Ο Μητσοτάκης θα δει και τα παιδιά του στις ΗΠΑ

Σήμερα θα ξεκινήσω με το Μέγαρο Μαξίμου και θα σας πω ότι η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον που ξεκινάει απόψε, αλλά και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη είναι μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να ξεκλέψει λίγο χρόνο και να δει μετά από καιρό και τα τρία του παιδιά μαζί, που βρίσκονται όλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κωνσταντίνος εργάζεται πλέον στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ η μεγάλη του κόρη, η Σοφία, κάνει διετές μεταπτυχιακό (MBA) στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Αυτούς τους μήνες αξιοποιεί την περίοδο των θερινών διακοπών για να εργαστεί προσωρινά στην επενδυτική εταιρία Advent, στα γραφεία της στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η μικρότερη κόρη, η Δάφνη, βρίσκεται εν μέσω των προπτυχιακών σπουδών της στο πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ και φέτος το καλοκαίρι έχει επίσης επιλέξει να εργαστεί στη Νέα Υόρκη, ως ασκούμενη σε φαρμακευτική εταιρία.


Ο Σκέρτσος πανηγύρισε το στραπάτσο της Λεπέν

Και μιας και σας μεταφέρω τα παρασκήνια του Μεγάρου Μαξίμου, να σας πως ότι ξεσπάθωσε ο Σκέρτσος και καναδυό άλλοι με το στραπάτσο της Λεπέν στη Γαλλία. Βλέπετε, οι θιασώτες της άνευ ορίων και όρων κεντρώας φυσιογνωμίας της ΝΔ, βρήκαν το τέλειο επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης δεν θα είχε καμία σχέση με τις εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο των οποίων θα είχαν δικαιωθεί οι επιλογές του πρωθυπουργού. Σωστό. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Ομως αφενός στη Γαλλία υπήρξε μια ιστορική συνθήκη που κινητοποίησε τα ανακλαστικά των πολιτών και αφετέρου σίγουρα σε μια εθνική κάλπη οι Έλληνες θα ψήφιζαν μες διαφορετικό τρόπο. Τα προβλήματα, ωστόσο, που έφεραν τη Λεπέν στην πρωτιά εξακολουθούν να υπάρχουν στη Γαλλία και το ίδιο ισχύει με τα αντίστοιχα εντός συνόρων, όπως και με την άποψη μιας σηματικής μερίδας της «γαλάζιας» βάσης και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας για ορισμένες κατά τεκμήριο λανθασμένες ή άκαιρες κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.


Αποστάσεις για τη νίκη Μελανσόν

Πάντως, ο πρώτος που κράτησε αποστάσεις με τα όσα συνέβησαν στη Γαλλία ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διότι πολύ απλά οι συνειρμοί και οι εξισώσεις για το ποιος είναι τι και ποια είναι η δυναμική της ακροδεξιάς - υπερδεξιάς, χρήζουν ιδιαίτερης μελέτης. Η Λεπέν λοιπόν έλαβε 1,7 εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον Μελανσόν και 2,4 εκατομμύρια περισσότερους από τον Μακρόν κι όμως τερμάτισε τριτη λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού συστήματος στη χώρα με τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες. Πέραν τούτων ο Μελανσόν πολιτεύτηκε ως Νέο Λαϊκό Μέτωπο αθροίζοντας γύρω του αριστερούς, αλληλέγγυους και… κάθε καρυδιάς καρύδι.

Κι έτσι για να μην…ξεχνιόμαστε, στα 1936-1938 στη Γαλλία ένα άλλο Λαϊκό Μέτωπο, εκείνο του Λεόν Μπλουμ, συσπειρώνοντας τα αντίστοιχα αριστερά – κομμουνιστικά – ακτιβιστικά ρεύματα της εποχής απέναντι στην ακροδεξιά επέλαση του Χίτλερ και του Μουσολίνι, κέρδισε τις εκλογές, αλλά ένα χρόνο αργότερα κατέρρευσε με συνέπεια να παραδοθεί η χώρα στο χάος και τους δοσίλογους (κυβέρνησε ο Πεταίν κτλ). Άσε που ο Μελανσόν κινείται επί σειρά ετών μεταξύ Κρεμλίνου και Χαμάς. Κάτι τέτοια συνδυάζουν στο Μαξίμου και συνιστούν ψυχραιμία.


Το φάουλ Σαμαρά με Μπελέρη

Κάτι που είχα ξεχάσει να σχολιάσω σχετικά με την εμφάνιση Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο, ξέρετε εκεί που καθόταν λίγα μέτρα πιο μακριά από τη Βασιλική Θάνου και θυμήθηκε την παλιά του φιλία με τον Καραμανλή, τον οποίο… συγχώρεσε προφανώς για τον Παπαγγελόπουλο, ήταν οι ατάκες του για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και δη για τον Φρέντη Μπελέρη.

