Το... μασάζ φαίνεται πως έχει αρχίσει στους βουλευτές των ευρωομάδων προκειμένου να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα πενταετή θητεία και να μην υλοποιηθεί το... κακό σενάριο και «ναυαγήσει» το ενδεχόμενο επανεκλογής της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Από το μασάζ, δε, αυτό, δεν εξαιρούνται - όπως αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr - και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την κινητικότητα αυτή να είναι «στα κόκκινα», καθώς στις 16 Ιουλίου το Ευρωκοινοβούλιο θα υποδεχθεί την υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν για την ακρόασή της.

Οι φόβοι στις Βρυξέλλες είναι ότι παρά τη συμφωνία των τριών πολιτικών ομάδων που αθροιστικά έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι αντίστοιχα), μαζί με την ομάδα Renew Europe του Μακρόν μπορεί να υπάρξουν απώλειες που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και το 10%, οπότε όλα θα κριθούν οριακά. Όπως έχει άλλωστε σημειώσει η στήλη Big Mouth, ο φόβος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος για την ομάδα του Γάλλου προέδρου, ιδίως στον απόηχο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

*Διαβάστε ακόμα: Το κακό σενάριο για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επιστροφή στη λύση Μητσοτάκη

Εάν όμως το κακό σενάριο πραγματοποιηθεί τελικά και η Φον ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί, τότε πολύ δύσκολα θα αποτραπεί μια μείζων πολιτική κρίση στην ΕΕ, όπως αναφέρει η στήλη, ιδίως με τον επικείμενο ερχομό της Μαρίν Λεπέν. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει στην αναζήτηση νέου υποψηφίου, με το ενδεχόμενο να πέσει εκ νέου η λύση Μητσοτάκη στο τραπέζι να μην πρέπει να αποκλειστεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η στήλη τονίζει την ιδιαίτερη εκτίμηση της εν ενεργεία προέδρου της Κομισιόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λαμβάνοντας υπόψιν τη στήριξη που της παρείχε και συνεχίζει - παρασκηνιακά - να παρέχει.

Τι αποκαλύπτει η στήλη Big Mouth

– Νέα από τις Βρυξέλλες μού στέλνει φίλος που κατοικοεδρεύει στην Κομισιόν. Μου μεταφέρει μία χωρίς προηγούμενο κινητικότητα, με βασικό στοιχείο το… μασάζ στους βουλευτές των ευρωομάδων που έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια νέα πενταετή θητεία. Από το μασάζ δεν εξαιρούνται και οι Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά εδώ μιλάμε για έναν αγώνα δρόμου που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Ιουλίου, όταν το Ευρωκοινοβούλιο θα υποδεχτεί για να ακούσει την Ούρσουλα. Η πλειοψηφία στα χαρτιά υπάρχει και φαντάζει άνετη, αλλά έλα που η ψηφοφορία είναι μυστική. Εκεί παίρνουν υπόψη το κακό σενάριο, με την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν απώλειες της τάξης του 10%, οπότε εκεί όλα θα κριθούν οριακά. Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν επ’ ουδενί μια τέτοια εξέλιξη, γι’ αυτό και δίνουν τα ρέστα τους στο μασάζ που μου λένε. Εάν συμβεί αυτό, θα πάει κατά διαόλου το σχέδιο να αποτραπεί μια μείζων πολιτική κρίση στην ΕΕ, μετά μάλιστα τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Άσε που θα ψάχνουν νέο υποψήφιο, με κραδασμούς μέχρι την… Αθήνα. Αντίθετα, θέλουν να δώσουν γραμμή ότι όλοι θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Γι’ αυτό και στα κτίρια των Βρυξελλών επικρατεί καθημερινά οργασμός συνεδριάσεων, ενώ και οι άδειες είναι μειωμένες μέχρι νεωτέρας.

! Πάντως, να πούμε ότι η Ούρσουλα πίνει νερό στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στήριξη που όχι μόνο της παρείχε, αλλά εξακολουθεί παρασκηνιακά να παρέχει.