελέγη το καλοκαίρι του 2019 µε ισχνή πλειοψηφία (383 υπέρ, 327 κατά, σε σύνολο τότε 733 ευρωβουλευτών), κάθε ψήφος για τη συγκεκριµένη θέση είναι «πολύτιµη και απαραίτητη», από τη στιγµή µάλιστα που κατά την πρόσφατη άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου και τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος ανέκυψαν διαφωνίες για την ανανέωση της θητείας της.

Η σύνθεση στο Ευρωκοινοβούλιο

Σύµφωνα µε τα ισχύοντα, οι 7 ευρωβουλευτές της Ν.∆. εντάσσονται στην Κoιvoβoυλευτική Οµάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόµµατoς (Χριστιαvoδηµoκράτες), οι 4 του ΣΥΡΙΖΑ στην Οµάδα της Αριστεράς - GUE/NGL, οι 3 του ΠΑΣΟΚ στην Οµάδα της Προοδευτικής Συµµαχίας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών, οι δύο της Ελληνικής Λύσης στην Οµάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθµιστών, οι 2 του ΚΚΕ στους µη εγγεγραµµένους και οι 3 από Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Φωνή Λογικής στους Νεοεκλεγέντες.

Η οµάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR), στην οποία ανήκε από την προηγούµενη φορά το κόµµα του κ. Βελόπουλου, εκπροσωπείται από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και της Τσεχίας, Πιετρ Φιάλα.


Τρία από τα κόµµατα που αποτελούν τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθµιστές είναι κυβερνώντα στις χώρες τους, ενώ συνολικά κατέλαβαν 73 έδρες. Βασική θέση της ευρωσκεπτικιστικής οµάδας είναι η εναντιοποίηση στο οµοσπονδιακό σύστηµα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ο πιο σκληρός έλεγχος της µετανάστευσης, µε περιορισµό των διαδικασιών για χορήγηση ασύλου. Η πρόεδρος της Φωνής της Λογικής, η νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου, έχει δηλώσει επίσης θιασώτης της πολιτικής της κ. Μελόνι. Ο συνασπισµός ECR κέρδισε 7 έδρες και η Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία (Ι.D.) της Μαρίν Λεπέν κέρδισε 9 έδρες. Η συνολική δύναµη των δύο οµάδων φτάνει στις 134 έδρες, ελάχιστα χαµηλότερα από την Ευρωσοσιαλιστική Οµάδα που ήλθε δεύτερη (µε 135).

Οι δυσκολίες

Κι ενώ για τη Λύση και τη Φωνή της Λογικής τα πράγµατα είναι πιο απλά όσον αφορά τις ιδεολογικοπολιτικές γραµµές των ευρωπαϊκών επιλογών τους, για τους κ. Νατσιό και Κωνσταντοπούλου είναι αρκετά σύνθετα.

Η µεν Νίκη, λόγω του ορθόδοξου θρησκευτικού προσήµου, δεν έχει αναφορά εκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, στο οποίο ανήκει και η Ν.∆., συνεπώς ο ευρωβουλευτής της (Ν. Αναδιώτης) θα παραµείνει στην οµάδα των ανεξάρτητων.

Ανάλογες δυσκολίες εµφανίζονται και για την ευρωβουλευτή της Πλεύσης (Μαρία Ζαχαρία) λόγω της κατάρρευσης -κυριολεκτικά- της Αριστεράς και των αριστερίστικων κινηµάτων. Σηµειώνεται ότι από τους 91 ανεξάρτητους ευρωβουλευτές, που δεν ανήκουν ακόµα σε καµία από τις επτά ευρωοµάδες, ένα µεγάλο µέρος ανήκει στα «δεξιά της Κεντροδεξιάς», όπως το κόµµα του κ. Ορµπαν στην Ουγγαρία και οι ακροδεξιοί του ΑfD στη Γερµανία.


Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή