Προβάδισμα του Νίκου Ανδρουλάκη στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της MRB, ωστόσο το στοιχείο που κλέβει την παράσταση είναι η απροθυμία ακόμη και των ίδιων των πασόκων να προσέλθουν στην εσωκομματική κάλπη. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες στο γενικό σύνολο (δηλαδή και σε όσους δεν είναι «πράσινοι») αναφέρουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν και μόνο το 42,2% των ψηφοφόρων του κόμματος δηλώνει πως σίγουρα θα προσέλθει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως φαίνεται να διατηρεί τα ηνία, καθώς προηγείται με 28% στο γενικό σύνολο.

Παράλληλα 30,3% των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα έπρεπε να διατηρήσει τη θέση του θεωρώντας περιττές προφανώς τις εκλογές. Σε απόσταση αναπνοής τον ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με ποσοστό 27,1% και τρίτος σταθερά και με αξιοσημείωτο ποσοστό έρχεται ο Παύλος Γερουλάνος (19%). Μονοψήφιο ποσοστό καταγράφει ο Μιχάλης Κατρίνης (7%). Μιλένα Αποστολάκη, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης δεν συμπεριλαμβάνονται στη μέτρηση. Όσον αφορά τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο συνεργασίας, το 47,5% εκτιμά ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να αποτελέσουν αντίπαλο δέος απέναντι στην ΝΔ.

Πιο θερμοί υποστηρικτές είναι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς με ποσοστό 61,1%, δεύτεροι έρχονται αυτοί της Κεντροαριστεράς (60,8%) και τελευταίοι έρχονται οι Κεντρώοι (53,7%). Υπέρ της αυτόνομης πορείας των κομμάτων, διεκδικώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εμφανίζεται το 36,8%. Το ερώτημα που δίχασε τους ερωτηθέντες αφορά το αν θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος κομματικός φορέας των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, καθώς το 44,6% απαντά «σίγουρα και μάλλον ναι» και ένα 42,1% δεν συμφωνεί. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις κάλπες, οι διεργασίες συνεχώς εντείνονται και οι δημόσιες εμφανίσεις των διεκδικητών της ηγεσίας πληθαίνουν.

Ψηλά στην ατζέντα της εσωκομματικής συζήτησης παραμένει το αν ισχύει το ασυμβίβαστο για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα, με τον δήμαρχο Αθηναίων να υπερασπίζεται όπου σταθεί και όπου βρεθεί, από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τον διττό ρόλο του την ώρα που δέχεται σφοδρή κριτική για τις εξορμήσεις του στην περιφέρεια. «Κακώς άνοιξε αυτή η ιστορία, είχε κατέβει και ο κ. Καμίνης και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Είναι θέμα που συνολικά πρέπει να δούμε στο ΠΑΣΟΚ, καταστατικές διατάξεις φωτογραφικές, οι οποίες δεν πρέπει να υπάρχουνε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο κ. Δούκας. Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος δήλωσε (Σκάι) ότι, αν γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα ανοίξει το κόμμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι, εάν η εκλογική βάση προτιμήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα τον στηρίξει.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή