Τα χαμόγελα στην Αθήνα για την επικράτηση Στάρμερ και τα δεδομένα στο μέτωπο των Γλυπτών

Πολύ µεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει η επικράτηση των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία, πέραν φυσικά του γενικότερου πλαισίου των διµερών σχέσεων. Βλέπετε, ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρµερ, έχει δηλώσει δηµοσίως θετικός στην προοπτική εξεύρεσης µιας φόρµουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα µε τη µορφή δανεισµού και µάλιστα σε µια συγκυρία κατά την οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στη Μεγάλη Βρετανία, ερχόµενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση µε τον απερχόµενο πρωθυπουργό Σούνακ. Υπενθυµίζεται ότι σε αντίθεση µε την ακύρωση της συνάντησης µε τον τελευταίο (εν µέσω των αποδοκιµασιών των ΜΜΕ της Γηραιάς Αλβιώνας για τη στάση του) ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί τότε µε τον Στάρµερ, ανοίγοντας έναν ιδιαιτέρως σηµαντικό δίαυλο επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, είναι κοινό µυστικό ότι στην Αθήνα θα ήταν άκρως ικανοποιηµένοι µε µια πιθανή νίκη των Εργατικών, η οποία τελικώς και επήλθε, ενώ πλέον µένει να φανεί ο αντίκτυπός της στο πεδίο των Γλυπτών και δη της συνεννόησης µε το Βρετανικό Μουσείο. Εδώ και πολλούς µήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναπτύσσει συστηµατικά κοινούς κώδικες µε τη διεύθυνση του Μουσείου για το θέµα, στη βάση των διεργασιών για µια κοινώς αποδεκτή λύση, και µε δεδοµένη την άριστη επαφή της ελληνικής πλευράς µε τον επικεφαλής των Εργατικών, αλλά και τις δηµόσιες τοποθετήσεις του, που θεωρούνται ιδιαίτερα σηµαντικές τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σηµειολογίας, εισέρχεται στην εξίσωση άλλος ένας σηµαντικός παράγοντας. «Η δουλειά που έχει γίνει από Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη αποδίδει καρπούς και σύντοµα αναµένονται εξελίξεις. Μέχρι και η Τουρκία, µε αφορµή εκείνη την υπόθεση µε το φιρµάνι, δικαίωσε την Ελλάδα. Πρόκειται πια για παγκοσµίου ενδιαφέροντος ζήτηµα», σηµειώνει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα παρασκήνια των σχετικών ζυµώσεων.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο και θα αποφασίσουν αν θα πάνε σε μία ιστορική συμφωνία για ΑΟΖ - Oι παρουσίες Ανδρουλάκη, Δούκα στο πάρτι του Χρηστίδη


Όταν συναντήθηκε ο εµπνευστής του µεσαίου χώρου µε τον θιασώτη της επιστροφής στα δεξιά…

Πραγµατικά, είχε πολύ ενδιαφέρον να ακούει κάποιος την προσπάθεια των Σαµαρά και Καραµανλή να βρουν κοινό τόπο έναντι των διαφωνιών τους µε κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Βλέπετε, ακόµη και οι πιο φανατικοί των δύο πρώην πρωθυπουργών αναρωτιούνται πώς µπορεί να γίνει ώσµωση µεταξύ του εµπνευστή της λογικής του µεσαίου χώρου και του κορυφαίου θιασώτη της στροφής της Ν.∆. προς τα δεξιά. Γι’ αυτό και άπαντες συνοµολογούσαν ότι πρόκειται για... αντάρτικο µιας χρήσης.


Περί Πολάκη…

Τα καρφιά δίνουν και παίρνουν στην Κουµουνδούρου µεταξύ συντρόφων. Από κάθε σύγκρουση φυσικά δεν γίνεται να απουσιάζει ο Παύλος Πολάκης. Ο τελευταίος διαφήµιζε εδώ και µέρες ότι έδωσε, έπειτα από πολλούς µήνες, µια µεγάλη συνέντευξη στην τηλεόραση. ∆ιότι, για όσους σας έλειψε, ο «αψύς» είχε κάνει εµπάργκο στα… βοθροκάναλα. Επέλεξε, λοιπόν, να δώσει συνέντευξη µιας ώρας στη συνάδελφο Μάγκυ ∆ούση και τον τηλεοπτικό σταθµό Attica. Η επιλογή φάνηκε πως δεν άρεσε σε πολλούς «συντρόφους» του Πολάκη, που σχολίαζαν σκωπτικά στους διαδρόµους της Κουµουνδούρου: «Είπαµε να δώσει συνέντευξη, αλλά όχι και στη Μάγκυ, που είναι µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ...». Όπως αντιλαµβάνεστε, µιλάµε για µια ωραία ατµόσφαιρα... Για να µη θυµηθούµε πως µε φόντο την υπόθεση Αυγενάκη, ο Πολάκης επέστρεψε εκ νέου στο προσκήνιο για τις αλήστου µνήµης συµπεριφορές και για τα διαφορετικά µέτρα και σταθµά µε τα οποία κρίνονται καταστάσεις εντός της κυβέρνησης, έναντι των χειρισµών τόσο του Τσίπρα νωρίτερα όσο και του Κασσελάκη τώρα...


