"Κλειδώνει" η θέση του επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα

Σήμερα θα ξεκινήσω με τα ευρωπαϊκά, δεδομένου ότι στις 18 Ιουλίου στη 1 το µεσηµέρι το Ευρωκοινοβούλιο, υπό τη νέα του πια σύνθεση, θα ψηφίσει στο Στρασβούργο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (;) για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από αυτό θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος για τον καθορισμό των Επιτρόπων. Με δεδοµένο ότι πολύ δύσκολα η Ελλάδα θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας ή του Ανταγωνισµού στην Κοµισιόν, φαίνεται πως κλειδώνει αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι, άλλωστε, πολύ σηµαντικό όχι µόνο για τους Έλληνες, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους αγρότες που έβγαλαν τα τρακτέρ τους στους δρόµους για να αλλάξει η συνταγή αντιµετώπισής τους από τις Βρυξέλλες.

Κάπως έτσι µαζί µε το χαρτοφυλάκιο αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να κλειδώσει για αρµόδιος επίτροπος στα Αγροτικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Αλλά και για να συμπληρώσουμε την λίστα, τα ονόµατα που ακούγονται στο παρασκήνιο για τον επόµενο Έλληνα επίτροπο είναι επίσης του σηµερινού αντιπροέδρου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραµέως, του γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα, και του πρώην υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου.


Η επιθυμία του Μαργαρίτη Σχοινά και οι ανακοινώσεις της Πέμπτης

«Έχει κρύο αίμα και είναι ευρωπαΐστρια»: Με αυτά τα λόγια ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπερασπίστηκε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πέρασε το Σαββατοκύριακο πάνω από το τηλέφωνο κυνηγώντας τις απαιτούμενες 361 ψήφους που χρειάζεται την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανανεώσει τη θητεία της στην προεδρία της Κομισιόν.

Ο Έλληνας Επίτροπος μίλησε με δημοσιογράφο του Politico, με τον οποίο συνέφαγαν στο Salon de Convivialité, το εστιατόριο με θέα στις Βρυξέλλες στο «ρετιρέ» του Berlaymont, του κτιρίου που στεγάζει την Κομισιόν και τις υπηρεσίες της. «Τι θα γίνει αν δεν επανεκλεγεί η Φον ντερ Λάιεν;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Μια σοβαρή θεσμική κρίση», προέβλεψε ο Σχοινάς, που εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα ήθελε».

Ο ίδιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια νέα θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας μάλιστα ότι κανένας Έλληνας επίτροπος δεν έχει κάνει ποτέ δεύτερη θητεία. Εάν πάντως η Γερμανίδα πολιτικός επανεκλεγεί την Πέμπτη, θεωρείται θέμα ημερών να καταλήξει ο πρωθυπουργός στο πρόσωπο που θα της προτείνει για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου.


Γιατί ο Δούκας δεν θέλει Διαμαντοπούλου

Θα σας πάω τώρα στα του ΠΑΣΟΚ, που αν και καλοκαίρι, γίνεται ο κακός χαμός ενόψει των εσωκομματικών του Οκτωβρίου. Ποιος, λοιπόν, από τους υποψηφίους για τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει το μεγαλύτερο άγχος για την πιθανότητα να μπει στην κούρσα και η Άννα Διαμαντοπούλου (σ.σ.: ανακοινώνει αύριο);

Πάντως, στο πολύ στενό επιτελείο του Χάρη Δούκα φαίνεται πως υπάρχει ανησυχία, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που έχουν εκφράσει από συμπάθεια μέχρι και στήριξη προς το πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων, αλλα παράλληλα καλοβλέπουν την πιθανότητα καθόδου στις εκλογές της κυρίας Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία στο παρελθόν ανήκαν στο λεγόμενο «μπλοκ των εκσυγχρονιστων» που αν εγκαταλείψουν τον κ. Δούκα η ζημιά που θα του κάνουν μπορεί να είναι κομβικής σημασίας.


Να σας πως, επίσης, ότι η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ δεν περνά και τις καλύτερες µέρες της. Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει παραιτηθεί από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, η Ευαγγελία Λιακούλη είναι υπό παραίτηση από τη θέση της γραµµατέως της Κ.Ο., όπως και ο γραµµατέας του κόµµατος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, µέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του. Υπήρξε, όµως, και µία επιστροφή, αυτή του Βαγγέλη Τσόγκα, στο επιτελείο Ανδρουλάκη. Ηταν κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν και, έπειτα από µια περίοδο αποµάκρυνσης, επανήλθε δυναµικά.

