Ο σουρεαλισµός στη ∆εξιά και ένα βιβλίο

Τελικά αδικούµε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν γράφουµε ότι διεκδικεί το προνόµιο της παραγωγής «σουρεαλιστικών γεγονότων», διότι και στη Ν∆ δεν πάνε πίσω. Το γεγονός ότι δυο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας ∆ηµοκρατίας, ο Κ. Καραµανλής και ο Α. Σαµαράς, κινητοποίησαν κόσµο και κοσµάκη για να παραστεί σε µια εκδήλωση µε θέµα την παρουσίαση ενός «µπαγιάτικου» βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε πριν από τρία -ίσως και παραπάνω- χρόνια, αν µη τι άλλο µόνο άφθονο γέλιο µπορεί να προκαλέσει σε κάθε σκεπτόµενο άνθρωπο. Θα ήταν πιο τίµιο εκ µέρους τους να βρουν µια άλλη αφορµή, για να ανταµώσουν επικοινωνιακά, εάν ο σκοπός τους ήταν να στείλουν µηνύµατα στη σηµερινή ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Όσο για τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµά τους, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Πολλοί το έκαναν συµβολικά και µε σκοπό να τους εκθέσουν. ∆ηλαδή να εξουδετερώσουν διά της παρουσίας τους την ανάπτυξη σεναρίων περί εσωστρέφειας στη Ν∆. Κατά τη γνώµη µου, κακώς τίµησαν τους δυο αυτούς πολιτικούς. ∆εν τους άξιζε, γιατί στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν έβαλαν πλάτη, για να στηρίξουν δηµοσίως τη Ν∆. Εµφανίζονταν να πρωταγωνιστούν και σε παιχνίδια σε βάρος της «γαλάζιας» παράταξης, στην οποία χρωστάνε τη θέση που απέκτησαν στην ιστορία, και τώρα «σκαρίζουν» στη ρούγα της δηµοσιότητας, για να προπαγανδίσουν πόσο δικαιωµένοι είναι. Τους εύχοµαι το επόµενο συναπάντηµά τους να είναι στην παρουσίαση κάποιου βιβλίου της Χρύσας ∆ηµουλίδου.

Η σιωπή τους προς απάντησή του

Από αυτή εδώ τη στήλη είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως τον δήμαρχο της Αθήνας, Χάρη Δούκα, να είναι προσεκτικός με όσους τον παροτρύνουν να βγει μπροστά για να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να μην πέσει στην παγίδα που πάνε να του στήσουν, αποθεώνοντάς τον ευκαιριακά όσοι εργαλειοποιούν την εκλογική του επιτυχία στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με σκοπό να πάρουν τη ρεβάνς από τον Ν. Ανδρουλάκη σε εσωκομματικό επίπεδο. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες δήλωνε στο fb «Πάμε, Χάρη», να μην παίρνει τον λόγο στην ΚΕ για να τον στηρίξει; Ο Χ. Πρωτόπαπας, που είναι δεξί του χέρι, για ποιο λόγο δεν τοποθετήθηκε υπέρ του; Η Τόνια Αντωνίου, που επίσης βρίσκεται στην ομάδα των υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, γιατί δεν ζήτησε το λόγο στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για να μιλήσει ενώπιον του σώματος με θερμά λόγια για αυτόν; Ο Πέτρος Ευθυμίου, που επίσης φέρεται να τον στηρίζει, γιατί δεν έκανε παρέμβαση στην ΚΕ;

«Τζάμπα καίει η λάμπα» στο γραφείο του Κώστα Λαλιώτη στη Χαριλάου Τρικούπη. Και αυτό διότι μέχρι τώρα δεν δείχνει πρόθυμος να εμπλακεί στις εσωκομματικές εξελίξεις, αν και κάποιοι τον εμφανίζουν ως υποστηρικτή των αντιπάλων του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού δεν σηκώνει τηλέφωνα για να κινητοποιήσει κόσμο υπέρ του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ένστικτο αυτοσυντήρησης

Μετά την κομματική ανταρσία των 87 μελών της ΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανησυχεί μήπως εκδηλωθεί και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του, καθώς οι βουλευτές που πλέον είναι στα κάγκελα αριθμούν πάνω από δέκα. Εκτός από τους επτά που έβαλαν την υπογραφή τους στο κείμενο των «87», υπάρχουν και άλλοι πέντε που έχουν αρχίσει να προβληματίζονται σοβαρά μαζί του, θεωρώντας ότι δεν είναι σε θέση να οδηγήσει ξανά το κόμμα σε τροχιά εξουσίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές και με πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές και πολλοί εξ αυτών που σήμερα βρέθηκαν στη Βουλή, επειδή επί Αλ. Τσίπρα το κόμμα έφτασε στο 17%, φοβούνται πως δεν θα επανεκλεγούν.

Η Άννα θέλει, αλλά μπορεί;

Με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν την Άννα Διαμαντοπούλου να θέτει και αυτή υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ομολογώ ότι κάπου μπερδεύτηκα, γιατί δεν ξέρω αν η ίδια είναι μέλος του κόμματος ή φίλη. Αν πληροί τα κριτήρια που προβλέπονται από το καταστατικό της Χαριλάου Τρικούπη, να προβεί σε μια τέτοια απόφαση. Στην προσπάθειά μου να καταλάβω τι ακριβώς συμβαίνει με την Άννα Διαμαντοπούλου, απευθύνθηκα στο γραφείο του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά από τις απαντήσεις που εισέπραξα δεν κατάλαβα εάν μπορεί να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ή όχι. Και αυτό διότι η Άννα Διαμαντοπούλου είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2013 και μαζί με τους Γ. Ραγκούση και Γ. Φλωρίδη είχαν δημιουργήσει μια πολιτική κίνηση με την επωνυμία «Ώρα Αποφάσεων» που στην πορεία συνεργάστηκε με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Εν τω μεταξύ, η κυρία Διαμαντοπούλου στο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 2020 την είχε προτείνει και για τη θέση της γενικής γραμματέως του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»