Ειλικρινά μου σηκώθηκε η τρίχα, η οποία όμως γύρισε στην θέση της όταν συνειδητοποίησα ότι ο Μεσσήνιος, που κατά τ' άλλα στήριξε την πολιτική του πορεία στον φλογερό πατριωτισμό, δεν βρήκε ούτε μια καλή κουβέντα να πει για τον φυλακισμένο ευρωβουλευτή στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τον ξέχασε απελπιστικά, για να τον θυμηθεί μετά τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο της προσωπικής κριτικής που ήθελε να ασκήσει στον Μητσοτάκη, ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε ήταν εκείνος που είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει τον Μπελέρη στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο και να στείλει σαφή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Τα υπόλοιπα είναι θεωρίες του… Χρύσανθου Λαζαρίδη και δεν χρησιμεύουν για τίποτα άλλο, παρά για αντικείμενο πολιτικού κουτσομπολιού σε καμιά ταβέρνα στην Κηφισιά, ή σε κάποιοιν παραδοσιακό καφενέ της Πύλου…


Πήραν στο… ψιλό τον Κασσελάκη για το «απέτυχε το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία» την ώρα που θριάμβευσε

«Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις», λέει ένα λαϊκό ρητό. Το οποίο πιθανότητα δεν το γνωρίζει ο εξ Αμερικής ορμώμενος Στέφανος Κασσελάκης. Διότι το Σάββατο, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει ως αποτυχημένο το εγχείρημα του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, θεωρώντας βέβαιο πως θα κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της κυρίας Λεπέν. Και προκειμένου να αποκηρύξει τις συζητήσεις για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σημείωνε πως δεν πετυχαίνουν οι τεχνητές συγκολλήσεις, φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας.

Έλα, όμως, που το εγχείρημα όχι απλώς πέτυχε, αλλά κέρδισε και τις εκλογές, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη στη Γαλλία. Με αποτέλεσμα, από την Κυριακή το βράδυ τα στελέχη της μειοψηφίας να στέλνουν στους δημοσιογράφους το ηχητικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, το οποίο και συνόδευαν με ειρωνικά σχόλια, περί «Πυθίας» κλπ. Άλλος, πιο καυστικός σχολίαζε πως «επειδή σέβομαι τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και δεν θέλω να δημιουργώ πρόβλημα στο κόμμα μου και να διαγραφώ, θα λέω στις τηλεοράσεις πως στην Γαλλία χάσαμε και πως το Λαϊκό Μέτωπο απέτυχε».


Αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα η Διαμαντοπούλου

Μαθαίνω από έγκυρη πηγή στο ΠΑΣΟΚ ότι είνα θέμα ημερών αν όχι ωρών η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Όπως όλα δείχνουν η κυρία Διαμαντοπούλου έχει αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος και με αυτή την κίνηση δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι συσχετισμοί, μιας και δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και αποσύρσεις υποψηφίων.

Να σημειώσουμε ότι κεντρικό ρόλο στο επιτελείο της παίζει ο γιατρός Γιάννης Δατσέρης ο οποίος στην εσωκομματική μάχη του 2007 ανάμεσα σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο βρισκόταν στο πλευρό του καθηγητή Συνταγματικού Δίκαιου.


Στη διάθεση του Ανδρουλάκη η παραίτηση της Λιακούλη

Παραμένω στα του ΠΑΣΟΚ όπου η γραμματέας της Κ.Ο του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη έχει θέσει στη διάθεση του Νίκου Ανδρουλάκη την παραίτηση της καθώς όπως λέει διαφωνεί με την ασκούμενη πολιτική. Ωστόσο, κάποιοι… κακεντρεχείς στη Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται, εφόσον δηλώνει ότι διαφωνεί με την πολιτική που ασκεί ο κ. Ανδρουλάκης, γιατί δεν παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα όπου και είχε διαχωρίσει τη θέση της απέχοντας από την σχετική ψηφοφορία.

Με αυτό τον τρόπο θα έδειχνε το καλό παράδειγμα και δεν θα γινόταν στόχος αρνητικών σχολίων... Η κ. Λιακούλη, πάντως, το απόγευμα του Σαββάτου έσπευσε στην εκδήλωση που έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στο πλαίσιο της εξόρμησης που ξεκίνησε για την υποψηφιότητα του στο ΠΑΣΟΚ. Η κυρία Λιακούλη φωτογραφήθηκε δίπλα του με ένα πολύ θερμό χαμόγελο και όπως εκτιμούν στο επιτελείο του δημάρχου Αθηναίων, με τον τρόπο της έδειξε ότι βλέπει κάτι παραπάνω από θετικά την προσπάθεια που κάνει ενοψει των εσωκομματικών εκλογών.


