Ψάχνουν Κεντροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία στο Μαξίμου

Όπως σας έγραφα και χθες, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ μάθαμε το περιεχόμενο των επικείμενων παρεμβάσεων Καραμανλή και Σαμαρά την Δευτέρα, από τις ομιλίες των βουλευτών που συνομιλούν τακτικά με τους δύο πρωθυπουργούς. Έχουμε, λοιπόν και λέμε. Οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Καραμανλή ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που δεν προέρχεται από την Κεντροδεξιά.

Άρα σε καμία περίπτωση την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επίσης δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια που θεωρούν ότι «χτυπούν» τον πυρήνα της κεντροδεξιάς παράταξης και θα ασκούν έντονη κριτική στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές που πρόσκεινται σε Σαμαρά μίλησαν και αυτοί για απόρριψη κάποιας μη κεντροδεξιάς προσωπικότητας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμπερασματικά, από σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά το πρόσωπο εκείνο που θα διαδεχθεί την κ. Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, και θα συγκεντρώσει την στήριξη ολόκληρης της ΚΟ της ΝΔ, που να έχει όμως και ερείσματα σε άλλους πολιτικούς χώρους…


Πληροφορίες για επαφές του Σαλμά με την Ελληνική Λύση

Από την χθεσινή έντονη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ σας έχω και άλλα, καθώς αρκετό παρασκήνιο φαίνεται πως έχει η στάση του Μάριου Σαλμά, ο οποίος έκανε λόγο για εξυπηρέτηση ολιγοπωλίων και για απευθείας αναθέσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκαλώντας την εμφανώς οργισμένη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου από κάποιους… κακεντρεχείς του κόμματος, θέλουν τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να είχε προσεγγίσει μέσα στην άνοιξη την Ελληνική Λύση και να είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη ΝΔ και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Οι συζητήσεις -όπως μου λένε οι ίδιοι  κακεντρεχείς- είχαν προχωρήσει αρκετά, με «ενδιάμεσο» τον βουλευτή ακόμα τότε της Ελληνικής Λύσης Παύλο Σαράκη, που γνωρίζεται με τον Σαλμά λόγω κοινής καταγωγής από την Αιτωλοακαρνανία. Τελικά ο Βελόπουλος άλλαξε γνώμη και δεν περιέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του τον Σαλμά, ο οποίος «ουσιαστικά πλέον είναι ξένο σώμα για τη Νέα Δημοκρατία», όπως λένε καλά ενημερωμένες γαλάζιες πηγές.


Χαμόγελα στον Χατζηδάκη για το «παράθυρο» της Κομισιόν στην Ελλάδα για μεγαλύτερες παροχές και μειώσεις φόρων

Σήμερα σας έχω και κάποιες αισιόδοξες ειδήσεις που αφορούν τα οικονομικά. Παράθυρο για μεγαλύτερες παροχές και μειώσεις φόρων και εισφορών, φαίνεται να ανοίγει η Κομισιόν προς τη χώρα μας στη γενικώς οικονομικά και πολιτικά δύσκολη τετραετία που ακολουθεί για όλη την Ευρώπη. Αυτό τουλάχιστον μου μετέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τη «διαρροή» ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να αποδέχεται το σχέδιο για ετήσια αύξηση 3% (κατά μέσο όρο) στις πρωτογενείς δαπάνες της περιόδου 2025-2028 στο πλαίσιο των νέων δημοσιονομικών κανόνων.

Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα έχει περιθώριο να αυξάνει τις πρωτογενείς δαπάνες έως 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και αν επιτυγχάνει υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα θα μπορεί κατευθύνει το «περίσσευμα» σε μειώσεις φόρων. Εδώ η φράση κλειδί είναι το «κατά μέσο όρο» γιατί στον ορίζοντα της τετραετίας, μια χρονιά μπορεί να περισσεύουν λεφτά και την επόμενη όχι. Είναι πάντως ένα πρώτο θετικό στίγμα από την Κομισιόν, ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν το Φθινόπωρο για να κλειδώσουν οι όροι και από το περιβάλλον του Κωστή Χατζηδάκη δεν κρύβουν τη (συγκρατημένη) χαρά τους.


