Οι παρεμβάσεις Μαρινάκη άλλαξαν το κλίμα στις Βρυξέλλες

Θυμάστε που σας έλεγα χθες ότι οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να… γλυκάνουν λίγο τον πικρό καφέ που είχαν «κεράσει» την ελληνική κυβέρνηση με την αλησμόνητη έκθεση για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Πέραν του θεσμικού κομματιού για το οποίο σας ενημέρωσα, υπάρχει και το μεγάλο κεφάλαιο της λειτουργίας των εγχώριων ΜΜΕ, όπου επίσης αναμένεται να  καταγράφεται πρόοδος.

Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε κατόπιν μιας σειράς νομοθετικών και κανονιστικών παρεμβάσεων με την υπογραφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη και του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Γαλαμάτη. Μάλιστα όπως έμαθα, μια δυνατή πρόγευση για την αναμενόμενη έκθεση από τις Βρυξέλλες, θα δοθεί σήμερα με την αξιολόγηση που θα δημοσιευθεί από την πλευρά του ΟΟΣΑ και η οποία θα καταγράφει τα βήματα που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο μέτωπο. Λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο Μαρινάκης στο σημερινό briefing.



Αποθεώθηκαν Τζιτζικώστας και Αυτιάς στο Ευρωκοινοβούλιο

Σήμερα σας έχω σπαρταριστό παρασκήνιο και από το ευρωκοινοβούλιο. Έμαθα ότι Απόστολος Τζιτζικώστας και Γιώργος Αυτιάς συναντήθηκαν στο Ευρωκοινοβουλιο και κάθισαν δίπλα δίπλα στην συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ενώ ο πρόεδρος Βέμπερ ενημερώθηκε για το εκλογικό ρεκόρ του Αυτιά στις ελληνικές κάλπες για το ευρωκοινοβύλιο, που συζητείται ευρέως στις Βρυξέλες.

Ο Γιώργος Αυτιάς ήταν από τους λίγους ευρωβουλευτες που βρέθηκαν στην χθεσινή συνάντηση κορυφής κάτι που σχολιάστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους αξιωματουχους. Στα υπέρ της χθεσινής μέρας η εντυπωσιακή ομιλία Τζιτζικωστα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λέει πολλά για το μέλλον του Μακεδόνα πολιτικού. Η μοιρασιά των χαρτοφυλακίων των επιτρόπων έρχεται γαρ…


Ο Μητσοτάκης πουλάει τα δύο πρωθυπουργικά αεροσκάφη

Σας ενημερώνω ότι ξανά μπαίνει στο τραπέζι από την κυβέρνηση η πώληση των παλαιών κυβερνητικών αεροσκαφών - μια προσπάθεια που έχει γίνει αρκετές φορές την τελευταία 15ετία, χωρίς ωστόσο να αποδώσει καρπούς.

Προ διετίας, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη που είχε στη διάθεσή της η Ελληνική Δημοκρατία, το Embraer EMB-135, παραχωρήθηκε δωρεάν στην Κύπρο για τις ανάγκες μετακίνησης του προέδρου της χώρας στο εξωτερικό. Από τα τρία που βρίσκονται πλέον στην Ελευσίνα, στόχος είναι να ξεκινήσει εκ νέου μια διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενου αγοραστή για τα δύο - to Embraer και το Gulfstream - ώστε πέρα από το όφελος της πώλησης, να γίνει εφικτή και μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από την ιδιαίτερα δαπανηρή συντήρησή τους.


Σήμερα η απόφαση για την αποφυλάκιση του Μπελέρη - Πιέζει και η Φον ντερ Λάιεν

Σήμερα αναμένεται να είναι μία μεγάλη μέρα για την Ελλάδα, καθώς μέχρι το απόγευμα αναμένεται η έκδοση της απόφασης για τον Φρέντη Μπελέρη  από το εφετείο Τιράνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ευρωβουλευτης της  ΝΔ ενδέχεται να αφεθεί ελεύθερος την Τετάρτη. Πέραν των ενεργειών της ελληνικής πλευράς ασκούνται προσωπικές πιέσεις απο την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντε Λάιεν που διεκδικεί δεύτερη 5ετη θητεια και συνεπώς  - με τις τόσες ανακατατάξεις στις ευρωοινοβουλευτικές ομάδες - η ψήφος του Μπελέρη είναι παραπάνω από πολύτιμη. Το μόνο που δεν έχουν «μετρήσει» σωστά ακόμη στο στρατοπεδο της Ούρσουλα είναι οι σχέσεις του Ράμα με  την Ιταλίδα ομόλογο του Τζόρτζια Μελόνι, η ευρωπαϊκή παράταξη της οποάις διεκδικεί επίσης την προεδρία της Ε.Ε.


