Ο Μητσοτάκης θα στείλει αυστηρό μήνυμα στον Μίτσκοσκι των Σκοπίων

Σήμερα θα ξεκινήσω με τα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντί για βουτιές σε κάποια ελληνική παραλία, θα «βγάλει» το καλοκαίρι σε ένα αεροπλάνο με μια βαλίτσα στο χέρι. Ξεκινάει με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (10-11 Ιουλίου), που συµπίπτει µε τη συµπλήρωση 75 ετών από την ίδρυση της Συµµαχίας, µε τις εργασίες της να λαµβάνουν χώρα σε µία περίοδο έντονης ρευστότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µεταβαίνει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, ο οποίος αναµένεται να αποτελέσει έναν από τους ηγέτες που θα τοποθετηθούν στο NATO σε public forum, που πραγµατοποιείται εν µέσω του συνεχιζόµενου πόλεµου στην Ουκρανία, αλλά και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, υπό τον φόβο διάχυσης των εχθροπραξιών.

Ο πρωθυπουργός µεταβαίνει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ µε στόχο να ενισχύσει περαιτέρω το γεωπολιτικό αποτύπωµα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδοµένου ότι η χώρα αναγνωρίζεται από τους συµµάχους και τους εταίρους ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε µία κοµβικής σηµασίας περιοχή. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός αναµένεται να τοποθετηθεί για την ελληνική εξωτερική πολιτική µε αιχµή τα τεκταινόµενα στη Βόρεια Μακεδονία και για το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία της παραβιάζει ευθέως τη Συµφωνία των Πρεσπών, παραγνωρίζοντας στην πράξη το erga omnes. Εξάλλου, για το ζήτηµα ενηµέρωσε τους ηγέτες της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, ενώ έχει ήδη διαµηνύσει ότι ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση εντός της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εάν επιµείνει σε αυτήν τη ρητορική, διαµηνύοντας στα Σκόπια ότι η γείτων δεν θα κάνει βήµατα στην Ευρώπη εάν ανοίξει µέτωπο µε την Ελλάδα.


Επόμενος σταθμός η Νέα Υόρκη και το Παρίσι

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό. Θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες το ταξίδι στη Γαλλία. Την Παρασκευή, 26 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει εκ νέου στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι, για να παραστεί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τιμώντας και τον οικοδεσπότη κ. Μακρόν.


Η Κεραμέως πάει στη ΔΥΠΑ που κάνει δουλειά

Στα κεντρικά της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, μιας εκ των πλέον επιτυχημένων και αποδοτικών δημόσιων υπηρεσιών των τελευταίων ετών, μαθαίνω πως θα βρεθεί η υπουργός Εργασίας. Νίκη Κεραμέως. Η σημερινή ΔΥΠΑ στην οποία από το 2019, ήδη, γίνεται εντατική και αποτελεσματική δουλειά, δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα πια τον παλιό ΟΑΕΔ, καθώς η υπηρεσία έχει εξελιχθεί σε εκκολαπτήριο σύγχρονων προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης που βοηθούν χιλιάδες ανέργους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Παράλληλα έχει επιτύχει με έξυπνες πρωτοβουλίες -όπως λ.χ με την πλατφόρμα Jobmatch και τις «ημέρες καριέρας»- να παντρέψει την προσφορά εργαζομένων με τη ζήτηση από τις επιχειρήσεις, να δώσει νέα πνοή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές μαθητείας (77% απορρόφηση των αποφοίτων), ενώ αποτέλεσε και τη «μήτρα» από την οποία γεννήθηκε το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους και ζευγάρια να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια. Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα projects που τρέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία, για την οποία θα έλεγα ότι ισχύει 100% η ρήση πως ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει.


Στο στόχαστρο των συνομιλητών του Τσίπρα οι Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου

Εάν υπάρχουν δύο στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο των διαφωνούντων με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτά δεν είναι άλλα από τον Νίκο Παππά και τη Ρένα Δούρου. Όπως υποστηρίζουν κάποιοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς βρίσκεται πίσω από τις στρατηγικές κινήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Ρένα Δούρου -που απουσίαζε από την ΚΕ γιατί είχε κορονοϊό- βρίσκεται δίπλα του από την πρώτη στιγμή, βοηθώντας τον σε όλα τα οργανωτικά θέματα. Το γεγονός ότι τα δύο αυτά στελέχη προέρχονται από τον βασικό πυρήνα της πλευράς Τσίπρα εξοργίζει τους συντρόφους τους, καθώς θεωρούν ότι «πούλησαν» τον πρώην πρωθυπουργό για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση.


Επίθεση για το… σακάκι της Γιαννακοπούλου

Θα σας πάω τώρα στο ΠΑΣΟΚ, όπου ενόψει εσωκομματικών εκλογών τα αλληλοκαρφώματα των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος πάνε σύννεφο και δεν αφορούν μόνο την πολιτική, αλλά ακόμα και τα… ενδυματολογικά. Γυναικείο μάτι στο επιτελείο επίδοξου προέδρου παρατήρησε ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου στο βίντεο αναγγελίας της υποψηφιότητάς της που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, φορούσε λευκό σακάκι με πράσινη μπλούζα και παντελόνι τζιν. Τα ίδια ακριβώς που φορούσε και την περασμένη Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει αυτό; «Ότι την Κυριακή δεν έλεγε αν θα είναι υποψήφια και την ίδια μέρα γύριζε το βίντεο της υποψηφιότητάς της», την «κάρφωνε» η άσπονδη φίλη της. Κι ακόμα η εσωκομματική διαδικασία είναι στην αρχή της…


Αιχμές σε Δούκα για το facebook του Δήμου Αθηναίων

Από την άλλη, μαθαίνω ότι εντύπωση έχει προκαλέσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους το γεγονός ότι ο Χάρης Δούκας χρησιμοποιεί τη σελίδα που διατηρεί στα social media ως δήμαρχος Αθηναίων προκειμένου να προβάλλει τις θέσεις του ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατηγορούν γι' αυτό, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες σελίδες θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για τις δράσεις του Δήμου Αθηναίων και όχι για άλλη χρήση.