Ο Τζιτζικώστας «χτίζει» προφίλ με ευρωπαϊκό βιντεάκι

Ευρωπαϊκό προφίλ «χτίζει» ξαφνικά ο Απόστολος Τζιτικώστας, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες ότι επίκειται να αναλάβει ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο ως νέος επίτροπος της χώρας. Από χθες, λοιπόν, στα social media του «τρέχει» βιντεάκι που εμφανίζει τον Απόστολο ως… Μακρόν με χειραψίες με ευρωπαίους παράγοντες και ηγετική μουσική υπόκρουση.

Μεταξύ άλλων τον δείχνει να χαιρετάει την προέδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την προέδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με το μήνμα «η μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν και θα παραμείνει και στη νέα πενταετία ο βασικός εκφραστής των Ευρωπαίων πολιτών και ο σημαντικότερος σύμμαχος στην προσπάθειά μας να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της».


Ξαφνική απάντηση Πολάκη για… σενάρια νέου κόμματος από τον ίδιο

Απάντηση στα σενάρια που θέλουν τον βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτεται να δημιουργήσει δικό του κόμμα έδωσε ο Παύλος Πολάκης με ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης επιτιθέμενος προς όλες τις πλευρές.

«Δεν έχω άγχος προσωπικής επιβεβαίωσης για να το παίξω αρχηγός σε κόμμα που θα βουλοπλεει. Εβαλα πλάτη όσο λίγοι για να κυβερνήσει η αριστερά και να αλλάξει τα πράγματα έχοντας αυταπάτες ή και λάθος εκτίμηση για μερικούς μερικούς…. Προσπάθησα να κάνω πολλά ως υπουργός άλλα κατάφερα άλλα όχι, δεν με έχει ΚΑΝΕΙΣ και πάλεψα και με σκληρή αντιπολίτευση το 19-23 και μέχρι σήμερα. Δυστυχώς δεν με άκουσαν σε πολλά… Με ενδιαφέρει ένας ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να ξανακυβερνήσει. Για αυτό θα προσπαθήσω ξανά! Αν δεν …τότε στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο,τι δεν καλύψουμε εμείς θα το καλύψουν άλλοι!».


Η δικαιολογημένη απουσία Μπέη

Προ ημερών ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας επισκέφθηκε το κτίριο που στεγάζει τη  Διεύθυνση Καθαριότητας στην Ιερά Οδό όπου συνομίλησε με εργαζομένους ενώ μετείχε σε επίβλεψη δράσεων καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών και Αγίου Παντελεήμονα στην 6η Δημοτική Κοινότητα. Ωστόσο από το πλευρό του έλειπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης Ρωξάνη Μπέη, με αποτέλεσμα να προκληθεί αρκετός θόρυβος.

Η στήλη έψαξε τι κρύβεται πίσω από την απουσία και έμαθε πως η κυρία Μπέη έλειπε εκτός Αθηνών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Μάλιστα παρά την απουσία της ήταν στα τηλέφωνα προκειμένου να συντονίζει τα συνεργεία καθαριότητας.


Κοντά Γερουλάνος και Δούκας στις μετρήσεις

Αιχμές κατά του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα με αφορμή την φημολογούμενη υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ άφησε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Ερωτηθείς αν μπορεί ένας άνθρωπος να είναι δήμαρχος Αθηναίων και ταυτόχρονα πρόεδρος κόμματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είπε ότι «η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί και δεν έχει καμία σχέση με δήμους άλλων χωρών. Δεν έχει σχέση με θεσμούς της Δυτικής Ευρώπης ούτε σε επίπεδο εξουσιών αλλά ούτε σε επίπεδο υποδομών από εκεί και πέρα το αν μπορεί κάποιος να εξυπηρετήσει και αυτό και την προεδρία του κόμματος νομίζω ότι αυτό πρέπει να το κρίνουν οι ψηφοφόροι». Πάντως έμαθα ότι σε μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι αμφότεροι είναι πολύ κοντά σε ποσοστά. Και όλα αυτά χωρίς να έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητά τους.



