Αφήστε τον άνθρωπο να µιλήσει επιτέλους

Σε ανύποπτο χρόνο από αυτήν εδώ τη στήλη είχαµε επισηµάνει ότι όταν ένα κόµµα καυχιέται ότι δεν χρωστάει στις τράπεζες, ίσως να είναι πιο ύποπτο από αυτά που καταγγέλλει, επειδή έχουν ανοίγµατα µε δάνεια στα πιστωτικά ιδρύµατα της χώρας. Το κόµµα αυτό, το «ηθικά και αγγελικά πλασµένο», ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγορούσε και συνεχίζει να κατηγορεί τη Ν∆ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί χρωστάνε στις τράπεζες, κάτι που δεν είναι µυστικό, καθώς και ο τελευταίος πολίτης της Ελλάδας γνωρίζει τις οικονοµικές περιπέτειές τους, τις οποίες επιχειρούν να αντιµετωπίσουν εδώ και πολλά χρόνια µέσα από συµφωνηµένες ρυθµίσεις µε τις τράπεζες.

Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει το δάχτυλο στους πάντες, επειδή δεν χρωστάει στις τράπεζες, ξαφνικά µαθαίνουµε για χρέη σε εργαζόµενους, σε ασφαλιστικά ταµεία, σε προµηθευτές, αλλά, το κυριότερο, για διακίνηση «µαύρου χρήµατος» και αδιευκρίνιστα οικονοµικά κονδύλια από τον σηµερινό πρόεδρο του κόµµατος, Στέφανο Κασσελάκη. Από όσα έχει πει µέχρι τώρα ο κ. Κασσελάκης, εκείνο που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει στις τράπεζες αλλά σε όποιον µιλάει ελληνικά - εκτός τραπεζικού συστήµατος. Ποιοι και πόσοι είναι αυτοί; Κάποια στιγµή θα µας το αποκαλύψει ο ίδιος, καθώς µε τη φόρα που έχει πάρει για να απαξιώσει τον Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο της οικονοµικής διαχείρισης, είναι βέβαιο ότι θα βγάλει και άλλα στη φόρα.

Όµως ας σταθούµε στο αφήγηµα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει στις τράπεζες αλλά σε ιδιώτες. Για να συµβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ έχεις ως κόµµα οικονοµικές ανάγκες, ή πας και δανείζεσαι από τοκογλύφους ή έχεις αφανείς χρηµατοδότες που σου στέλνουν την οικονοµική ενίσχυση σε µαύρες σακούλες.

Οι κουκούλες και ο ατζαμής Πολάκης

Αν η ελληνική Δικαιοσύνη δεήσει να ασχοληθεί σοβαρά με τους περίφημους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, τον πρώτο που θα πρέπει να καλέσει είναι τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος εκείνη την περίοδο, που το Μέγαρο Μαξίμου υπό την καθοδήγηση του Αλ. Τσίπρα «έβγαζε στα μανταλάκια» κόσμο και κοσμάκη, λειτουργούσε ως επικοινωνιακός εκτελεστής του συμβολαίου θανάτου όσων κατηγορήθηκαν.

Αλλά ήταν τόσο ατζαμής που, επάνω στον ενθουσιασμό του να καρπωθεί την επιτυχία της μεθοδευμένης εξόντωσης των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαινε σαν κάτι γριές στα χωριά που πάνε να προλάβουν από σπίτι σε σπίτι ένα θανατικό πριν χτυπήσει η καμπάνα για τον συχωρεμένο ή τη συχωρεμένη. Ο Π. Πολάκης είχε βγει στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και δήλωνε ότι γνωρίζει πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αυτοί που κελάηδησαν. Προφανώς και τους γνώριζε, άρα πρέπει να μας πει ποιοι ήταν, αλλά κυρίως με την παρέμβασή του έκανε και κάτι άλλο: τους κατέστησε αξιόπιστους προσωρινά, διαφημίζοντας με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την εμπλοκή τους, ώστε οι εκ των υστέρων «μαρτυρίες» τους να έχουν αληθοφανή υπόσταση και περιεχόμενο.

Ευτυχώς, αποφεύχθηκαν οι καραμπόλες

Ευτυχώς που ο συμπατριώτης μου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δεν βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Καλαμάτα, προκειμένου να ενισχύσει με την παρουσία του την προεκλογική περιοδεία του Χάρη Δούκα στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Και αυτό διότι θα βρισκόταν στη δυσάρεστη θέση να απολογηθεί, επειδή οι κάμερες μπορεί να τον κατέγραφαν να συναγελάζεται και να στηρίζει από κοινού την υποψηφιότητα του Δούκα για την αρχηγία του κόμματος με πρόσωπα τα οποία προέρχονται από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Προσωπικά, θα ήταν κορυφαία στιγμή, εάν τον έβλεπα δίπλα στην «Ντίνα» του Τατούλη, η οποία εθεάθη περιχαρής στην περιοδεία του Δούκα, κάτι που είχε κάνει και στην Τρίπολη, όταν περιόδευσε στην πόλη ο Στέφανος Κασσελάκης και του έλεγε: «Μόνο εσύ μπορείς να ενώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».

Μάχη επιβίωσης

Ας μη γελιόμαστε, η μάχη πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιος θα φύγει πρώτος ή ποιος θα διώξει τον άλλον, για να μείνει στη θέση του. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ανοιχτός και στα δυο σενάρια. Ή θα τους τελειώσει και θα φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ενιαίο κόμμα, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ή, αν δει ότι κινδυνεύει και απειλείται από την ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, θα επιχειρήσει «ηρωική» έξοδο από την Κουμουνδούρου, αφήνοντας τους πάντες στα κρύα του λουτρού.

Πάντως ένα είναι βέβαιο. Μέσα στο καλοκαίρι δεν πρόκειται να πλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τον Οκτώβριο, που έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του καταστατικού συνεδρίου, ίσως προηγηθούν άλλα γεγονότα που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την ενότητα του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»