Η συνάντηση Μητσοτάκη με Γιαννάκο

Σας έχω δύο ενδιαφέροντα παρασκήνια από τις χθεσινές επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ένα είναι η συμβολική κίνηση αβρότητας από την πλευρά του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο Υπουργείο Υγείας. «Κύριε πρόεδρε, απέναντι είναι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ», είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στον κ. Μητσοτάκη και του έδειξε τον Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος παρακολουθούσε την άφιξη του πρωθυπουργού από το απέναντι μπαλκόνι των γραφείων της ΠΟΕΔΗΝ. «Καλημέρα σας, κύριε πρόεδρε», ήταν η άμεση αντίδραση του Μιχάλη Γιαννάκου, με τον πρωθυπουργό να τον χαιρετά ευγενικά και να ρωτά: «Είστε απέναντι, βλέπω, τα λέτε με τον υπουργό;». «Είμαστε δίπλα δίπλα και τα λέμε, κύριε πρόεδρε. Καλή επιτυχία στη συνάντησή σας», ανταπάντησε, από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρωθυπουργός προχώρησε για την είσοδό του στο Υπουργείο Υγείας, συνοδευόμενος από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στη στρατηγική των αιφνιδιαστικών επισκέψεων

Το δεύτερο είναι η χθεσινή πολύ πρωινή επίσκεψη στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στου Ρέντη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ουσιαστικά η κίνησή του αυτή εξηγήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια επιστροφή στις ρίζες της πολιτικής του στρατηγικής. Αυτής δηλαδή που εγκαινίασε αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016 και η οποία συνέβαλε καθοριστικά στην πρώτη μεγάλη εκλογική νίκη του 2019. Να θυμίσω ότι τότε, στις 24 Μαρτίου του 2016 συγκεκριμένα, είχε επισκεφθεί επίσης νωρίς το πρωί το αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών στην Πέτρου Ράλλη, συνομιλώντας με τους οδηγούς και τους εργαζομένους. Η λογική των επιτόπιων αιφνιδιαστικών επισκέψεων σε χώρους εργασίας επανέρχεται – και όχι τυχαία.

Ο Καραμανλής δεν θέλει εκπρόσωπο

Τώρα θα σας πάω στον απόηχο της κοινής εκδήλωσης Σαμαρά - Καραμανλή. Μαθαίνω ότι με αφορμή τη συνέντευξη Τσιούτσια στα Παραπολιτικά FM, ορισμένοι συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή προτείνουν να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αντώνη Σαμαρά και να ορίσει κι εκείνος έναν άτυπο εκπρόσωπο Τύπου για τις δύσκολες ώρες για να σταματήσουν και τα αστειάκια σχετικά με τους περιβόητους… κύκλους του. Μέχρι νεωτέρας, πάντως, ο Καραμανλής τα αποφεύγει όλα αυτά…

Εκνευρισμένοι Καραμανλικοί με τον Σαμαρά

Να ξέρετε ότι αρκετοί από τους συνομιλητές του Κώστα Καραμανλή της Ραφήνας, ακόμη και κάποιοι θεματοφύλακες του Ιδρύματος που φέρει το όνομα του Εθνάρχη (οι οποίοι έλαμψαν διά της απουσίας τους από το Πολεμικό Μουσείο προχθές), τα έχουν πάρει στο κρανίο με το δημόσιο φλερτ με τον Σαμαρά. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι όσα του έσουρε δικαίως ή αδίκως, δημοσίως ή ιδιωτικά, τα προηγούμενα χρόνια ο Μεσσήνιος και το περιβάλλον του κάνουν τις ιστορικες του κόντρες με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του Γιώργου να θυμίζουν περίπατο στην εξοχή. Ανάμεσά τους, πέραν του Προκοπή Παυλόπουλου, για τον οποίο έχουν γραφεί πολλά εσχάτως, ο Νικήτας Κακλαμανης. Έστω κι αν συμφωνεί διαχρονικά σε κάποια από τα επιχειρήματα που προβάλλει μονίμως ο Σαμαράς.