Συσκέψεις

Ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις σε Μέγαρο Μαξίµου και Πειραιώς, σε ό,τι αφορά την επικείµενη παρουσία του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ, την πρώτη µετά τις ευρωκάλπες και την... καθαρή κυβερνητική τριετία που ακολουθεί. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων θα βρίσκεται φυσικά µεταξύ άλλων η οικογενειακή πολιτική µε έµφαση στο Στεγαστικό, αλλά και ορισµένες φοροαπαλλαγές. Η αρµόδια υπουργός µάλιστα, Σοφία Ζαχαράκη, θα δώσει µια πρώτη γεύση στο επερχόµενο υπουργικό συµβούλιο.


Πρόσκληση

Μια συζήτηση στο πόδι είχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας µε τον Αµερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την 4η Ιουλίου, Ηµέρα της Ανεξαρτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών. Όπως µάθαµε, ο υφυπουργός προσκάλεσε τον πρέσβη να επισκεφθεί σύντοµα τη Θεσσαλονίκη και να συναντηθούν στο γραφείο του στο ∆ιοικητήριο.


Οι θαυμαστές του Στουρνάρα

∆εν είναι λίγοι οι «σαµαρικοί» που κάθε άλλο παρά µπαίνουν στη διαδικασία να κρύψουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα ήταν µια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα περίπτωση για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, δεδοµένων των άριστων σχέσεων που διατηρεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος µε τον πρώην πρωθυπουργό. Εξάλλου, ο «τσάρος» της περιόδου 2012-2014 έχει πια καθιερωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών, αλλά και θεσµικών και επιχειρηµατικών κέντρων, περισσότερο ως πολιτικό πρόσωπο, παρά ως τεχνοκράτης. Το θέµα είναι ότι στην επιλογή αυτή θα... κλοτσήσει ο νέος κολλητός του Σαµαρά, Κώστας Καραµανλής, ο οποίος ως γνωστόν πνέει µένεα για τον Στουρνάρα, τόσο εξαιτίας του εκσυγχρονιστικού του παρελθόντος όσο κυρίως για το γεγονός ότι ο ίδιος υπεδείκνυε τους οικονοµικούς χειρισµούς της διακυβέρνησης 2002-2009 ως βασική αιτία της εισόδου της Ελλάδας στα Μνηµόνια. Κρατήστε πάντως την πληροφορία ότι ως γνωστόν ο Στουρνάρας έχει πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας µε το Μέγαρο Μαξίµου, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για τα σενάρια που θα δούµε στο µέλλον και δεδοµένου του εκρηκτικού κλίµατος που έχει διαµορφωθεί για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.


Καλοκαιρινοί στόχοι

Ο Ιούλιος µπήκε δυνατά στην Πειραιώς, καθώς µετά την πολυσυζητηµένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας η γραµµατέας του κόµµατος Μαρία Συρεγγέλα συγκάλεσε το ∆ιαγραµµατειακό Οργανο της Ν.∆. στο πλαίσιο συζήτησης για το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών. Στην εισήγησή της, η «γαλάζια» γραµµατέας εµφανίστηκε ενωτική, στάθηκε στην ανάγκη της ορθής ερµηνείας του µηνύµατος των πολιτών και υπογράµµισε την ανάγκη δυναµικής επανεκκίνησης του κοµµατικού µηχανισµού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από όλες και όλους, για να ξεδιπλώσουµε ακόµα πιο αποφασιστικά το κυβερνητικό µας έργο», σηµείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την πρόθεσή της για ενεργή συµµετοχή του κόµµατος στην ανάδειξη των σηµαντικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ανά την περιφέρεια.


«Παγωμάρα»

∆εν ήταν µόνο οι παρουσίες τύπου Λατινοπούλου και εκπροσώπων Νίκης και Ελληνικής Λύσης και οι ηχηρές απουσίες (Μολυβιάτης, Καραµανλής junior, Αχιλλέας Καραµανλής) που µοιραία έριξαν θεσµικά το επίπεδο της εκδήλωσης στο Πολεµικό Μουσείο. Μόνο και µόνο που ειδικά ο Μεσσήνιος έδωσε διάσταση προσωπικής πικρίας στην κριτική του για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ήταν αρκετό για να «παγώσει» τους πάντες, ακόµη και τους παλαίµαχους της Ν.∆., όπως τον Νικολόπουλο, τον Λυκουρέντζο και τους υπόλοιπους που τον άκουγαν.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 7/07/2024