Φαρμακερό σχόλιο Τσέκερη για τον Κασσελάκη και τον γάμο εφοπλιστών

Η κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι καταγγελίες που γίνονται από τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο. Το κλίμα ανησυχίας ενισχύεται διότι διαβλέπουν πως το τσουνάμι των εξελίξεων έχει πάρει πλέον και το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» με τις φωτογραφικές εθελουσίες, αλλά και τις διαθέσεις της διοίκησης να περιορίσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα του σταθμού. Κατά τα λοιπά, τα «καρφιά» προς τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν προηγούμενο.

Το πιο σκληρό «ήρθε» από τον πρώην διευθυντή της «Αυγής» αλλά και πρώην διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός, Άγγελο Τσέκερη. Ο τελευταίος σχολίασε στα  social media: «Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες της "Αυγής" μπορούν τουλάχιστον να παρηγορηθούν με τη σκέψη ότι ο Κασσελάκης είναι σε γάμο εφοπλιστών στο Περτούλι. Οι ζωντανοί με τους ζωντανούς…».


Η Δούρου έδωσε 5.000 ευρώ για να σωθεί η "Αυγή"

Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στην εφημερίδα «Αυγή» για να μιλήσει με τους εργαζόμενους δεν τον ακολούθησε κανείς από τους διαφωνούντες. Οι τελευταίοι, ωστόσο, απαντούν ότι δεν γίνεται πρώτα να κλείνει την εφημερίδα και μετά να ζητεί τη νομιμοποίηση της πράξης του. Την ίδια στιγμή, πάντως, ελάχιστα είναι τα χρήματα που έχουν μαζευτεί για τη διάσωση της εφημερίδας.

Η Ρένα Δούρου και ο σύζυγός της Γιάννης Μπενίσης έδωσαν 5.000, ενώ 500 ευρώ φέρεται να προσέφερε κορυφαία πρώην υπουργός του κόμματος που δεν ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου. Χρήματα έχει βάλει και ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης.


Ο Ρέππας ενοχλήθηκε γιατί τον "χρεώνουν" στον Δούκα

Μετά τον Κώστα Λαλιώτη, άλλο ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Ρέππας, ενοχλήθηκε που δημοσιεύματα τον εμφάνισαν να στηρίζει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. «Ο Δημήτρης Ρέππας δεν στηρίζει τον Χάρη Δούκα, απλά χαιρέτησε την υποψηφιότητά του, όπως χαιρέτισε και τις υπόλοιπες. Αυτά τα δημοσιεύματα και η αναπαραγωγή τους είναι ύποπτα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε τονίζοντας πως γι' αυτούς τους λόγους, που τον εμπλέκουν σε τέτοια σενάρια, ετοιμάζει σχετική ανακοίνωση που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κερδισμένοι(ες) έτσι κι αλλιώς υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ

Κάποιοι και κάποιες εκ των υποψήφιων αρχηγων στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητές τους να φτάσουν στον στόχο τους είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ωστόσο, μαθαίνω ότι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσουν (αν το καταφέρουν) τις υπογραφές που θέλουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Έως τότε όμως έχουν εξασφαλισμένο κάτι άλλο. Την τηλεοπτική παρουσία και μάλιστα όχι σε πάνελ με άλλους αλλά ολομόναχοι (ες). Προβολή σε εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν θα είχαν σε καμιά άλλη περίπτωση. Και προφανώς θα την κεφαλαιοποιήσουν έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν αποσυρθούν την τελευταία στιγμή...


Έρχονται συνεδριάσεις λογοδοσίας στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια

Οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων βρίσκονται σε διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, οι νέοι Κανονισμοί ρυθμίζουν ολοκληρωμένα τον τρόπο αποτελεσματικής και ουσιαστικής λειτουργίας των Συμβουλίων, ενσωματώνοντας όλες τις αλλαγές που έχουν προκύψει από τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, ορίζοντας ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας τους.

Μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζουν τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους στα πρότυπα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και οριοθετούν την πρόσφατα θεσμοθετημένη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας.