Τραβάτε µε (για πρόεδρο) κι ας κλαίω

Η Άννα ∆ιαµαντοπούλου όντως ενδιαφέρεται να διεκδικήσει και αυτή την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, µαζί µε άλλους πρώην συντρόφους της, παρότι ακόµη δεν ξέρουµε εάν είναι µέλος του κόµµατος ή όχι, ώστε να πληροί τα κριτήρια για να αποκτήσει µια τέτοια ιδιότητα. Αργά ή γρήγορα, θα το µάθουµε. Σε κάθε περίπτωση, ίσως µετά τον Γιάννη Κανελλάκη, δηµοσιογράφο και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, που επίσης ενδιαφέρεται να γίνει πρόεδρος του κόµµατος, αν είναι η επόµενη που θα δηλώσει «παρούσα» στη διεκδίκηση της αρχηγίας του κόµµατος, σίγουρα θα συµβάλει στο να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώµης στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, επειδή στη δηµοσιογραφική και πολιτική πιάτσα όλα µαθαίνονται, δεν έχει κανένα νόηµα η ίδια να προπαγανδίζει την ενδεχόµενη υποψηφιότητά της ως κάτι που η ίδια σκέφτεται να το κάνει επειδή δέχεται πιέσεις να βγει µπροστά από εκατοντάδες στελέχη και µέλη του κόµµατος. ∆ιότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και η ίδια παίρνει τηλέφωνα σε κόσµο και κοσµάκη, ζητώντας τους στήριξη εάν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα. ∆ηλαδή δεν ισχύει πως κάποιοι την πιέζουν και αυτή -τάχα µου- παριστάνει τη δύσκολη, αλλά η ίδια στήνει το «έργο» της ενδεχόµενης υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και, ανάλογα µε την ανταπόκριση που θα εισπράξει, θα ανακοινώσει ή όχι την υποψηφιότητά της.

Πώς τα φέρνει ο χρόνος…

Παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ σημείο αναφοράς για συγκρίσεις και ταυτίσεις μεταξύ των «δελφίνων» του κόμματος ήταν ο πρώην Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτιέρες, που διεκδικούσε για λογαριασμό της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας το «ανθρώπινο πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης». Τώρα το «πορτογαλικό» πρότυπο βρίσκεται ξανά στο πεδίο του εσωκομματικού ανταγωνισμού του ΠΑΣΟΚ, καθώς την τιμητική του έχει ο Αντόνιο Κόστα. Ο τελευταίος έγινε πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας και πρωθυπουργός, έχοντας προηγουμένως θητεύσει ως δήμαρχος Λισαβόνας και ευρωβουλευτής. Ιδιότητες που φέρουν στην έως τώρα πολιτική τους σταδιοδρομία τόσο ο Ν. Ανδρουλάκης όσο και ο Χ. Δούκας. Εκείνο που ίσως δεν θυμούνται αρκετοί -και σήμερα τους φρεσκάρουμε τη μνήμη- είναι ότι ο Αντόνιο Κόστα, όταν ανέλαβε εκ νέου την πρωθυπουργία της Πορτογαλίας το 2022, την πρώτη του συνάντηση με όμορους ιδεολογικά χώρους την είχε πραγματοποιήσει με το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή με τον Ν. Ανδρουλάκη. Ξέρετε ποιος συνόδευε τον Ν. Ανδρουλάκη σε εκείνο το ταξίδι; Ο Χάρης Δούκας, ο σημερινός αντίπαλός του, τον οποίο τότε είχε πάρει μαζί του με την ιδιότητα του τομεάρχη Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ.

Το «πράσινο» φιλόπρωτον

Στη γενέτειρά μου, τη Γορτυνία Αρκαδίας, όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια συνθήκη κωμικής ασυμμετρίας ή ένα επικά σουρεαλιστικό σκηνικό, μνημονεύουμε μία ρήση που αποδίδεται στον αείμνηστο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη την περίοδο που οργάνωνε την επανάσταση στον Μοριά. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Θ. Κολοκοτρώνης κάλεσε σε αντάμωμα τους μαχητές από το χωριό Παλούμπα ώστε να δει σε ποιον θα αναθέσει την τοπική αρχηγία. Όσοι εμφανίστηκαν ενώπιόν του δήλωναν πως είναι αρχηγοί των υπολοίπων. Και τότε ο Γέρος του Μοριά φέρεται να είπε: «Δώδεκα Παλουμπαίοι, δεκατρείς καπεταναίοι». Κάπως έτσι είναι σήμερα και η κατάσταση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Δώδεκα πασόκοι, 13 καπεταναίοι».

Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Και επειδή η κουκουβάγια καταγράφει τα πάντα δίχως να γίνεται αντιληπτή, ίσως τις επόμενες ημέρες δοθεί απάντηση και στο ερώτημα: «Πού ήσουν Θανάση, που ήσουν Θανάση; Ήθελα να σε αντάμωνα, η γρουσουζιά να σπάσει».

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και οι «ψύλλοι»

«Έργο ΠΑΣΟΚ» ήταν η αποκάλυψη του επεισοδίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τον Λ. Αυγενάκη «έβγαλαν στη σέντρα» συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα της επιρροής του Νίκου Ανδρουλάκη. Το κωμικά οξύμωρο με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι ότι, ενώ έχει προκαλέσει την παραίτηση ή τη διαγραφή κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, παλεύοντας με τα «λιοντάρια» της Δεξιάς, κινδυνεύει να τον φάνε οι «ψύλλοι» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή