Έχασε την προσφυγή κατά της Tiptree ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο πρωτοδικείο της Νέας Υόρκης, μολονότι από την πλευρά του (και ειδικότερα βάσει των όσων ανέφερε ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Μανώλης Καπνισάκης) παρουσιάζεται πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

*Διαβάστε ακόμα: "Πυρά" Καπνισάκη κατά Καρανικόλα: Να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη για τη σημερινή αναληθή ανάρτησή του

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr ο δικαστής Gregory Woods του πρωτοδικείου της Νέας Υόρκης έκανε δεκτό το ένα από τα δύο νομικά αιτήματα της Tiptree, απορρίπτοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Ιουνίου 2023. Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε αστική αγωγή κατά των αμερικανικών εταιρειών Tiptree Inc., Tiptree Operating Company (TOC) LLC και Tiptree Asset Management Company (TAMCO) LLC, από τις οποίες ζητούνταν από τον αρχηγό Stefanos η καταβολή αποζημίωσης ύψους 7,5 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ποσό που αντιστοιχούσε - σύμφωνα με όσα διατείνετο η πλευρά του - σε παρανόμως (όπως ισχυρίζονταν) παρακρατηθείσες από την Tiptree πρόσθετες αμοιβές (bonus) και αποζημιώσεις σε μετοχές.

Όμως, η αγωγή δεν στρεφόταν κατά της Tiptree Marine LLC και της Tiptree Marine Florida LLC, με την τελευταία, μάλιστα, να είναι ο εργοδότης του ενάγοντα προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και η εταιρεία με την οποία υπέγραψε την τελευταία σύμβαση εργασίας (2022).

Ωστόσο, η αγωγή του πρόεδρου Κασσελάκη δεν στρεφόταν κατά της Tiptree Marine LLC και της Tiptree Marine Florida LLC. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν ο εργοδότης του ενάγοντα Στέφανου και η εταιρεία με την οποία υπέγραψε την τελευταία σύμβαση εργασίας (2022).

Ο δικαστής, λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τη στήλη, έκρινε με την απόφασή του ότι τουλάχιστον η Tiptree Marine Florida LLC είναι αναγκαίος και απαραίτητος διάδικος στην αστική αυτήν διαφορά, ως ο άμεσος εργοδότης του Κασσελάκη, σημειώνοντας πως τα συμφέροντα της Tiptree Inc. και της Tiptree Marine LLC και της Tiprtree Marine Florida LLC δεν ταυτίζονται, καθώς στις δύο τελευταίες επιχειρήσεις υπάρχουν κι άλλοι μέτοχοι, εκτός της Tiptree Inc., με δύο βασικούς εξ αυτών των μετόχων, μάλιστα, να είναι εταιρίες ελεγχόμενες από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη (η Philadelphia Coatings και η Andover LLC).

Με βάση τα παραπάνω, ο δικαστής Gregory Woods απεφάνθη ότι δεν θα μπορούσε να λάβει μια απόφαση η οποία θα δέσμευε μια απώτερη νομική οντότητα, την Tiptree Inc., για μια σύμβαση που αφορούσε μια οντότητα στην οποία είχε μεν τον έλεγχο, αλλά όχι το 100%.

Τελικά, ο δικαστής, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, φαίνεται πως έκανε ουσιαστικά δεκτό το ένα από τα δύο αιτήματα που είχε υποβάλει στο αίτημά της προδικαστικά (στις 6 Σεπτεμβρίου 2023) η Tiptree και αφορούσε στα εξής: 

  • πρώτον, ότι οι αξιώσεις του Κασσελάκη δεν είναι νόμιμες από το συμφωνητικό συνεργασίας και
  • δεύτερον, ότι το δικαστήριο της Νέας Υόρκης είναι αναρμόδιο να εκδικάσει μια υπόθεση διαδίκων της… Φλόριντα
Ο δικαστής της Νέας Υόρκης αποδέχθηκε το δεύτερο αίτημα, μην μπαίνοντας καν στην ουδία της προσφυγής και στο αν οι διεκδικήσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι νόμιμες ή όχι.

Η αγωγή από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επανυποβλήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024, με τους εναγόμενους να περιλαμβάνουν, εκτός από τους τρεις αρχικούς, και τις εταιρείες Tiptree Marine LLC και Tiptree Marine Frorida LLC. Με άλλα λόγια, ο Κασσελάκης υπέστη μια νομική ήττα από την Tiptree και μένει να φανεί, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, αν θα κερδίσει τους Αμερικανούς στην ουσία της υπόθεσης.

Σημειώνεται τέλος ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε και τη νέα αγωγή στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχει έδρα η Tiptree Inc. Και αυτό συμβαίνει επειδή ο ίδιος δεν έχει να λάβει τίποτε από την Tiptree Marine Florida LLC, η οποία ήταν μια εταιρεία που η μόνη δραστηριότητά της ήταν να… καταβάλλει τη μισθοδοσία του Κασσελάκη, σύμφωνα με το Big Mouth, που αναφέρει επίσης πως, αν θέλει να διεκδικήσει κάτι, δεν πρέπει να προσφύγει σε δικαστήριο της Φλόριντα, αλλά της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε αναλυτικά τη στήλη Big Mouth ΕΔΩ