Οι βουλευτές που θα μιλήσουν στην ΚΟ της ΝΔ

«Αύριο (σ.σ σήμερα) θα μάθουμε τι θα πουν την 1η Ιουλίου ο Καραμανλής και ο Σαμαράς στις ομιλίες τους». Αυτή είναι η ατάκα που κυριάρχησε -όπως μαθαίνω- χθες μεταξύ ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημoκρατίας, που κινούνται στην ουδέτερη ζώνη και δεν ανήκουν σε κάποια εσωκομματική ομάδα. Και αναφέρονταν στις παρεμβάσεις που αναμένεται να κάνουν σήμερα στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ οι βουλευτές που συνομιλούν τακτικά είτε με τον Αντώνη Σαμαρά είτε με τον Κώστα Καραμανλή.

Ανάλογα, λοιπόν, την κριτική που θα ασκήσουν για ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμάται ότι θα είναι και όσα (αιχμηρά) θα πουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί στην εκδήλωση για τον βιβλίο του Μ. Κοττάκη την ερχόμενη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων μαθαίνω ότι θα ανέβουν στο βήμα οι Νικήτας Κακλαμάνης, Νότης Μηταράκης, Γιώργος Βλάχος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Βλάσης.


Τρία ταξίδια - μήνυμα στους υπουργούς από Μητσοτάκη

Και μιας και ξεκίνησα με τη Νέα Δημοκρατία, να σας πω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιερώσει τις υπόλοιπες ημέρες του Ιουλίου σε ταξίδια του εξωτερικού. Όχι αναψυχής, αλλά θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κάποιος, σημαντικά, περνώντας παράλληλα το μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές ότι καλοκαίρι κάθε άλλο παρά διακοπές σημαίνει για την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τέταρτη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στο Blenheim Palace στο Woodstock, πλησίον της Οξφόρδης, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δίνει το παρών. Δύο ημέρες αργότερα αναμένεται να μεταβεί στη Λευκωσία, σε μία υψηλής συμβολικής και πολιτικής σημασίας κίνηση, για να παραστεί και να μιλήσει στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα» και την έναρξη της τουρκικής κατοχής. Μία εβδομάδα μετά, στις 26 Ιουλίου, θα είναι από τους υψηλούς προσκεκλημένους του Εμμανουέλ Μακρόν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.


Ακαριαία αντίδραση Λιβάνιου

Σας μεταφέρω ότι την Παρασκευή έγινε τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων της Αττικής για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ξερά χόρτα που πρέπει να απομακρυνθούν από περιοχές που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς δεν κατάφεραν όλοι οι Δήμοι με δικά τους μέσα να τα απομακρύνουν εγκαίρως.

Μάλιστα, όλοι οι δήμαρχοι μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εσωτερικών, τόσο στον υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, όσο και στον υφυπουργό, Βασίλη Σπανάκη τη διάσταση του προβλήματος και πόσο δοκιμάζονται οι αντοχές υπαλλήλων και δήμων. Τα αντανακαστικά του υπουργού Εσωτερικών ήταν άμεσα με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε επιπλέον χρηματοδότηση που θα δοθεί στους δήμους της Αττικής ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για το μάζεμα των ξερών χόρτων.


Γκρίνια για τον Κασσελάκη που έκλεισε την «Αυγή», ενώ είναι στις ΗΠΑ

Και ο Ιονέσκο θα ζήλευε την χθεσινή συνεδρίαση των εργαζόμενων στην εφημερίδα «Αυγή», αφού ανάμεσα στους δημοσιογράφους που μίλησαν για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου ήταν και εργαζόμενος ο οποίος είναι μέλος της ΚΕ της Νέας Αριστεράς, αλλά εργάζεται στο κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο, καθώς τα δύο κόμματα σήμερα βρίσκονται στα χαρακώματα.