Η πρωτιά του Λιβάνιου στο υπουργείο

Πολλές πρωτιές μαθαίνω ότι καταγράφει ο Θεόδωρος Λιβάνιος ως επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών. Για παράδειγμα, πρώτη φορά δίνεται από το Υπουργείο Εσωτερικών χρονοδιάγραμμα για τον νέο κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, στόχος είναι μέχρι συνέδριο της ΚΕΔΕ στις αρχές του Νοεμβρίου να υπάρχει ένα πρώτο λειτουργικό κείμενο του νέου κώδικα, ο οποίος, σύμφωνα με τους βασικούς άξονες που περιέγραψε τόσο στους περιφερειάρχες όσο και στους δημάρχους, αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές, από το σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών αρχών μέχρι την καταστατική θέση των αιρετών.

Εικόνα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ με κενές θέσεις ευθύνης

Μπορεί να ασχολούμαστε με τις ολοένα και αυξανόμενες υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς κάθε μέρα σκάει και μία, ωστόσο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος επικρατεί εικόνα διάλυσης. Εξηγούμαι, γιατί έχει περάσει απαρατήρητο, ότι ο Μιχάλης Κατρίνης -όπως είναι γνωστό- έχει παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος καθώς είναι υποψήφιος αρχηγός. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό, είναι ότι η Ευαγγελία Λιακούλη έχει καταθέσει την παραίτησή της από τη θέση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όλα αυτά την ίδια ώρα που και ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος ουσιαστικά είναι υπό παραίτηση, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έβρισκε αντικαταστάτη. Με αυτά τα δεδομένα μάλλον είμαι και επιεικής που μιλώ μόνο για εικόνα διάλυσης…

Οι δεσμεύσεις της Μιλένας και οι κακεντρέχειες

Όταν είναι σε εξέλιξη εκλογές για την ηγεσία ενός κόμματος δεν είναι εύκολο να διασταυρώσεις αν κάτι είναι είδηση ή αποτελεί κακόβουλη διαρροή από μια πλευρά για να πλήξει την άλλη. Αναφέρομαι στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και στα παζάρια που κάνουν βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Όπως για παράδειγμα κυκλοφορεί για τη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία φέρεται να ζήτησε δεσμεύσεις και συγκεκριμένα να μην τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο του βόρειου τομέα που εκλέγεται κάποιο άλλο ισχυρό πρόσωπο. Όπως μου είπαν έγκυρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, η Μιλένα ουσιαστικά προσπάθησε να «κόψει» τον Δημήτρη Μάντζο, που ακούγεται ευρέως πως θα πολιτευτεί στις επόμενες εκλογές στον βόρειο τομέα, μεταπηδώντας από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όταν δεν έλαβε καμία τέτοια δέσμευση από κανέναν από τους συνομιλητές της, αποφάσισε όχι απλώς να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να διακηρύξει πως είναι έτοιμη να γίνει πρωθυπουργός! Κακεντρέχειες, θα πω…

Ο Κασσελάκης δεν θέλει τον Δούκα για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά έχουν άποψη για όλες τις υποψηφιότητες. Για την ώρα, όπως μαθαίνω, οι περισσότεροι εμφανίζονται να επιθυμούν την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θέλει την αυτοτέλεια του κόμματός του, ενώ απεύχονται να βγει νέος πρόεδρος ο Χάρης Δούκας. Το σενάριο αυτό θα ήταν το χειρότερο για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς γνωρίζουν ότι τότε δεν αποκλείεται να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο για τη μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη. Έχοντας μάλιστα ως δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα, οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ξορκίζουν το σενάριο αυτό.

