Μικρός ο αριθμός των ομόφυλων ζευγαριών που παντρεύτηκαν στην Ελλάδα

Σήμερα ξεκινάω με ένα στατιστικό στοιχείο που έφτασε στο Μαξίμου και συζητήθηκε αρκετά. Πρόκειται για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, νομοθετική πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι απομάκρυνε στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών αρκετούς από τους λεγόμενους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Έμαθα, λοιπόν, ότι πέντε μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, 75 γάμοι ομόφυλων ζευγαριών έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Κατά ορισμένους ο αριθμός είναι αξιοσημείωτος, σύμφωνα με άλλους ωστόσο δείχνει ότι δεν ήταν τόσοι πολλοί εκείνοι που είχαν ανάγκη τελικά από τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Σε κάθε περίπτωση, η σχετική συζήτηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει κλείσει, όπως και το ενδεχόμενο να λάβει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή. 



Το αίτημα του Σαμαρά για τους προστατευόμενους μάρτυρες και η Θάνου

Και μιας και έπιασαν τα Νεοδημοκρατικά, να σας πω ότι το αίτημα Σαμαρά για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων ή των… κουκουλοφόρων της Novartis καταδεικνύει το άτοπο των τελευταίων του χειρισμών και πολιτικών εναγκαλισμών. Ενδεικτικό παράδειγμα η παρουσία της Βασιλικής Θάνου λίγα μέτρα πιο διπλα του στην περιβόητη εκδήλωση του Πολεμικού Μουσείου.

Πολλά έχουν γραφτεί για το συγκεκριμένο σκηνικό, ωστόσο τώρα, μετά την παρέμβαση του Μεσσήνιου, έρχονται ακόμη πιο εμφατικά οι μνήμες των όσων έλεγε το περιβάλλον του για πρόσωπα και καταστάσεις που συνδέθηκαν με τον χώρο της Δικαιοσύνης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.


Επανέκαμψαν οι βουλευτές της ΝΔ που έκαναν "λευκή απεργία"

Μαθαίνω ότι επανακάμπτουν σταδιακά οι (διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν αξιοποιήθηκαν) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι είχαν ξεκινήσει «λευκή απεργία» μετά τον ανασχηματισμό που έγινε στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.

Πρόκειται για μια ομάδα περίπου δέκα-δεκαπέντε προσώπων που είτε δυσαρεστήθηκαν γιατί δεν έγιναν οι ίδιοι υπουργοί και υφυπουργοί είτε τους ενόχλησε η αναβάθμιση άλλων συναδέλφων τους από την ίδια εκλογική περιφέρεια. Η απουσία τους από το «γυαλί» κράτησε περίπου τρεις εβδομάδες και έγινε αντιληπτή από το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, έμαθα ότι αντιληπτή έγινε και η επιστροφή τους και μάλιστα αρκετά δυναμικά, με τις εξαιρέσεις να είναι πλέον μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Τι έκανε ο Άδωνις στο Καραμανδάνειο

Επειδή πρέπει να τα λέμε και αυτά, τίποτα δεν άφησε προχθές στην τύχη του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις εκκενώσεις των υγειονομικών σχηματισμών εξαιτίας της μεγάλης και επικίνδυνης πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε στην Πάτρα, και μάλιστα κοντά στα σπίτια και το νοσοκομείο παίδων της πόλης «Καραμανδάνειο».

Αρκετά πριν η πυρκαγιά κάνει την είσοδό της απειλητική στον αύλειο χώρο του Καραμανδάνειου, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε ήδη δώσει εντολή για την εκκένωση του ιδρύματος από τα περίπου 23 νοσηλευόμενα παιδάκια, ενώ ο ίδιος έδωσε επίσης, στη συνέχεια, εντολή στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκο Παπαευσταθίου, να μεταβεί κατεπειγόντως στην Πάτρα, προκειμένου να συντονίσει επιτόπου τις εκκενώσεις των υγειονομικών σχηματισμών.

Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έσωσαν τελικά, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, το Καραμανδάνειο -και όχι μόνον- και η ημέρα ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από το νοσοκομείο της Πάτρας «Άγιος Ανδρέας», όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Από σήμερα λειτουργεί εκ νέου κανονικά το Καραμανδάνειο.


Χριστοδουλάκης ή Παραστατίδης για πρόεδροι της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Να σας πάω τώρα στο ΠΑΣΟΚ, όπου τα… όργανα χτυπούν δυνατά. Ένα από τα πολλα ερωτήματα που κυκλοφορούν, λοιπόν, είναι ποιον ή ποια θα επιλέξει για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Χάρης Δούκας στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος από τη στιγμή που δεν είναι βουλευτής. Το ίδιο ερώτημα πλέον αρχίζει να αιωρείται και για την Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς είναι βέβαιη η υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο μεν Δούκας φαίνεται να έχει συμφωνήσει για τη θέση με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Η δε Άννα είναι ένα ερώτημα ποιος/α θα μπορούσε να την εκπροσωπήσει καλύτερα στη Βουλή. Πάντως, από τους εν ενεργεία βουλευτές αυτός που πιθανολογείται πως θα τη στηρίξει είναι ο Στέφανος Παραστατίδης. Λέτε τον «κόκκινο Στέφανο» να έχει κατά νου για πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην περίπτωση που εκλεγεί;


Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης "έσωζε" πολιτικά τον "στρατηγό" του Χάρη Δούκα, Χρήστο Πρωτόπαπα

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά διαμόρφωσε και γνωρίζει την τελευταία εκδοχή του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωτόπαπας, που πλέον είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Χάρη Δούκα και αποτελεί το κόκκινο πανί για τον Νίκο Ανδρουλάκη, «διασώθηκε» πολιτικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις πολλών τότε συνεργατών του.

Εξηγούμαι, στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πρωτόπαπας κινδύνευε να μην εκλεχθεί ούτε καν μέλος στην Κ.Ε. Μέχρι που ο Νίκος Ανδρουλάκης τον πλάσαρε στη σταυροδοσία των προεδρικών και εκλέχθηκε. Κάπως έτσι τον βρίσκει σήμερα μπροστά του να ανακατεύει την κουτάλα της ανατροπής του…


Το λάθος του Κασσελάκη για τη δικαστική του διαμάχη στις ΗΠΑ

Δεν ξέρω αν το κατάλαβα καλά, αλλά σύμφωνα με τις αιτιάσεις της πλευράς Κασσελάκη για τη δικαστική διαμάχη με την εταιρεία που εργαζόταν στο παρελθόν, το δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε πως δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αποφασίσει για την υπόθεση της εταιρείας Tiptree, η οποία «αγγίζει» άλλη αμερικανική πολιτεία και δη αυτή της Φλόριντα.

Πάντως, εγώ αν ήμουν Κασσελάκης, θα κυνηγούσα τους δικηγόρους μου πιο πολύ κι από τον Τσίπρα για το θέμα της «Αυγής», αφού προφανώς δεν έκαναν και την ορθότερη των επιλογών απευθυνόμενη σε Αρχή που, όπως κατέστη σαφές, εκ προοιμίου ήταν αναρμόδια!


Ο Κασσελάκης αγνόησε το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Και μιας και μιλάμε για τον Στέφανο Κασσελάκη, να σας πως ότι στο πλαίσιο της… αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας του με τους πολίτες σήμερα το απόγευμα θα περάσουν το κατώφλι της Κουμουνδούρου 30 πολίτες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του επί παντός επιστητού. Μέχρις εδώ όλα καλά και ωραία και μπράβο του για την πρωτοβουλία.

Αυτό όμως που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις δεν είναι οι συναντήσεις με τους πολίτες, αλλά το γεγονός ότι από την αφίσα που ανάρτησε στα social media απουσιάζει παντελώς το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε μπορεί να πρόκειται για στιγμιαίο λάθος, εκτός κι αν κάποιος κακοπροαίρετος σκεφτεί ότι ο κ. Κασσελάκης μας προετοιμάζει σιγά σιγά και για την αλλαγή ονόματος του κόμματος...


Οι "δράκοι" του Στέφανου

Ιδέα μου είναι ή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που αποφάσισε να κάνει αντιπολίτευση προσπαθώντας να «λερώσει» το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία και τις επενδύσεις, ακολουθεί πρακτικές του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνήθιζε να τα ισοπεδώνει όλα; Χθες, μας πληροφόρησε ότι από τις τελευταίες ιδιωτικοποιήσεις το Δημόσιο έχει ζημιά 1,5 δισ. ευρώ. Και έφτασε να επικαλεστεί ως παράδειγμα ακόμη και τις πιο επιτυχημένες από αυτές, όπως της ΔΕΗ, των ΕΛ.ΠΕ. ή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Δεν είναι τόσο ο άκρατος λαϊκισμός και η επιτηδευμένη άγνοια που χαρακτηρίζουν τις παρεμβάσεις του επιχειρηματία-αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ενδεικτικό το παράδειγμα όσων «δράκων» ισχυρίζεται για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα που χτίζεται με την εξυγίανση και ενοποίηση της Attica Bank και της Παγκρήτιας- όσο ότι νομίζει πως το 2024 είναι 2014 και θα κερδίσει ψηφοφόρους και εκλογές απευθυνόμενος σε κρατιστές και μπολσεβίκους.


Φήμες για πώληση της ραδιοφωνικής συχνότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά  ακούγονται το τελευταίο διάστημα για το μέλλον του  ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», καθώς όπως είναι γνωστό το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μείον. Οι πιο πρόσφατες έλεγαν ότι έχει βρεθεί αγοραστής για την άδεια του ραδιοφώνου, καθώς τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το κτίριο της Κουμουνδούρου και η ραδιοφωνική άδεια.

Με δεδομένο ότι, όπως είπε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Κουμουνδούρου δεν πωλείται, κάποιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πουληθεί το ραδιόφωνο. Πάντως, και αυτό διαψεύδεται από αρμόδιες πηγές…


Ευχαριστημένοι οι δικαστές που θα έχουν λόγο στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Θετικά αποτιμάται προς το παρόν η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει λόγο στους δικαστές για την προεπιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη νέα διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή, προέβλεψε για την επιλογή προέδρων στον Άρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και την επιλογή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να συνεδριάζουν οι διοικητικές ολομέλειες των δικαστηρίων τον Απρίλιο κάθε χρόνου και να ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία πέντε υποψηφίους για την προεδρία των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ονόματα των οποίων θα αποστέλλονται στη Βουλή αλλά και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και για τους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων. Είναι κάτι που και οι ίδιοι δικαστές ζητούσαν και το γεγονός πως θα ισχύσει από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίου, είναι κάτι που τους ικανοποιεί. Εκφράστηκαν ωστόσο και ενστάσεις από αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς για το γεγονός ότι πριν από την κατάθεση της διάταξης στη Βουλή δεν προηγήθηκε διαβούλευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις δικαστικές ενώσεις.