Τον Σεπτέμβριο οι τελικές αποφάσεις Μητσοτάκη και Ερντογαν για την έναρξη διαλόγου για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Σήμερα θα ξεκινήσω με μία σημαντική πληροφορία που έμαθα από έγκυρη πηγή. Νωρίς χθες το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) έκλεισε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα, αφού οι αποστολές και των δύο χωρών είχαν πια φτάσει για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις.

Από ό,τι μαθαίνουμε το πνεύμα της συνάντησης, που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, είναι περισσότερο να περάσει το μήνυμα ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας Αθήνας και Άγκυρας παραμένουν ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και πως το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών διατηρείται σε καλό επίπεδο. Η πιο ουσιαστική συνάντηση, ωστόσομ θα γίνει και πάλι επί αμερικανικού εδάφους, στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Εκεί, στην έκτη τους συνομιλία εκ του σύνεγγυς μέσα σε μόλις 14 μήνες, οι δύο ηγέτες θα μπορούν πλέον να διαγνώσουν αν το έδαφος είναι κατάλληλο ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν μελλοντικά πιθανώς σε μία ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.



Παρουσία Ανδρουλάκη με νόημα

O Παύλος Χρηστίδης είναι από τους πιο αγαπητούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το πλήθος που συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ σε μπαρ της Δάφνης, με αφορμή την ονομαστική του εορτή.  Ξεχώρισε, βεβαίως, η παρουσία του προέδρου του  ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο στηρίζει ο Χρηστίδης χωρίς τυμπανοκρουσίες στη μάχη για την προεδρική εκλογή.

Παρόντες στην ζεστή μάζωξη και πολλοί βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Μάντζος,  ο Στέφανος Παραστατίδης, η Ελένη Βατσινά, η Μιλένα Αποστολάκη (σ.σ επίσης υποψήφια για την ηγεσία), η Κατερίνα Σπυριδάκη, αλλά και υποψήφιοι για την ευρωβουλή (Τσουκαλάς, Καρχιμάκης). Αρκετοί εκπρόσωποι φορέων, όπως ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσος,  αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές αλλά και δημοσιογράφοι. Ωστόσο, λίγο πρίν τις 12 έκανε την έκπληξη και εμφανίστηκε στο πάρτι και ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Δούκας.



Ποιος θα αποφασίσει για τη συμμετοχή Δούκα στις εσωκομματικές εκλογές

Και μιας και μιλάμε για τον Χάρη Δούκα, τα τελευταία 24ωρα έχει ξεκινήσει μία κουβέντα όσον αφορά το ασυμβίβαστο που προβλέπει τη θέση του δημάρχου και του προέδρου του κόμματος.

Ο κ. Δούκας κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει θέση σχετικά με αυτό το ζήτημα. Για την ιστορία το άρθρο 36 του καταστατικού αναφέρει ότι «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Όπως όλα δείχνουν τη λύση θα κληθεί να τη δώσει το αρμόδιο όργανο που εγκρίνει τις υποψηφιότητες που δεν είναι άλλο από την ΕΔΕΚΑΠ.


Για το μπάχαλο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φταίνει… οι δημοσιογράφοι

Πολλά νεύρα έχουν στα γραφεία τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τελευταία. Στην Κουμουνδούρου τα έχουν βάλει με όσους ρεπόρτερς καλύπτουν το κόμμα και αφήνουν να εννοηθεί ότι και επί των ημερών Κασσελάκη δραστηριοποιούνται έμμισθα τρολλς. Στην Χαριλάου Τρικούπη πάλι προσπαθούν να κόψουν από τα πάνελς των καναλιών όσα στελέχη αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ βέβαια η εξίσωση είναι δύσκολη. Δεν καλούν στα κανάλια συνειδητά αμφισβητίες αλλά όσους έχουν τηλεοπτικά χιλιόμετρα και τα περισσότερα αναγνωρίσιμα στελέχη, δεν είναι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με την πλευρά Ανδρουλάκη τάσσονται κυρίως άγνωστοι στο ευρύ κοινό βουλευτές από την επαρχία. Για το επικοινωνιακό κενό λοιπόν δεν φταίνε τα περίφημα ΜΜΕ της “διαπλοκής”, όπως τα χαρακτηρίζουν.


