Μια εβδομάδα εκτός Αθηνών θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η ατζέντα του πρωθυπουργού θα είναι «φορτωμένη», με τη στήλη Big Mouth του Powergame.gr να αποκαλύπτει πως θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων τόσο με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όσο και με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Μπάιντεν

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με γερουσιαστές, ενώ το βράδυ της Τετάρτης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με πηγή της στήλης, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου αύριο θα έχει συζήτηση (fireside chat) με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Daniel Speckhard. Επίσης, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Nadia Schadlow.

Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Από εκεί και πέρα, μετά το πέρας της Συνόδου, σειρά θα έχει η Νέα Υόρκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Η ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αναφέρει το Big Mouth, στο επίκεντρο θα βρεθεί η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (ΕΕ και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες, που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου την επόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε τι γράφει η στήλη Big Mouth ΕΔΩ