Ο Σαμαράς, ο Στουρνάρας και η κριτική για την περίοδο Καραμανλή

Επειδή τα όσα είπαν ο Σαμαράς και ο Καραμανλής θα τα σχολιάζουμε γενικότερα αυτές τις μέρες, θέλω να σταθώ σε δυο-τρία (και λίγα παραπάνω) highlights από την πλευρά του Μεσσήνιου. Πραγματικά θέλω να σας πω ότι συγκινήθηκα πολύ όταν τον άκουσα να μιλάει για τα κοινά νεανικά του βιώματα με τον Καραμανλή.

Φαντάζομαι, θα ένιωθε την ίδια νοσταλγία γι’ αυτά όταν ο υπουργός των Οικονομικών της κυβέρνησής του Γιάννης Στουρνάρας απέδιδε από το βήμα της Βουλής, μετά από πρόκληση του Πάνου Καμμένου μάλιστα, στη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009 βαριές ευθύνες για το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ή όταν -και δικαίως, εδώ που τα λέμε- «χρέωνε» στον φίλο Κώστα και συνοδοιπόρο στην ΟΝΝΕΔ, όπως τον αποκάλεσε χθες, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ άφησε ιδιαιτέρως ισχυρό στίγμα στην υπόθεση Novartis, όσον αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Σαμαρά.


Το μπέρδεμα για το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης

Δεν μπορώ επίσης να μην πω ότι πήγαν να με πιάσουν τα κλάματα όταν άκουσα τον Μεσσήνιο να λέει πως στη διάρκεια της διακυβέρνησής του στήθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο οδήγησε με βάση τις αναλύσεις του στο 41% του 2023, από τον φόβο της κοινωνίας για την πιθανή επιστροφή στην εξουσία του Αλέξη και της παρέας του. Συγγνώμη, αγαπητέ μου πρόεδρε, αλλά έχετε λησμονήσει μια ολόκληρη εποχή μέχρι να φτάσουμε εκεί.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που επικαλέστηκε ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο δεν πέτυχε, αλλά δεν υπήρξε και ποτέ πριν από τον Μητσοτάκη, αφού ο ίδιος έχασε από τον Τσίπρα σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές) και δημιούργησε τις συνθήκες και για την ήττα της ΝΔ με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τη μνημονιακή στροφή του Τσίπρα. Ήταν τότε που ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, που επιμελήθηκε και τη χθεσινή ομιλία, είχε φτιάξει το αφήγημα και τη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης, χωρίς φυσικά να επιβεβαιωθεί ποτέ.


Και η διαγραφή Μπακογιάννη

Επιπλέον ποια ήταν η ιδεολογική καθαρότητα της ΝΔ επί Σαμαρά από την ώρα που ήταν ο ίδιος ο οποίος διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάννη επειδή ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και ήταν πάλι ο ίδιος που έθεσε εκτός ΝΔ καμιά εικοσαριά βουλευτές επειδή δεν υπερψήφισαν το επόμενο! Επίσης, άλλο εθνικές κάλπες και άλλο ευρωεκλογές… Βέβαια σε κάποια συμφωνώ με τον Μεσσήνιο, αλλά αυτά θα τα πούμε εν ευθέτω χρονω…

Η «προφητεία» Βορίδη

Να σας μεταφέρω και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο απο τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με πρωταγωνιστή τον Μάκη Βορίδη. Σε ένα πηγαδάκι στους διαδρόμους της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας έλεγε «για να δεις ποιος έχασε σε μια εκλογική αναμέτρηση, δες την επόμενη ημέρα». Έμπειρος πολιτικός, ο Μάκης Βορίδης είχε αντιληφθεί ήδη τι γινόταν στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πού θα οδηγούσε όλο αυτό. Δεν χρειάστηκε παρά να περάσουν μερικές ημέρες για να επιβεβαιωθεί η ατάκα του αυτή, καθώς η εκτίμησή του δικαιώθηκε πλήρως...

Οι 87 του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν του Αγίου Πνεύματος

Άκουσα μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει, μάλιστα, των συνεδριάσεων των οργάνων που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Τα 87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την επιστολή για τη σύγκληση των οργάνων και τα οποία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σε όσα ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στις αναρτήσεις του αρχικά είχαν αποφασίσει να μην κάνουν καμία κίνηση μέχρι και τη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Να μη δώσουν δηλαδή αφορμή για σχόλια τα οποία θα οδηγούσαν από κάποιους στην αμφισβήτηση του νέου προέδρου. Η αντίδρασή τους αποφασίστηκε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάρτησή του ανήμερα του Αγίου Πνεύματος αναφέρθηκε στο «μαύρο» χρήμα. Αυτή η αναφορά αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η οποία έφερε την επιστολή τους…

Η Διαμαντοπούλου περιμένει μία δημοσκόπηση

Μια έκπληξη από γυναίκα σάς είχα πει ότι θα γίνει στην κούρσα για τις εκλογές ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Μόνο που αυτή δεν αφορά ούτε τη Μιλένα Αποστολάκη, που το ζύγισε και μπήκε στην κούρσα, ούτε τη Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά την Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην κεντροαριστερή πιάτσα, η πρώην υπουργός περιμένει μια δημοσκόπηση για να ζυγίσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητά της και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Οι παλιοί εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, αν και με ασπρισμένα μαλλιά πλέον, τρέχουν ήδη για την υποψηφιότητά της, ζυμώνονται και ζυμώνουν, με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει φωτιά μετά τη χθεσινή της συνέντευξη στην ΕΡΤ, όπου άφησε το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας ορθάνοιχτο.

Ο Λιβάνιος στον Πειραιά

Πρώτη επίσκεψη στον Δήμο Πειραιά θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, εγκαινιάζοντας μία σειρά από επισκέψεις σε δήμους. Κατά τη συνάντηση του υπουργού με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν τον δήμο και συνολικά την Αυτοδιοίκηση, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών και το θέμα του τέλους ταφής. Μάλιστα, ο Δήμος Πειραιά, που είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο, κάλεσε όλες τις παρατάξεις του Πειραιά να θέσουν ερωτήματα που μπορεί και ο ίδιος να μεταφέρει στον υπουργό. 

«Πράσινο φως» από το Μαξίμου για αλλαγές

«Πράσινο φως» για οριακές αλλαγές στον νόμο της τέως πλέον υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, μαθαίνω πως έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου για να πραγματοποιήσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Μία από αυτές τις οριακές τροποποιήσεις είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, εάν κρίνει, να έχει τη δυνατότητα να ανανεώσει όχι για ένα, αλλά ακόμα και για δύο χρόνια τη θητεία ορισμένων επικεφαλής εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας οργανισμών και φορέων. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε, μάλιστα, είναι ότι το ενδεχόμενο μιας ανανέωσης της θητείας του για δύο χρόνια θα αφορά τον πολύ έμπειρο πλέον και ικανότατο διοικητή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκο Παπαευσταθίου.