Υπό αναβάθμιση ο Σκορίνης

Μαθαίνω ότι ο βετεράνος της ανανεωτικής Αριστεράς Νίκος Σκορίνης προήδρευσε της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο που ορίζεται για τυπικούς (αλλά και ουσιαστικούς λόγους) για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του κορυφαίου κομματικού οργάνου. Και κατά γενική ομολογία τα πήγε καλά ακόμα και στις λίγες στιγμές έντασης.

Παρά το τυπικό του πράγματος  βέβαια, υπάρχει εκτός από το συμβολισμό της μακράς κομματικής πορείας του συγκεκριμένου στελέχους και πολύ καλή προσωπική σχέση του με τον Στέφανο Κασσελακη. Όπως μαθαίνουμε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά το γεγονός ότι ο μετριοπαθής κ. Σκορίνης τον στήριξε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία και συνεχίζει με τη ίδια συνέπεια χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργεί   εντάσεις με τη εσωκομματική αντιπολίτευση.


6.000 ευρώ για τα «μπάνια του λαού»

Τις έρευνες που λένε ότι ούτε οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε φέτος διακοπές λόγω ακρίβειας σε εισιτήρια, διαμονή, φαγητά, μπάνια κλπ, δεν τις πολυλαμβάνω υπόψη μου γιατί κάθε χρόνο τις ίδιες προβλέψεις κάνουν και κάθε χρόνο διαψεύδονται. Αλλά φέτος σαν να έχει παραγίνει το κακό κι ευτυχώς που πάντα υπάρχουν τα χωριά και οι φίλοι και συγγενείς. Μια απλή άσκηση να κάνει κάποιος για το κόστος που χρειάζεται να δαπανήσει μια τετραμελής οικογένεια βγάζει συντηρητικά ένα «εξοδολόγιο» 5.000-6.000 χιλιάδων ευρώ για 15 μέρες ξεκούρασης σε ένα νησί. Βάλτε 650 ευρώ πήγαινε-έλα τα ακτοπλοϊκά μαζί με αυτοκίνητο. Προσθέστε άλλα 1.500 ευρώ για ένα τετράκλινο των 100 ευρώ τη βραδιά, υπολογίστε 200-300 ευρώ σε βενζίνες για μια βόλτα το πολύ 100 χιλιομέτρων την ημέρα, και σκεφτείτε πως αν μια οικογένεια τρώει δυο φορές μεσημέρι-βράδυ έξω με 20 ευρώ το άτομο, θα χρειαστεί 2.400 ευρώ (και λίγα λέω). Να βάλω και ένα 20άρικο τη μέρα σε ξαπλώστρες – τραπεζάκι στην παραλία; Αλλά 300 ευρώ το λιγότερο. Κι ένα 300άρι-400άρι ακόμη για μικροέξοδα των 20 – 30 ευρώ (καφεδάκι, αναψυκτικό, ποτάκι), να σου το 6.000αρο. Για ποια μπάνια του λαού μιλάμε;

Κανονικά λειτουργεί η παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων

Είναι πολύ κρίμα να κακολογείται το εμβληματικό νοσοκομείο Χανίων, ενώ, μαζί με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), στηρίζουν ουσιαστικά ολόκληρο το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης. Γι΄ αυτό είναι σωστό να σας μεταφέρουμε την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία δεν έχουν καμία βάση οι ισχυρισμοί περί παύσης της λειτουργίας της παιδοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνον ο επικουρικός παιδοχειρουργός της κλινικής καθίσταται εντός των ημερών μόνιμος επιμελητής και συνεχίζει κανονικά το έργο του στην εν λόγω κλινική, αλλά η διοίκηση του νοσοκομείου Χανίων έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με μία ιδιώτη παιδοχειρουργό, η οποία τυγχάνει να είναι επίσης η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων (ΙΣΧ), η οποία θα προσφέρει επίσης τις πολύτιμες υπηρεσίες της στην παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως ακριβώς ο νόμος επιτρέπει.