Η συζήτηση για πολιτικό πρόσωπο στην Προεδρία της Δημοκρατίας και οι ζυμώσεις που ήδη άρχισαν

Το θέµα της Προεδρίας της ∆ηµοκρατίας θα είναι το πρώτο στα «γαλάζια» πηγαδάκια, µέχρι τη στιγµή της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προταθεί από την κυβερνητική πλευρά για το ύπατο πολιτειακό αξίωµα.

Ήδη, καµιά εικοσαριά βουλευτές της Ν.∆. µιλούν ανοιχτά πια για τον προβληµατισµό τους σχετικά µε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ σε περισσότερους από 50 υπολογίζονται εκείνοι που θα ήταν διατεθειµένοι να εκφράσουν δηµοσίως τις ενστάσεις τους όταν θα έρθει η ώρα. Τα εν λόγω στελέχη ζητούν αφενός Πρόεδρο µε πολιτικότητα και αφετέρου, αν αυτό είναι δυνατόν, το πρόσωπο που θα βγει µπροστά να προέρχεται από τη βάση της παράταξης, η οποία όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές θέλησε να στείλει ένα µήνυµα περί περιθωριοποίησής της.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσοµάλλης, εκ των πλέον τακτικών συνοµιλητών του Αντώνη Σαµαρά και µεταξύ των βουλευτών που άσκησαν έντονη κριτική στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε προφανείς επιλογές τόσο τον Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό όσο και τον Κώστα Καραµανλή, ενώ τόνισε πως υπάρχουν ισχυρές προσωπικότητες και από άλλους πολιτικούς χώρους, που θα µπορούσαν να συµβολίσουν την ενότητα των Ελλήνων.

Υπενθυµίζεται ότι τα µέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αντιτίθεται στην επανεκλογή Σακελλαροπούλου χρεώνουν στη νυν Πρόεδρο το λάθος µήνυµα που εξέπεµψε η συµµετοχή της στα… επινίκια για την υπερψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια, παρέα -εκτός των άλλων- και µε τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο, που επίσης τα… άκουσε την περασµένη Τετάρτη από τους βουλευτές, όχι µόνο για το θέµα αυτό, αλλά και για την… ασυλία που όπως ειπώθηκε απολαµβάνουν οι εξωκοινοβουλευτικοί κυβερνητικοί παράγοντες. Μένει να φανεί αν και µε ποιον τρόπο θα τοποθετηθούν για το θέµα της Προεδρίας τη ∆ευτέρα οι δύο πρώην...


Η προσέγγιση Καραµανλή - Σαµαρά και οι ιστορίες που… ξεχάστηκαν (;)

Πραγµατικά, δεν ξέρω αν µπορεί κάποιος να αφήσει ασχολίαστο το ότι µε την προσέγγιση Σαµαρά - Καραµανλή φαίνεται µέχρι νεωτέρας να έχουν µπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας οι δηλώσεις κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης του Μεσσήνιου (προεξάρχοντος του τότε «τσάρου» Γ. Στουρνάρα) περί σοβαρών ευθυνών των κυβερνητικών σχηµάτων του προκατόχου του στην ηγεσία της Ν.∆. για την οικονοµική κρίση του 2010. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για την περίπτωση του ∆. Παπαγγελόπουλου και των χειρισµών του στην υπόθεση Novartis, µιας και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιoσύνης «χρεωνόταν» -και δικαίως, δεδοµένης της θητείας του στην ΕΥΠ το τελευταίο διάστηµα της πενταετίας Καραµανλή- από την πλευρά Σαµαρά σ’ εκείνη του ανιψιού του Εθνάρχη.


Περί επιτελικού κράτους

Το επιτελικό κράτος αναµένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ρητορικής που θα αναπτύξουν κατά την τοποθέτησή τους στο Πολεµικό Μουσείο, µε αφορµή το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, ο Κώστας Καραµανλής και ο Αντώνης Σαµαράς.

Πέραν των ενστάσεων για τη λειτουργικότητα, την ευελιξία και την αποτελεσµατικότητά του, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα σταθούν στο γεγονός ότι τα στελέχη που εισήλθαν στους κόλπους της Ν.∆., προκειµένου να εξυπηρετήσουν αυτή την κεντρική στόχευση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, δρουν σε καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας από την κοµµατική πραγµατικότητα, αγνοώντας βουλευτές και στελέχη. «Άλλοι τρέχουν να µαζέψουν ψήφους κι άλλοι κάνουν υψηλή πολιτική», είναι το µήνυµα που εκπέµπουν συνοµιλητές των δύο κορυφαίων «γαλάζιων» πολιτικών, σε µια προσπάθεια να δώσουν µια γεύση της αυριανής κοινής τους εµφάνισης.