Πάντως, παρασκηνιακά υπήρξε μεγάλη γκρίνια καθώς πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνει μία ιστορική εφημερίδα όπως είναι η «Αυγή» και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στις ΗΠΑ: «Όφειλε μία τέτοια στιγμή ο πρόεδρος να είναι εδώ καθώς πέρα από τα χρέη τα οποία αντικειμενικά υπάρχουν στο κόμμα και πρέπει να ληφθούν μέτρα, το ζήτημα είναι ότι κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας του κόμματος την οποία έκλεισε μόνο η χούντα και ο Κασσελάκης».


Μία ενδιαφέρουσα ιστορία για την «Αυγή»

Με αφορμή τις εξελίξεις στην «Αυγή», να σας πω και μία ενδιαφέρουσα ιστορία που μου μετέφεραν. Τη δεκαετία του '90 προς το τέλος της δεύτερης θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ιστορικός εκδότης της «Αυγής», Λευτέρης Βουτσάς αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα που καθιστούσαν ανέφικτη τη συνέχιση του φύλλου. Ο Συνασπισμός δεν είχε καταφέρει να πιασει το όριο του 3% και να μπεί στη Βουλή, η τεχνολογική εξέλιξη απαιτούσε κεφάλαια για τη μετάβαση από το χειρόγραφο στον υπολογιστή, τα τυπογραφεία γίνονταν όλο και πιο απαιτητικά ενώ και το κοινό της εφημερίδας λιγόστευε λόγω των σοβαρών εσωκομματικών συγκρούσεων.

Ο Καραμανλής τα μάθαινε όλα αυτά και ήθελε να βοηθήσει, όμως ο Βουτσας δεν σήκωνε το ακουστικό να τον καλέσει. Δυό - τρεις μήνες αργότερα, όταν του είπαν ότι ο εκδότης κινδυνευε να προφυλακιστει, παρενέβη χωρίς να του πει - ως συνήθως- σώζοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το έντυπο. Μετά τον θάνατό του (23 Απρίλιου 1998) αναδείχθηκε από τον Γιάννη Μαρίνο στο Βήμα, ότι ο Βουτσας του είχε εκμυστηρευτεί πως ο Καραμανλής είχε θέσει ως όρο στο βασιλιά Παυλο το 1955 για την ανάληψη της πρωθυπουργίας, να σταματήσουν οι διώξεις των Κομμουνιστών. Η σχέση τους είχε σφυρηλατηθεί δια πυρός και σιδήρου και διέπονταν από αμοιβαιότητα και μέτρο όλα τα χρόνια. Οι καιροί άλλαξαν, η «Αυγή» κλείνει αυτή τη φορά με απόφαση του κόμματος.


Χάνει και τους παλιούς υποστηρικτές του ο Ανδρουλάκης

Στα του ΠΑΣΟΚ, τώρα, μαθαίνω ότι ζορίζουν τα πράγματα για τον πρόεδρο Ανδρουλάκη, καθώς οι αμφισβητίες πληθαίνουν σε αντίθεση με τους συμμάχους του. Δύο βουλευτές τον υπερασπίζονται συχνά και αυτοί είναι οι διορισμένοι από τον ίδιο στο Επικρατείας Δουδωνής και Μάντζος. Μάλιστα ο Δουδωνής δεν τόλμησε να πάρει τον λόγο στην θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για να υπερασπιστεί τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αναρωτιόμουν τι γίνεται στην Κρήτη… Πέρα από τον Μανώλη Χνάρη που τον υπερασπίστηκε ο Φραγκίσκος Παρασύρης προτίμησε την αφωνία… Όσο για την Ελένη Βατσινά που εκλέχθηκε στην γενέτειρα του Ανδρουλάκη το Ηράκλειο, μαθαίνω ότι είναι με την πλευρά Χριστοδουλάκη. Με το κιάλι φαίνονται συμμαχίες…


Ο Γερουλάνος ανακοινώνει υποψηφιότητα τη Δευτέρα

Ειλημμένη είναι η απόφαση του Παύλου Γερουλάνου να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη τις τελευταίες μέρες ρυθμίζονται οι τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την πλατφόρμα της υποψηφιότητάς του.