Διεργασίες μεταξύ ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την Κεντροαριστερά

Σημειώστε αυτό που σας λέω: Στην ευρωβουλή αναμένεται να ξεκινήσουν με  ιδιαίτερη ένταση οι διεργασίες για την Κεντροαριστερά από στελέχη της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες διεργασίες σε αυτό τον χώρο ενώ παράλληλα χτίζονται φιλίες οι οποίες αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον σχετικά με το εγχείρημα της κεντροαριστεράς.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε το κοινό άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα  Φαραντούρη με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην ευρωβουλευτίνα  Κατερίνα Μπατζελή για την «Κλιματική Κρίση: οδικός χάρτης για την κεντροαριστερά». Σύντομα έπονται και άλλες παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν αίσθηση….


Κοινό κείμενο για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ από Μαραντζίδη, Λιάκο, Σωτηρέλη, Κοντιάδη

Χαρακτηριστικά τσουνάμι παίρνουν οι διεργασίες στα κόμματα της κεντροαριστεράς. Αφενός με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου με τις ζυμώσεις που κινούνται από τα κάτω προκειμένου να υπάρξει μια πλατιά συμμαχία που θα αντιπαρατεθεί στις εθνικές εκλογές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ενδιαφέρον έγκειται και στις πιέσεις που θα ασκηθούν από φορείς, συλλογικότητες και προσωπικότητες του χώρου για να τρέξουν οι διαδικασίες της συνεννόησης.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται δυο ξεχωριστές παρεμβάσεις. Η μία είναι από συνδικάτα και φορείς και η άλλη από διανοούμενος. Σε σχέση με το τελευταίο, εντός των ημερών, ίσως και σήμερα ή αύριο, θα δημοσιοποιηθεί κείμενο το οποίο θα προτρέπει τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου, στα πρότυπα της Γαλλικής κεντροαριστεράς. Το κείμενο θα υπογράφουν ο Νίκος Μαραντζίδης, που βρίσκεται πιο κοντά στην Νέα Αριστερά, ο Αντώνης Λιάκος που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Σωτηρέλης που εμφανίζεται να κινείται στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ο Ξενοφών Κοντιάδης, που συμμετείχε στον «Κόσμο» του Πέτρου Κόκκαλη.


Απογοητεύτηκε από την κριτική Σκανδαλίδη ο Ανδρουλάκης

Θα ήθελα να σας μεταφέρω ότι ο Νίκος Ανδρουλάκη ακόμα και τώρα είναι αιφνιδιασμένος από το πλήθος και την ένταση των δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ εις βάρος του. Μεγαλύτερο και πιο απρόσμενο πλήγμα για τον ίδιο αποτέλεσε η αρνητική κριτική που του άσκησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι δεν περίμεναν αυτή την στάση από τον ίδιο, καθώς όπως λένε τον είχαν υποστηρίξει στις τελευταίες εθνικές εκλογές απέναντι στον Παύλο Γερουλάνο. Με λίγα λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιμούσε να εκλεχθεί ο Σκανδαλίδης και όχι ο Γερουλάνος. Το βέβαιο είναι ότι πλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει και τον Γερουλάνο και τον Σκανδαλίδη απέναντι του.


Ο Κωνσταντόπουλος δεν σχολιάζει τον Κασσελάκη, αλλά επιτίθεται στον Τσίπρα

Μεγάλη παραφιλολογία υπάρχει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το «άνοιγμα» Κασσελάκη προς την Πλεύση Ελευθερίας και την απάντηση της Ζωής Κωσταντοπούλου η οποία άφησε να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αν δεν προηγηθεί... «αποτσιπροποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που δεν μιλά πολύ συχνά, έδωσε μια συνέντευξη-ποταμό στην εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Blue Sky για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά απέφυγε στο σχετικό ερώτημα να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Αντίθετα, ήταν αιχμηρός για τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΖΑ και μετά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει..


Αρειος Πάγος: Αλλάζουν όλα στις μεταθέσεις λόγω δικαστικού χάρτη

Ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας που θα ισχύσει από το επόμενο δικαστικό έτος το οποίο αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου, φέρνει σημαντικές αλλαγές και στις μεταθέσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που κρίνονται αυτό το επόμενο διάστημα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Αρείου Πάγου στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι μεταθέσεις αφορούν όλους τους βαθμούς και γίνονται από μηδενική βάση για το σύστημα διέγραψε όλες τις προηγούμενες. Επίσης, λόγω της ενοποίησης ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, στο ηλεκτρονικό σύστημα υπάρχουν πλέον μόνο πρωτοδίκες καοι αιτήσεις γίνονται στο αντίστοιχο Πρωτοδικείο της έδρας του νομού.

Λόγω αυτού δεν υπάρχει και δυνατότητα αίτησης μετάθεσης σε Πταισματοδικείο από πρώην Ειρηνοδίκη και αντίστροφα από Πταισματοδίκη για Ειρηνοδικείο καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα καταχωρεί ως Πρωτοδίκη τον δικαστικό λειτουργό. Οι θέσεις στα προανακριτικά τμήματα θα πληρωθούν με απόφαση του Διευθύνοντος κάθε δικαστηρίου.