Οπότε µου φαίνεται πως ειδικά ο Ακης Σκέρτσος, ο εµπνευστής του επιτελικού κράτους, Γιώργος Γεραπετρίτης, και δυο-τρεις άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί και µη θα πρέπει να βρουν τρόπο να είναι ήρεµοι την εβδοµάδα που έρχεται.


Με Αλέξη blacklist

Στο κοµµατικά επιτελεία κυκλοφορεί µονίµως η άποψη πως ένας αρχηγός πρέπει να κάνει ηχηρές διαγραφές, προκειµένου να ισχυροποιηθεί. Αυτά φαίνεται ότι ακούει ο Στέφανος Κασσελάκης, γι’ αυτό και διαδίδει πως θα προχωρήσει σε διαγραφές. Και µάλιστα όχι µόνο στελεχών και βουλευτών, αλλά ακόµα και του πρώην πρωθυπουργού. Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Κασσελάκης σκέφτεται να διαγράψει τον Αλέξη Τσίπρα. Ποιος θα το φανταζόταν πως θα ετίθετο τέτοιο ζήτηµα για τον άνθρωπο που πήρε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 3% και τον έκανε κυβερνητικό κόµµα... Αλλά ο Κασσελάκης έχει δείξει πως είναι ικανός για τα πάντα, καθώς δεν έχει πολιτικούς και συναισθηµατικούς δεσµούς µε τον Αλέξη, αλλά και µε κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και έχει φτιάξει µια black list, που εκτός του cool Alexis, φιγουράρουν τα ονόµατα του Σπίρτζη, του Ζαχαριάδη, της Νοτοπούλου, του Τεµπονέρα κ.ά.


Ο προσεκτικός και ο εξωστρεφής…

∆εν ξέρω αν θα συµφωνήσετε µαζί µας, αλλά µέχρι στιγµής από τους εν δυνάµει αντιπάλους του Νίκου Ανδρουλάκη, για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, εκείνος που πραγµατοποιεί ιδιαιτέρως προσεκτικές κινήσεις και εµφανίσεις είναι ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος δεν βιάζεται προκειµένου να µη... σκοντάψει.

Στον αντίποδα, ο Χάρης ∆ούκας, εκµεταλλευόµενος και την πρόσφατη µεγάλη νίκη του στον ∆ήµο της Αθήνας, επιδεικνύει διάθεση εξωστρέφειας αν µη τι άλλο, η οποία πάντως καθίσταται σε αυτή τη φάση (µε αποκορύφωµα τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου) αντικείµενο έντονης κριτικής και πολλών συζητήσεων. Από την άλλη, ο Ανδρουλάκης φαίνεται πως σε αυτή τη συγκυρία επιδιώκει περισσότερο να µπετονάρει το ακροατήριό του και να προετοιµάσει τη συνθήκη της µάχης πολιτικής επιβίωσης για τον ίδιο. Αυτά µέχρι νεωτέρας, εκτός κι αν, όπως λένε οι πληροφορίες, προκύψει κι άλλος ισχυρός δελφίνος (ή δελφίνα) εντός των επόµενων ηµερών, οπότε θα πιάσουµε από την αρχή το νήµα...


Όλα ανοιχτά…

Κάτι µου λέει, αγαπητοί φίλοι, πως ο Μάριος Σαλµάς θα επανέλθει µε... ενοχλητικές για την ηγεσία της κυβέρνησης δηλώσεις. Ως εκ τούτου -και όπως µου έλεγαν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις- αυτό το διάστηµα στις τάξεις του Μεγάρου Μαξίµου όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, εάν και εφόσον συνεχίσει σε αυτό τον ρυθµό. Ο ίδιος πάντως διαµηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιθυµεί να εισέλθει στο κυβερνητικό σχήµα, οπότε πάµε πάσο...


Δεν κάνει πίσω…

Επέµεινε ο εκ των στενότερων συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάσης Οικονόµου, στις περιβόητες αιτιάσεις και τα υπονοούµενα για τον ρόλο που διαδραµάτισαν οι σύντροφοί του (Βαρεµένος και Σία) στον ΣΥΡΙΖΑ στις προβλεπόµενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες σχετικά µε το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. «Αν κάποιος από αυτούς που διαµαρτυρήθηκαν, τους πρώην συντρόφους µου που είχαν την ευθύνη, βγει και πει ότι ήταν όλα στην εντέλεια, να ανακαλέσω κι εγώ, αλλά εγώ δεν άκουσα να πει κανείς ότι ήταν όλα στην εντέλεια, απ’ όλους αυτούς που βγήκαν να διαµαρτυρηθούν. Ας πούνε ότι ήταν όλα στην εντέλεια, εγώ θα πω ότι έκανα λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά σε προχθεσινή του παρέµβαση στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 FM. Μια ωραία ατµόσφαιρα δηλαδή από κάθε πλευρά εκεί, στην αξιωµατική αντιπολίτευση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 30/06/2024