Οι σχετικές ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν μετά το πέρας της πουλαναμενόμενης συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα.


Το σχέδιο Δούκα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να πιέζουν

Μπορεί ο Χάρης Δούκας να μην κινείται προς το παρόν δημοσίως ως υποψήφιος νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, το επιτελείο του όχι μόνο έχει κινητοποιηθεί αλλά βάζει μπροστά και πρόσωπα τα οποία αναμένεται να τον στηρίξουν μόλις κάνει την κίνηση.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας που είναι το δεξί του χέρι εντός του δημαρχείου Αθηνών, βρίσκεται διαρκώς με ένα τηλέφωνο στο χέρι και επικοινωνεί με στελέχη του κόμματος ζητώντας τους να κάνουν δημόσιες εμφανίσεις και να κινηθούν στην γραμμή της ανάγκης αλλαγής ηγεσίας και μάλιστα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και όχι σε βάθος χρόνου. Τα πρόσωπα θα τα δούμε τις μέρες που ακολουθούν και με πιό μεγάλη ένταση, μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή.


Ο Δούκας και οι… Απαράδεκτοι

Μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Χάρη Δούκα ήταν ότι θα βάλει τάξη στην καθαριότητα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να κατέστη δυνατό τους πρώτους μήνες της δημαρχίας του. Έτσι λοιπόν ο Χάρης Δούκας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βάλει τάξη εν μέσω τουριστικής περιόδου, έκανε μία ανάρτηση στα social mediα όπου ως άλλος Αντώνης Τρίτσης καλεί τους δημότες να βγάζουν τα σκουπίδια από τα σπίτια τους συγκεκριμένες ώρες.

Μάλλον ο δήμαρχος είναι φαν των Απαράδεκτων καθώς το 1991 στο επεισόδιο «Τρίτση Τρίτση μάνα μου» περιγραφόταν με γλαφυρό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η Αθήνα εξαιτίας απεργίας που είχαν κάνει οι υπάλληλοι καθαριότητας.


Ο Τσιάρας θύμισε στους Ευρωπαίους τις καταστροφές στη Θεσσαλία

Tην πρόταση της Κροατίας για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα, με σκοπό την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στη γεωργία, στήριξε η Ελλάδα στην σύνοδο των υπουργών Γεωργίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αφού αναφέρθηκε σε όσα βίωσε η χώρα μας με τις καταστροφές στη Θεσσαλία, τόνισε πως «η προσαρμογή στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη και ευέλικτη διαχείριση, πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας την επόμενη προγραμματική περίοδο, μέσα από νέες επενδύσεις σε υποδομές, με τεχνολογίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, που είναι απαραίτητες για το μέλλον του αγροτικού τομέα».

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο, ο Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε με τον επίτροπο Γεωργίας Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι και εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τη συνεννόηση και τη συνένωση δυνάμεων, στον νέο πενταετή κύκλο που ξεκινά, η ΕΕ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του αγροτικού κόσμου, αλλά και την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Στα ζητήματα αλιείας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη σημασία στην τήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, καθώς, ενώ οι υποχρεώσεις των Κρατών Μελών είναι πολύ αυστηρές, δεν ισχύει το ίδιο για αυτές τις χώρες με τις οποίες ωστόσο μοιραζόμαστε τα ίδια αλιευτικά αποθέματα.


Ο Χειμώνας αποθέωσε τον Άδωνι

Τα καλύτερα λόγια είχε, σε πρόσφατη εκδήλωση, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, για τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Απόντος του υπουργού Υγείας από την εκδήλωση ο Μιχάλης Χειμώνας τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση και χωρίς να ερωτηθεί, ότι «ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο μόνος υπουργός Υγείας, ο οποίος κατανόησε απολύτως την μεγάλη σημασία και τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και του ‘αναπτυξιακού clawback’, για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας και τη θετική διόρθωση της φαρμακευτικής πολιτικής».