Σε Ελληνοαυστριακούς ο κλάδος φέτας της Μινέρβα

Να σας μεταφέρω και μία ενδιαφέρουσα επιχειρηματική είδηση. Σε ελληνοαυστριακά συμφέροντα πέρασε ο κλάδος φέτας και τυροκομικών της Μινέρβα. Την ίδια μέρα σχεδόν που γνωστοποιήθηκαν στο ΓΕΜΗ τα στοιχεία για την απόσχιση και εισφορά του κλάδου στη νέα εταιρεία Δωρική Τυροκομική, η Μινέρβα είχε ήδη κλείσει το deal. Όπως έγινε επισήμως γνωστό χθες, η Desserta Hellas, θυγατρική της Berglandmilch eGen, απέκτησε τη Δωρική, ιδιοκτήτρια του εργοστασίου στο Επισκοπικό Ιωαννίνων. Η Desserta διευρύνει έτσι το χαρτοφυλάκιό της στη φέτα, κατηγορία στην οποία δεν είχε παρουσία, ενώ από την πλευρά της η Μινέρβα κρατάει το σήμα «Χωριό», συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών προϊόντων, καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας θα εξακολουθούν να παράγονται στο εργοστάσιο. Εξάλλου, με το σήμα «Χωριό» διαθέτει στην αγορά εκτός από τυροκομικά και τοματικά προϊόντα, ελαιόλαδο, βούτυρο κ.ο.κ. Εν τω μεταξύ, η Desserta Hellas βάζει πλώρη για αύξηση μεγεθών. Σημειώνεται ότι το 2023, μετά και τη συγχώνευση με τη θυγατρική της Άλφιτον Plus ΕΠΕ, έκλεισε με τζίρο αυξημένο κατά 550% στα 28,9 εκατ. ευρώ, με τριπλάσια μεικτά κέρδη, 1,7 εκατ. ευρώ από 0,5 εκατ. ευρώ και EBITDA 0,9 εκατ. ευρώ από 0,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Στην τελική ευθεία για τον νέο δικαστικό χάρτη

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες που πραγματοποιούνται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις αλλαγές που θα επέλθουν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, το οποίο αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου λόγω της μεταρρύθμισης του δικαστικού χάρτη. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στη μεταφορά των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων στην Ευελπίδων και τη διαμόρφωση πέντε κατάλληλων αιθουσών. Από το νέο δικαστικό έτος όλες οι σοβαρές ποινικές υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα θα εκδικάζονται στα κτίρια 9 και 13 του Πρωτοδικείου Αθηνών. Αρχικά, υπήρχε η σκέψη να ενωθούν και δύο υφιστάμενες αίθουσες στα κτίρια προκάτ προκειμένου να διαμορφωθεί ένας μεγαλύτερος χώρος που να μπορεί να φιλοξενήσει τις υποθέσεις που εκδικάζονται στα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, ωστόσο πιθανότατα αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Αντίστοιχα, λόγω των αλλαγών που επιφέρει ο νέος δικαστικός χάρτης, η εκδίκαση όλων των πολιτικών υποθέσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών θα μεταφερθεί στο κτίριο του Ειρηνοδικείου, το οποίο καταργείται, στην οδό Λουκάρεως.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον Τουρισμό

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό αποτελεί το προσχέδιο και η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος με σκοπό σε λίγους μήνες από σήμερα να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το τι θα ισχύει και τι όχι, τι μπορεί να χτιστεί και πού, τι μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά και τι όχι κ.λπ., τι υποδομές απαιτούνται και πού κ.λπ., κ.λπ. Παρότι διαβάζοντας το προσχέδιο του χωροταξικού μου θύμισε αρκετά «έκθεση ιδεών», διέκρινα ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες οι οποίες βέβαια θα υποστούν τη βάσανο της κριτικής, των αλλαγών και των τροποποιήσεων πριν γίνουν πράξη. Γενικώς η Ελλάδα και ειδικά τα νησιά της χωρίζονται σε «ζώνες» με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και επιχειρείται να δοθεί η αίσθηση της ανάπτυξης μεν, με μέτρο δε για τις τουριστικές υποδομές σε μια χώρα η οποία σε ένα-δύο χρόνια από σήμερα θα φιλοξενεί πάνω από 40.000.000 τουρίστες. Επειδή η στήλη δεν αρκεί για να τις αναφέρω, παροτρύνω τους μελετηρούς αναγνώστες, επιχειρηματίες του κλάδου και λοιπούς ενδιαφερόμενους να ρίξουν μια αναλυτική ματιά στο κείμενο της διαβούλευσης που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.