Με τον Δούκα και ένας αποπεμφθείς από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Παραμένουμε στα του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου είχε συνάντηση με παράγοντες της Θεσσαλίας σε μπαρ της Λάρισας. Εκεί μεταξύ άλλων βρέθηκαν η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, ο δικηγόρος και πολιτευτής Θωμάς Παπαλιάγκας, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων Τζούλια Τσαλίκη αλλά και ο διαγραφείς από τον Νίκο Ανδρουλάκη Νίκος Χαυτούρας, με τον οποίο μάλιστα ο κ. Δούκας είχε και χειραψία. Για όσους δεν θυμούνται, ο Νίκος Χαυτούρας είναι ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας και περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, ο οποίος είχε εμπλοκή στην υπόθεση χορήγησης αναρρωτικής άδειας σε έναν εκ των κατηγορουμένων της υπόθεσης των Τεμπών, μία μόλις μέρα μετά το τραγικό δυστύχημα, ενώ με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά μιας και στις περιφερειακές εκλογές εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στη Μαγνησία με την παράταξη της Ελευθερίας Τζανακούλη «Ενωμένοι Θεσσαλοί».


"Κλείδωσαν" οι συνεδριάσεις του ΑΔΣ για τις μεταθέσεις δικαστών και εισαγγελέων

Στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα αποφασίσει πού θα μετατεθούν και θα τοποθετηθούν δικαστές και εισαγγελείς. Οι διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει στον Άρειο Πάγο, με τους δικαστικές και τους εισαγγελείς να αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μετατεθούν υποχρεωτικά εφόσον έχουν παραμείνει στην ίδια εφετειακή περιφέρεια για περισσότερο από έξι χρόνια. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει -προς κάθε κατεύθυνση- πως οι περιπτώσεις αυτεπάγγελτης μετάθεσης δικαστικού λειτουργού ορίζονται στον νόμο περιοριστικά και αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Η Ένωση θεωρεί ότι οι υπάρχοντες περιορισμοί ως προς τις αιτίες υπηρεσιακής μετακίνησης των δικαστικών λειτουργών ανήκουν στο πλέγμα εγγυήσεων της προσωπικής ανεξαρτησίας τους, που εδράζεται στο άρθρο 87 του Συντάγματος και στη σύμφωνη με αυτό νομοθεσία του ν. 4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών). Ως εκ τούτου, η σταθερή εφαρμογή τους διασφαλίζει επαρκώς την ισορροπία ανάμεσα στην κατοχύρωση του κύρους της απονομής της Δικαιοσύνης και στην ομαλή υπηρεσιακή κατάσταση των δικαστικών λειτουργών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Συνεχίζεται η σκληρή κόντρα Κεχαγιά - Κοσμοπούλου στην Πεντέλη

Με φωτογραφία και σκληρή ανακοίνωση απάντησε η πρώην δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά στην ανακοίνωση της νυν δημάρχου Νατάσας Κοσμοπούλου, στην οποία έκανε λόγο για «τσουνάμι παραπληροφόρησης» σχετικά με το θέμα των οικοπέδων. Στην ανακοίνωση η οποία συνοδεύεται από σχετική φωτογραφία η δημοτική παράταξη Συμπολιτεία αναφέρει: «Με το γνωστό τοξικό ύφος της, η κ. Κοσμοπούλου, αντί να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα της Συμπολιτείας, γιατί αφήνει να χαθούν πολύτιμοι για τα Μελίσσια κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, προτιμά να επιτίθεται στην προηγούμενη διοίκηση. Την ίδια στιγμή επιστρατεύει ανακρίβειες, προσπαθώντας να "θολώσει τα νερά", μήπως και ξεγλιστρήσει από τις ευθύνες της». Ενώ κλείνει: «Όσο για το ποιος εξυπηρετεί, ποια συμφέροντα, θα συμβουλεύαμε την κ. Κοσμοπούλου να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εξάλλου, οι πινακίδες των εργολάβων είναι ορατές από πολύ μακριά…».


Οι συμβολαιογράφοι πιέζουν το Υπουργείο Οικονομικών

Δεκαοκτώ μέρες απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 26 Ιουλίου, αλλά από τώρα οι λογιστές έχουν αρχίσει να ασκούν πιέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών να δώσει δίμηνη παράταση! Δεν ξέρω πώς το ακούν εκεί στην οδό Νίκης το αίτημα να κλείσει το taxis στις 30 Σεπτεμβρίου που θα έχουν γυρίσει και οι φοροτέχνες και οι φορολογούμενοι από τις διακοπές τους, αλλά κάτι μου λέει πως η παράδοση δεν θα σπάσει ούτε και φέτος. Στο διά ταύτα, στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να υποβληθούν τουλάχιστον 2.300.000 δηλώσεις –μιλάμε για τέσσερις στις δέκα που ακόμη εκκρεμούν- συν όσες τροποποιητικές χρειαστεί να γίνουν για τις πάνω από 420.000 «αυτόματες» δηλώσεις, οπότε από σήμερα θα αρχίσω να μετράω τις διαψεύσεις σε «αυστηρούς τόνους».