Στη νεότερη ιστορία του ΠΑΣΟΚ ο κανόνας «ουδείς αναντικατάστατος» κινδυνεύει να εξουδετερωθεί από ένα πρόσωπο που την τελευταία τριακονταετία αφενός έχει καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη όλων των αρχηγών του κόµµατος, διατελώντας στενός τους συνεργάτης, αφετέρου να διεκδικεί επάξια τον ρόλο του ανθρώπου που είναι σε θέση να κινεί τα νήµατα στο παρασκήνιο. Παραφράζοντας το «πίσω από κάθε επιτυχηµένο άνδρα υπάρχει µια δυναµική γυναίκα», στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ισχύει ότι πίσω από κάθε πρόεδρο βρίσκεται ο ταλαντούχος Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Ο Κώστας Λαλιώτης έχει το όνοµα, αλλά ο Πρωτόπαπας τη χάρη», λένε χαρακτηριστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκοµµατικές εξελίξεις από την εκλογή του Κ. Σηµίτη στην προεδρία του κόµµατος, το 1996, έως και σήµερα, που είναι να «προπονεί» τον δήµαρχο της Αθήνας, Χάρη ∆ούκα, για υποψήφιο πρόεδρο, έχοντας την πεποίθηση ότι µπορεί να νικήσει στην κούρσα διαδοχής τον Ν. Ανδρουλάκη. Το γεγονός ότι ο σηµερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πνέει µένεα εναντίον του, µαθαίνοντας εδώ και καιρό ότι πρωτοστατεί στην εκπαραθύρωσή του από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, είναι κάτι που µάλλον δεν απασχολεί τον Χρήστο Πρωτόπαπα, καθώς το χρέος του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο το έκανε, και µε το παραπάνω, τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν αυτός που, για «άγνωστους» λόγους, άρχισε να τον βάζει στον πάγο, όπως έκανε και µε άλλα πρόσωπα που τον βοήθησαν να εδραιωθεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία του Ν. Ανδρουλάκη απέναντι στην κινητικότητα του Χρ. Πρωτόπαπα για να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Χ. ∆ούκας ενδεχοµένως οφείλεται στην αποτελεσµατική µέθοδο που διαθέτει σε οργανωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Χρ. Πρωτόπαπας διακρίνεται για την πολιτική διορατικότητά του, καθώς όποιον έχει στηρίξει για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο τέλος εκλέγεται. Βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας του κόµµατος το 1996, συντονίζοντας υπέρ του Κ. Σηµίτη το περίφηµο κίνηµα των «πράσινων» συνδικαλιστών.

Ο Κ. Σηµίτης στη δεύτερη και πιο δύσκολη περίοδο της διακυβέρνησής του τον τοποθέτησε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. ∆ιαδραµάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανεκλογή του Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όταν αµφισβητήθηκε από τον Βενιζέλο. Ο τελευταίος, παρόλο που είχε καταγγείλει την «οµάδα» των πράσινων συνδικαλιστών ότι του στέρησαν τη νίκη στην εσωκοµµατική αναµέτρησή του µε τον Γ. Παπανδρέου το 2007, φωτογραφίζοντας και τον Χρ. Πρωτόπαπα, εντούτοις, µόλις έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης της Ν.∆. και του Αντ. Σαµαρά την περίοδο των µνηµονίων, τον έχρισε προνοµιακό σύµβουλό του, ενώ ήταν και στην οµάδα διαπραγµάτευσης µε την τρόικα. Μετά την παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου, τις ικανότητες του Χρ. Πρωτόπαπα αναγνώρισε και η Φ. Γεννηµατά και τον εµπιστεύτηκε να κάνει κουµάντο στη Χαριλάου Τρικούπη ως «εξ απορρήτων» της σύµβουλο. Το ίδιο έπραξε και ο Ν. Ανδρουλάκης, τον οποίο ο Χρήστος Πρωτόπαπας στήριξε για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ σε µια δύσκολη αναµέτρηση µε τον Γ. Παπανδρέου στις κάλπες του 2021.

*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών