Συζήτηση Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για τη Μελόνι

Σήμερα θα ξεκινήσω με ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο από τις άγνωστες συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Τα φώτα όλα, λοιπόν, την Πέμπτη και την Παρασκευή έπεσαν πάνω στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πριν, όμως, είχε προηγηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου υπήρξε όπως έμαθα από ευρωπαϊκές πηγές μια εξέλιξη που πρέπει να την κρατήσουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά και με προβληματισμό τους ηγέτες της κεντροδεξιάς στην Ιταλία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και αλλού να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει το ΕΛΚ να κλείνει την πόρτα στην Τζόρτζια Μελόνι. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι στις χώρες τους συγκυβερνούν με τα «αδερφά» κόμματα της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Η συμφωνία κορυφής ΕΛΚ-Σοσιαλδημοκρατών-Renew (Φιλελεύθεροι) αφήνει απέξω τους Συντηρητικούς της Μελόνι, όμως η κουβέντα αυτή που έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο ΕΛΚ δείχνει ότι ίσως ήταν η τελευταία φορά που είδαμε αυτή τη συμμαχία και ότι η Ευρώπη σταδιακά στρίβει δεξιότερα...


Θέλουν υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου για το ΠΑΣΟΚ

Το καλύτερο παρασκήνιο, όμως, το έμαθα για το ΠΑΣΟΚ, και τα όσα έγιναν χθες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Τρεις δεδομένες υποψηφιότητες υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Στην κούρσα για την ηγεσία μπαίνουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας. Στους διαδρόμους του Caravel, ωστόσο, κυκλοφορούσε ευρέως πως δεν θα είναι μόνο τρεις οι υποψηφιότητες. Μου είπε -έγκυρη Πασοκική πηγή- πως σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ραντεβού του κ. Κατρίνη με τον Παύλο Γερουλάνο, ωστόσο δεν υπήρξε φόρμουλα συνεννόησης και πολύ περισσότερο συνεργασίας. Κατά τα λοιπά, κρατήστε και την πληροφορία πως ο Γιάννης Δατσέρης, ιστορικό στέλεχος και πούρος εκσυγχρονιστής, παίρνει τηλέφωνο παλαιούς ΠΑΣΟΚους και ανιχνεύει το έδαφος για το αν μπορεί να υπάρξει υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.


Η Μαρκογιαννάκη πάει για γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

Επίσης, στα πηγαδάκια του ΠΑΣΟΚ στο Caravel, εν μέσω συγκρούσεων και συνθημάτων κυρίως από τους υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη, συζητήθηκαν έντονα, προφανώς του ίδιου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και των συνυποψήφιων του πλέον για την ηγεσία του κόμματος, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου. Όπως επίσης και αυτών που αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μπουν στην κούρσα για την ηγεσία δηλαδή του Μιχάλη Κατρίνη, της Νάντιας Γιαννακοπούλου και της Μιλένας Αποστολάκη. Συζητήθηκε όμως και η περίπτωση της Όλγας Μαρκογιαννάκη που ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοπεύει να αξιοποιήσει είτε ως γραμματέα, είτε στον τομέα της επικοινωνίας.


Η Ρωξάνη Μπέη αναλαμβάνει την… πόλη

Όσο για την πλευρά του Χάρη Δούκα, μαθαίνω οτι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει επενδύσει και στηρίζεται πάρα πολύ στο πρόσωπο της αντιδημάρχου καθαριότητας, Ρωξάνης Μπέη. Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα έχουν αντιληφθεί ότι η κατάσταση στον συγκεκριμένα τομέα θα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς ένα μέρος της στόχευσης των αντιπάλων του θα στραφεί στην εικόνα της πόλης καθώς ο κ. Δούκας θα κάνει προεκλογική εκστρατεία ανά την Ελλάδα. Μάλιστα, μαθαίνω ότι η κυρία Μπέη έχει μπεί σε κατάσταση... κόκκινου συναγερμού απο τον κ. Δούκα με εντολές που έχει δώσει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μην δίνονται λαβές για κριτικη ότι «εγκατέλειψε» τη πόλη για χάρη του ΠΑΣΟΚ


Ο Αλέξης δεν θέλει και έτσι αναζητούν το πρόσωπο που θα βρεθεί απέναντι στον Κασσελάκη

Να σας πάω και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κλίμα όπως φάνηκε από την Παρασκευή είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο. Έγξυρη πηγή της Κουμουνδούρου μου μετέφερε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύει πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον υποσκάπτει και θέλει να του πάρει πίσω το κόμμα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι όσοι έχουν επισκεφθεί τον πρώην πρωθυπουργό και του έχουν ζητήσει να επανέλθει στο κόμμα έχουν εισπράξει αρνητική απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα. Τις περισσότερα φορές, μάλιστα, επικαλείται την προσωπική του ζωή και την ηρεμία του, που του είχε λείψει τα χρόνια που ήταν πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση του είναι τόσο κατηγορηματική που πλέον όλοι, όσοι ενδιαφέρονται για την επιστροφή του έχουν πειστεί οτι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Έτσι, έχουν ξεκινήσει να αναζητούν άλλο πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να τους εκφράσει. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει γίνει πρόταση σε τουλάχιστον τέσσερα στελέχη τα οποία όμως έχουν αρνηθεί. Η αναζητήσει προσώπου που θα βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται.


Η εμπειρία του Χαρδαλιά στην Πολιτική Προστασία και η σύγκριση με τον Πατούλη

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν κάθολη τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που χτύπησαν την Αττική, στην Πάρνηθα, την Κερατέα και τη Σταμάτα Διονύσου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. Έχοντας μακρά εμπειρία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είχε υπ’ ατμόν όλον τον μηχανισμό της Περιφέρειας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου, ώστε να συνδράμουν στα σημεία που του ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Εν αντιθέσει από τον προκάτοχό του επιλέγει την ουσία, την ετοιμότητα και την οργάνωση και όχι τα «επικοινωνιακά σόου»!


Στα ευρωπαϊκά φόρα οι δικηγόροι


Συνεχίζοντας την «κόντρα» με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, η οποία εντάθηκε μετά την εντολή για πειθαρχικό έλεγχο στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που χειρίστηκαν την υπόθεση του δικηγόρου, Απόστολου Λύτρα, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε να θέσει το θέμα για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, θεσμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Προφανώς, ουδείς ανέλεγκτος, ούτε όμως και η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, που οδηγούν στη φαλκίδευση του Κράτους Δικαίου, οι οποίοι πρέπει να αναδειχθούν και να θεραπευθούν» τονίζει συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Οι δικηγόροι αποφάσισαν να ασκήσουν προσφυγή την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και να υποβάλουν αναφορά στον Ευρωπαϊκό Δικηγορικό Σύλλογο (CCBE), ζητώντας την παρέμβασή του, κατά το λόγο της αρμοδιότητάς του. Με αυτές τις πρωτοβουλίες η Συντονιστική Επιτροπή αποσκοπεί να αναδείξει θεσμικά την διάσταση του προβλήματος σε ευρωπαϊκά fora και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε επόμενο στάδιο, σταθμίζοντας τις εξελίξεις.


Προτεραιότητα η καθημερινότητα του ΕΣΥ

Δεν είναι λίγα τα αβάσιμα και χωρίς τεκμηρίωση, τα οποία ακούγονται σποραδικά εδώ κι εκεί, για την δήθεν σύνδεση της πλήρους ολοκλήρωσης του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού με την επίσπευση των αλλαγών, τις οποίες προγραμματίζει ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για τον τρόπο της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, τον δραστικό περιορισμό των χρόνων αναμονής των προσερχομένων ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς και για τον περιορισμό του ακραίου συνωστισμού προσερχομένων ασθενών, ο οποίος παρατηρείται συχνά – πυκνά σε ορισμένα ΤΕΠ. Ωστόσο, όπως έμαθα, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι προσωπικό γιατρό διαθέτουν για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΣΥ περισσότεροι από το 55% των δικαιούχων κατοίκων της χώρας μας, είναι κυρίως το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής και οι συνακόλουθες παρεμβάσεις στην οργάνωση της προσέλευσης των ασθενών στα ΤΕΠ είναι αποφασισμένο από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, αλλά και τον ίδιον το πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να προχωρήσουν λίαν συντόμως. Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα και η καθημερινότητα των πολιτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητά της.