Ο Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει τον ενοποιημένο πεζόδρομο της παραλιακής

Σας έχω και μία είδηση έκπληξη: Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον Άλιμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει το «παρών» στην υπογραφή της σύμβασης για τον ενοποιημένο ποδηλατόδρομο και πεζοδρόμο, που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο μέχρι το δημαρχείο του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Παρόντες θα είναι οι δήμαρχοι των πέντε παραλιακών Δήμων (Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης) που διατρέχει αυτό το σημαντικό έργο. Το έργο είναι της Περιφέρειας Αττικής και μάλιστα ο Νίκος Χαρδαλιάς το έχει χαρακτηρίσει ως «όραμα δεκαετιών».


«Καμπανάκια» για το εμπόριο και τις εξαγωγές

Τα καμπανάκια στο εμπόριο χτυπάνε δυνατά. Το θέμα είναι αν και πόσο τα ακούνε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και του Μαξίμου, από τον Χατζηδάκη και τον Θεοδωρικάκο μέχρι τον Σκέρτσο και τον Πατέλη, αλλά κυρίως οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το λέω με αφορμή τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας που μέσα στο πρώτο 5μηνο του χρόνου εκτοξεύτηκε 15% πάνω από πέρυσι.

Αν νομίζετε ότι δεν μας αφορά, κάνετε λάθος. Για να καταλάβουμε τι μας λένε τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2024 οι εισαγωγές της χώρας ήταν 14,42 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερες από τις εξαγωγές της! Αν στο πεντάμηνο το εμπορικό ισοζύγιο τρέχει με αυτό τον ρυθμό, στο τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τα 31 δισ. ευρώ του περσινού εμπορικού ελλείμματος. Η ψαλίδα διατηρείται αφύσικα υψηλή για μια χώρα που επιδιώκει τη σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά την ίδια στιγμή βλέπει τις εξαγωγές της να βυθίζονται και τις εισαγωγές της να γίνονται όλο και μεγαλύτερες και μαζί τους και η «εισαγόμενη» ακρίβεια.

Βέβαια η ψαλίδα αυτή είναι σε κάποιο βαθμό απότοκος των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, γιατί εδώ που τα λέμε, εγχώρια παραγωγή δεν έχουμε για να αγοράζουμε τις πρώτες ύλες (σίδερα, ξύλα, βιομηχανικά υλικά κλπ) από την εσωτερική αγορά. Αλλά ταυτόχρονα η καταβαράθρωση των εξαγωγών μας δείχνει και την ένδεια που διακρίνει την ελληνική οικονομία τόσο σε επίπεδο βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής όσο κυρίως και σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Παράγουμε λίγα και ακριβά προϊόντα τα οποία δεν έχουν ζήτηση στις ξένες αγορές και φτάνουμε να εισάγουμε πατάτες, ντομάτες και πορτοκάλια όταν εδώ τα πετάμε στις χωματερές.


Χαμόγελα στο ΣτΕ για την επιλογή Πικραμένου

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στους κόλπους της διοικητικής δικαιοσύνης, η προαγωγή στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μιχάλη Πικραμένου. Όπως έλεγαν κύκλοι του ΣτΕ πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ικανό και έμπειρο δικαστικό λειτουργό ο οποίος για τα επόμενα τρία χρόνια αναλαμβάνει να κάνει πράξης τις μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή.

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει μακρά πορεία στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς ανήκει στο δυναμικό του από το 1989 ενώ την τελευταία εξαετία διετέλεσε πρόεδρος του Β΄τμήματος. Παράλληλα, ο κ. Πικραμένος έχει άριστη επιστημονικό κατάρτιση καθώς είναι και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με πλούσιο συγγραφικό έργο.


Από τον Οκτώβριο οι αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων

Από τις πρώτιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση βελτίωση των συνθηκών, τις οποίες βιώνουν οι προσερχόμενοι ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), κυρίως στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής. Αυτό ήταν το μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες μας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής θα ξεκινήσουν με ταχύτατες διαδικασίες, αλλά από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ό,τι απαιτείται για να αλλάξει ριζικά και άμεσα ο τρόπος της γενικής εφημερίας των ιδρυμάτων στο Λεκανοπέδιο.

Γιατί από τον Οκτώβριο και όχι νωρίτερα; Γιατί οποιαδήποτε αλλαγή επιλεγεί πρέπει να δοθεί στους γιατρούς των ιδρυμάτων, οι οποίοι πρέπει να είναι σε θέση να βγάλουν κανονικό πρόγραμμα εφημεριών για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος παραμένει μήνας καλοκαιρινών αδειών για το ιατρικό προσωπικό και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Συνεπώς, ο πρώτος διαθέσιμος και «πλήρης» μήνας μπροστά μας είναι ο Οκτώβριος.