Χαμόγελα στο Μαξίμου για τη νίκη Στάρμερ στη Μεγάλη Βρετανία

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η εκλογή στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου του Κιρ Στάρμερ, που επανέφερε τους Εργατικούς στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια, μπορεί να δρομολογήσει σε βάθος χρόνου εξελίξεις στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Πέρυσι τον Νοέμβριο ο Στάρμερ -πριν ακόμα από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο- φρόντισε να κάνει μια διαρροή στους «Financial Times» και να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τα Γλυπτά.

«Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν υπάρξει μια συμφωνία δανεισμού, που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πηγή από το στενό περιβάλλον του Στάρμερ. Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι είναι δύσκολο για οποιονδήποτε Βρετανό πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως, αλλά προσδοκά στο ότι ο Στάρμερ δεν θα προσπαθήσει να καθυστερήσει ή να τορπιλίσει μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου.


Χατζηδάκης, Κεραμέως, Ζαχαράκη αλλάζουν τον "χάρτη" των επιδομάτων

Σήμερα σας έχω μπόλικο παρασκήνιο για τις προθέσεις τις κυβέρνησης το επόμενο διάστημα σχετικά με βασικά ζητήματα της οικονομίας. Λοιπόν, το επόμενο μεγάλο θέμα που ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση είναι τα επιδόματα και για την ακρίβεια η «ανακατανομή» των κάθε είδους βοηθημάτων που παρέχονται προς τους ανέργους, τις οικογένειες και συνολικά προς τους πολίτες.

Έμαθα ότι ο φάκελος μαζί με αυτόν της αναθεώρησης των περίπου 1.000 φοροαπαλλαγών, που κοστίζουν περί τα 13 δισ. ευρώ ετησίως, είναι ήδη ανοιχτός, το θέμα είναι πολιτικά καυτό και πολυσύνθετο, αλλά δεν φοβήθηκε να το ανακινήσει χθες από τον Economist ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός μίλησε για «εξορθολογισμό στην πολιτική των επιδομάτων», χωρίς μεν να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός, αλλά με στόχο να πηγαίνουν στην τσέπη όσων πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης. Υποθέτω ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει πως Χατζηδάκης - Κεραμέως - Ζαχαράκη ετοιμάζονται να πιάσουν για τα καλά την καυτή πατάτα της μεταρρύθμισης στα επιδόματα τους επόμενους μήνες.

Και υποθέτω, επίσης βάσιμα, πως κάποια από αυτά θα κοπούν, άλλα θα συγχωνευτούν κι άλλα θα αυξηθούν. Πολλοί που σήμερα λαμβάνουν κάποιο επίδομα χωρίς κανένα κριτήριο θα πρέπει να το ξεχάσουν κι άλλοι θα δουν περισσότερα χρήματα στον λογαριασμό τους.


Και ο Στουρνάρας συμφωνεί

Θυμίζω ότι στη συζήτηση αυτή ενεργό ρόλο έχει και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προσφάτως, στην έκθεση για τη δημοσιονομική σταθερότητα, σημείωνε πως σε οικονομίες όπως η ελληνική, στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη των εισοδημάτων και φοροδιαφυγή, οι κοινωνικές δαπάνες θα πρέπει να λαμβάνουν κριτήρια και πέραν των φορολογικών δηλώσεων (π.χ. περιουσιακά).

Έλεγε, επίσης, πως το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι χαμηλός, επιβεβαιώνει ότι οι δαπάνες αυτές διαχέονται σε ευρύτερα εισοδηματικά στρώματα και δεν καταλήγουν στοχευμένα στα κατώτερα μέρη της εισοδηματικής κατανομής…


Ο Κασσελάκης λέει ότι θα παραιτηθεί για χάρη της ενωμένης Κεντροαριστεράς

Να σας πάω, τώρα, στα Συριζαϊκά τεκταινόμενα. Μία φράση που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο συνέδριο του Εconomist και η οποία χάθηκε μέσα στις εξελίξεις των ημερών συζητιέται πολύ τα τελευταία εικοσιτετρώρα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για την προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση υπόσχομαι θα παραιτηθώ».

Η φράση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνηθίσει τους συνομιλητές του σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Αν πάντως κάποιος το συνδυάσει και με τη στάση που κράτησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, τότε μιλάμε για ολική μεταστροφή του προέδρου…


Χατζηβασιλείου και Γκιουλ μίλησαν στα τουρκικά

Και μιας και μιλάμε για το συνέδριο του Economist, να σας πω ότι είδα τον Τάσο Χατζηβασιλείου στην ομιλία του πρωθυπουργού. Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ είχε συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα αλλά και με τον πρώην πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Άλλωστε, ομιλεί και την τουρκική.


Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσουν να μιλούν για την ενιαία Κεντροαριστερά


Τα κομπιουτεράκια έχουν βγάλει εσχάτως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και μετράνε ψήφους και έδρες σε περίπτωση που προχωρήσει με κάποιο τρόπο η πολυσυζητημενη συμπόρευση ενόψει των επόμενων εκλογών. Έχοντας ως πρώτη αγωνία την επανεκλογή τους και αδιαφορώντας για το συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων, υπολογίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα μεγάλες περιφέρειες όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρωνουν μαζί μεγαλύτερο ποσοστό από τη Νέα Δημοκρατία τόσο στις εθνικές εκλογες του 2023 όσο και στις ευρωεκλογές. Ανάμεσα στις περιφέρειες αυτές είναι η Α’ Αθηνών και άλλες στην επαρχία. Όπως μαθαίνουμε, σε λίγο θα αρχίσουν να πυκνώνουν κάποιοι από τους συγκεκριμένους βουλευτές τις παρεμβάσεις που θα αναδεικνύουν το θέμα. Κι ας βγάζουν φλύκταινες Κασσελάκης και Ανδρουλάκης…


Ο Ανδρουλάκης τώρα δικαιώνεται

Κάποιοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος προ ημερών μίλησε για «πασαρέλα υποψηφίων» όσον αφορά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τι έχουν να πουν τώρα που η λίστα με τους υποψηφίους έχει φτάσει τους επτά και μπορεί να γίνουν οκτώ; Πάντως, μη θεωρούμε δεδομένο ότι στο τέλος θα είναι τόσες πολλές οι υποψηφιότητες. Να θυμίσουμε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος χρειάζεται να έχει καταθέσει 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών ή υπογραφές από το 15% της ΚΠΕ.


"Άνοιγμα" Μαντζουράνη στον Σαμαρά

Ο Γιάννης Μαντζουράνης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρουσία του στο Πολεμικό Μουσείο για να ακούσει τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή, λέει ότι δεν είναι καθόλου κακό ο Στέφανος Κασσελάκης να υιοθετήσει την ατζέντα του Αντώνη Σαμαρά σε κάποια από τα κύρια εθνικά θέματα. Βέβαια, ξεχνά τις θέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στα εθνικά θέματα και στο μεταναστευτικό, που μόνο αυτές του Σαμαρά δεν προσεγγίζουν. Ο ίδιος, μάλιστα, απόλαυσε την παραμονή του στην εκδήλωση, καθώς ικανοποιήθηκε από το γεγονός ότι πολλά «γαλάζια» στελέχη τον χαιρέτισαν εγκάρδια.


Απουσία Δουδωνή από τη "γραμμή" στήριξης του Ανδρουλάκη

Αρκετοί αναρωτήθηκαν γιατί δεν υπερασπίστηκε στη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Παναγιώτης Δουδωνής. Ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος αποτελεί κόκκινο πανί για τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η στήριξή του στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι αυτονόητη, αφού του χρωστά την έδρα του, καθώς δεν έχει εκλεχθεί με σταυρό. Αφήστε που κάποιοι που διεκδικούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν έτοιμοι σε περίπτωση που τους ασκούσε κριτική να του θυμίσουν τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη περίοδό της. Βλέπετε, ο Δουδωνής ήταν κολλητός με ουκ ολίγα «γαλάζια» στελέχη στα οποία τώρα που είναι βουλευτής βγαίνει από τα αριστερά…


Γκάφα από το επιτελείο της Μιλένας Αποστολάκη

Το ΠΑΣΟΚ έχει και τα επικοινωνιακά του ευτράπελα τώρα που οι διεκδικητές της ηγεσίας ανοίγουν τα ενημερωτικά τους «κανάλια» για τους δημοσιογράφους, προκειμένου να κοινοποιούν τις δηλώσεις και τις δραστηριότητές τους. Το πιο χαρακτηριστικό έγινε στο γκρουπ επικοινωνίας που έχει στο Whats App η ομάδα της Μιλένας Αποστολάκη. Μεταξύ των δημοσιογράφων που πρόσθεσαν για να γνωστοποιούν τις θέσεις της, στο γκρουπ έβαλαν και τη Στεφανία Μουρελάτου, τη διευθύντρια του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και πολύ στενή συνεργάτιδα του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα, η ίδια για να «τρολάρει» έστειλε και μήνυμα στο γκρουπ γράφοντας: «Καλησπέρα, νομίζω ότι εκ παραδρομής προσθέσατε κι εμένα. Καλή επιτυχία».


Μεταφέρεται σε άλλα κτίρια για τέσσερα χρόνια το ΣτΕ

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη μεταφορά του Συμβουλίου της Επικρατείας σε νέα κτίρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω της ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθεί στο Αρσάκειο Μέγαρο, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Λόγω αυτού κατατέθηκε και η σχετική τροπολογία στη Βουλή με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να μισθώνει ακίνητα για την κάλυψη των αναγκών των δικαστηρίων. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πρόκειται να λειτουργήσει σε δύο ανεξάρτητα κτίρια εξαιτίας των επισκευών που θα πραγματοποιηθούν στο Αρσάκειο Μέγαρο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας μεταστεγάστηκε από το κτίριο της Βουλής στο νεοκλασικό κτίριο του Αρσακείου, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, το 1993.