Έντονες και υπόγειες διεργασίες γίνονται στις Βρυξέλλες με επίκεντρο αν θα επανεκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr, σε σχέση με την ψηφοφορία της Τετάρτης (αντί για την Πέμπτη, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο), η παράταξη της Μελόνι, η ευρωομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κερδίζει αξιώματα σε επιτροπές της ΕΕ, με αντάλλαγμα την παροχή ψήφων υπέρ της Γερμανίδας υποψήφιας. Σημειώνεται, δε, πως η ECR διαθέτει 71 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτές όμως οι υπόγειες συμφωνίες -όπως αναφέρει το Big Mouth- έχουν εξοργίσει τους ευρωβουλευτές του Μακρόν (της ομάδας Renew Europe, που μετρά 82 έδρες), οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν υιοθετούν τέτοιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απειλώντας με καταψήφιση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά την άτυπη συμφωνία που έχει συνάψει ο Γάλλος πρόεδρος με το ΕΛΚ, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του Τιερί Μπρετόν ως επιτρόπου και στη νέα Κομισιόν.

Με βάση τα παραπάνω, ακόμα κι αν πολλοί διατείνονται πως η επανεκλογή της προέδρου της Επιτροπής έχει «κλειδώσει», αυτό μόνο δεδομένο δεν πρέπει να θεωρείται, με την εκτίμηση της στήλης να είναι πως πολλά θα διαδραματιστούν μέχρι την ώρα της μυστικής ψηφοφορίας για να βγουν τα κουκιά.
 

Τι αποκαλύπτει η στήλη "Big Mouth"

– Έχω «φρέσκα κουλούρια» από Βρυξέλλες, για να μη σας αφήσω στο σκοτάδι για τα όσα διαμείβονται υπογείως για την εκλογή της Ούρσουλα. Κατ’ αρχάς, τα διαδικαστικά. Η αρχική ψηφοφορία ήταν για την Πέμπτη, όμως τελικά πήγε Τετάρτη, με ομιλία της βασικής υποψήφιας, ερωτήσεις από ευρωβουλευτές και καπάκι η ψηφοφορία. Τι παίζει τις τελευταίες ώρες; Η παράταξη της Μελόνι, η ECR, σε υπόγειες συμφωνίες παίρνει οφίτσια σε αρκετές από τις αναρίθμητες επιτροπές των Βρυξελλών, με αντάλλαγμα βεβαίως κάποιες ψήφους υπέρ της Ούρσουλα. Όμως αυτό το αλισβερίσι έχει εξοργίσει τους ευρωβουλευτές του Μακρόν, που δηλώνουν ότι δεν υιοθετούν τέτοιες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και απειλούν με καταψήφιση της Ούρσουλα, παρά την άτυπη συμφωνία που έχει συνάψει ο Μακρόν με το ΕΛΚ, με αντάλλαγμα τη διατήρηση του Μπρετόν ως επιτρόπου και στη νέα Κομισιόν. Γι’ αυτό σας λέω ότι γίνεται μύλος και όσοι μου σφυρίζουν ότι το αποτέλεσμα υπέρ της Ούρσουλα έχει κλειδώσει, τους ακούω βερεσέ. Θα γίνει σφαγή μέχρι την ώρα της μυστικής ψηφοφορίας για να βγουν -αν βγουν- τα κουκιά.