Απογοήτευσε ο Χριστοδουλάκης

Η επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη να δείξει την προτίμησή του στον Χάρη Δουκα φαίνεται ότι έχει απογοητεύσει αρκετό κόσμο που ήλπιζε ότι ο βουλευτής ανατολικής Αττικής στο τέλος θα έκανε το βήμα και θα διεκδικούσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Η απόφαση του νεαρού βουλευτή φαίνεται να απελευθερώνει πολύ κόσμο που δεν επιθυμούσε τη συστράτευσή του με τον δήμαρχο Αθηναίων να κινηθεί είτε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη είτε προς τον Παύλο Γερουλάνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα πλήξουμε!


Κακός χαμός με το mail Πρωτόπαπα για Δούκα

Το νέο κόκκινο πανί στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκεται το στρατηγείο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι άλλο από τον Χρήστο Πρωτόπαπα. Το μέιλ-χρονοδιάγραμμα Δούκα για εκλογές ηγεσίας εστάλη από την προσωπική του διαδικτυακή αλληλογραφία και στο ΠΑΣΟΚ φρόντισαν να τον “καρφώσουν”. Μάλιστα ο Νίκος Μήλης δεξί χέρι του Νίκου Ανδρουλάκη και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος είπε on air σε τηλεοπτικό πάνελ ποιος είναι ο αποστολέας.

Προφανώς το ότι ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει γίνει “στρατηγός” του Δούκα ενοχλεί πολύ. Ξεχνούν όμως στο επιτελείο Ανδρουλάκη ότι έτρεχαν στο συνέδριο τους να βρουν σταυρούς για να εκλεχθεί στην Κ.Ε. ο Πρωτόπαππας. Τότε ήταν καλός, τώρα είναι ένας ακόμα πρώην σύμμαχος που έγινε σφοδρός πολέμιος του Νίκου Ανδρουλάκη…


Επανεμφάνιση Σιμητροπούλου εναντίον του Ανδρουλάκη

Επιστροφή στην πρώτη γραμμή της πολιτικής για την πρωην αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Αναστασία Σιμητροπούλου που είχε παραιτηθεί πέρσι μετά από διαφωνίες που είχε τόσο με τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και με άλλα στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματος (κάποια από τα οποία έχουν επίσης αποστασιοποιηθεί).

Ήδη έκανε χθες την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στην  οποία τάχθηκε υπέρ των διαδικασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας παίρνοντας αποστάσεις από τον κ. Ανδρουλάκη. Παράλληλα άφησε να διαφανεί ότι βλέπει θετικά την προοπτική του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα στην ηγεσία του κόμματος



Όλα στο φως ζητάει ο Μπακογιάννης

Σηκώνει το γάντι που πέταξε ο Χάρης Δούκας, για τον διαχειριστικό έλεγχο στην Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ),  ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης. Με την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της ουσίας ζητάει... όλα στο φως!

Μάλιστα, ο κ. Μπακογιάννης υπερθεμάτισε πως το αποτέλεσμα του διαχειριστικού ελέγχου θα δικαιώσει τον ίδιο και την παράταξή του και ζήτησε από τον δήμαρχο πρώτον να ενημερώνεται βήμα βήμα για τον διαχειριστικό και δεύτερον μια «ωφελούμενη συγγνώμη», όταν κλείσει το θέμα.


Καλλιακμάνης και Κουτσελίνη στους μάρτυρες της δίκης Καραϊβάζ

Με «ταχείς» διαδικασίες θα προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραιβαζ, λόγω της παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση, στα τέλη Οκτωβρίου. Στη λίστα των μαρτύρων περιλαμβάνονται γνωστά πρόσωπα που συνεργάζονταν με τον δημοσιογράφο και μέσα στο χρόνο έχτισαν και στενές προσωπικές σχέσεις.

Μεταξύ των προσώπων αυτών περιλαμβάνεται η παρουσιάστρια, Ζήνα Κουτσελίνη, στην εκπομπή της οποίας εργαζόταν τα τελευταία χρόνια και μέχρι τη δολοφονία του ο Γιώργος Καραιβαζ. Επίσης, στη λίστα των μαρτύρων περιλαμβάνεται και ο συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ, Γιώργος Καλλιακμάνης αλλά και ο αστυνομικός συντάκτης και κουμπάρος του θύματος, Μανώλης Ασαριώτης. Συνολικά οι μάρτυρες κατηγορίας είναι 31 μάρτυρες ενώ η υπεράσπιση πρότεινε συνολικά και για τους δύο κατηγορούμενους 13 μάρτυρες.