Ο Σκυλακάκης ετοιμάζεται για μέτρα για τις τιμές στο ρεύμα

Κοντά στο «σημείο μηδέν» πριν λάβει πυροσβεστικά μέτρα για να τιθασεύσει τις φλεγόμενες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, το νέο άλμα κατά 18-20% που αναμένεται στην τιμή της κιλοβατώρας στους λογαριασμούς του Ιουλίου. Στην τελευταία εβδομάδα που απομένει μέχρι οι πάροχοι να κλειδώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα, είναι ελάχιστες οι ελπίδες μείωσης της χονδρεμπορικής τιμής την οποία σπρώχνουν διαρκώς ψηλότερο το ακριβό φυσικό αέριο και οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων μαζί με τις εισαγωγές, παρά τη σημαντική συμβολή των φτηνών ΑΠΕ.

Το πρόβλημα εκτός από οικονομικό για τους καταναλωτές οι οποίοι μετά από σωρευτική αύξηση άνω του 60% το τελευταίο τρίμηνο (από τα 60 ευρώ τον Απρίλιο η χονδρική τιμή προσεγγίζει σήμερα τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα) θα φτάσουν σε λίγο να πληρώνουν το ρεύμα όσο περίπου την περίοδο της κρίσης, γίνεται αυτομάτως και πολιτικό. Με το νέο σύστημα τιμολόγησης τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, οι λογαριασμοί για τα 2/3 των καταναλωτών διατηρούνται έως σήμερα σε σχετικά ανεκτά επίπεδα χάρη στην γενναιόδωρη πολιτική εκπτώσεων της ΔΕΗ που όμως δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, ενώ το πρόβλημα των υψηλών τιμών στο ρεύμα ναρκοθετεί ευθέως την προσπάθεια συγκράτησης της ακρίβειας στα τρόφιμα και συνολικά του πληθωρισμού από τη στιγμή που το κόστος παραγωγής παίρνει πάλι την ανιούσα.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν πράγματι επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ανοδική πορεία των τιμών στο ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και βρουν πάτημα για νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, εισαγωγείς, παραγωγοί, προμηθευτές και λιανέμποροι, βλέπω να ξεκινά πινγκ πονγκ επίρριψης ευθυνών τώρα που η κυβέρνηση τα δίνει όλα για όλα με στόχο να πετύχει αποπληθωρισμό στα ράφια και να ελαφρύνει τα βάρη για τους πολίτες.


Καταπληκτικό show από τον δήμο Πειραιά

Στο επίκεντρο βρέθηκε πάλι ο Πειραιάς με την διοργάνωση του 2ου  Piraues Street Long Jump έναν μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Δήμος Πειραιά διοργάνωσε ένα καταπληκτικό show μπροστά από το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο. Μπορεί ο Μίλτος Τεντόγλου να κέρδισε όλα τα βλέμματα και φυσικά το χειροκρότημα όλων, σίγουρα όμως τα εύσημα αξίζουν και στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και όλη του την ομάδα που έχει καταφέρει να διοργανώνει τόσο υψηλού επιπέδου αθλητικά – και όχι μόνο – events!

Ερωτήματα για την πυρκαγιά στην Ύδρα

Έρευνες σε πολλά επίπεδα πραγματοποιούν δικαστικές και αστυνομικές αρχές για το συμβάν με τη φωτιά στην Ύδρα την Παρασκευή το βράδυ. Ούτε ο καπετάνιος, ούτε τα μέλη του πληρώματος φαίνεται να έχουν πείσει έως τώρα για την...  άγνοια τους κι άλλωστε γι’ αυτο τους ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις. 

Τα βασικά ερωτήματα όμως είναι τα εξής: Ποιος και γιατί οδήγησε στο αεροδρόμιο τους 17 ενοικιαστές του σκάφους  (υπήκοοι Καζακστάν) απο το οποίο ρίχθηκαν οι φωτοβολίδες στην πευκόφυτη περιοχή του νησιού το Σάββατο το πρωί; Γιατί τους επέτρεψαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, ενώ η έρευνα δεν είχε καν ξεκινήσει;


Fake news για τις μετακινήσεις γιατρών

Και επειδή δίνουν και παίρνουν τα fake news, τα οποία διασπείρουν ορισμένοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ, τα οποία υποστηρίζουν ότι η «αυταρχική» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει αλλεπάλληλες εντολές για μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από τα αστικά κέντρα στα νησιά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την αλήθεια. Οι μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ στα νησιά το καλοκαίρι βασίζονται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές αιτήσεις εκ μέρους των ιδίων των ενδιαφερομένων και αφού αναρτηθεί η σχετική δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για το ΕΚΑΒ, και μάλιστα με ακόμη πιο μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην μετακινηθούν περισσότεροι διασώστες και μείνουν περιοχές της ηπειρωτικής χώρας κάτω από τα όρια ασφαλείας. Στο ΕΚΑΒ, μάλιστα, έχουν μετακινηθεί ήδη μοτοσικλετιστές διασώστες από τα αστικά κέντρα και υπάρχουν νησιά, τα οποία διαθέτουν ήδη, αυτή τη στιγμή, και μοτοσικλετιστές διασώστες. Πρόκειται για την Πάρο, τη Νάξο, τη Σύρο, την Μύκονο, την Τήνο, την Σαντορίνη, την Κω, τη Ρόδο και τη Μυτιλήνη.