Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τις τιμές στο ρεύμα

Η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος κοντά στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή σε επίπεδα που μας γυρίζουν πλέον σε τιμές ενεργειακής κρίσης και στη λιανική για τα κυμαινόμενα τιμολόγια του Αύγουστο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αναζωπύρωσε τα σενάρια λήψης έκτακτων μέτρων, με πρώτο στην ατζέντα την επιβολή έκτακτου φόρου στα όποια υπερέσοδα έχουν οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

Περισσότερα θα μάθουμε μετά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου που σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες καθώς η οικονομική επιβάρυνση για πολίτες και επιχειρήσεις μεταφράζεται άμεσα σε πολιτική επιβάρυνση για την κυβέρνηση. Από όσο αντιλαμβάνομαι η απόφαση είναι ειλημμένη ώστε να εξασφαλιστούν πόροι που –όπως το 2022- θα επιστρέψουν τη μορφή επιδότησης των καταναλωτών και δεν θα αφήσουν τις λιανικές τιμές, που σχεδόν έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες παρά τη γενναία εκπτωτική πολιτική, να «ξεφύγουν».


Πόσα θα είναι τα λεφτά που θα εισπραχθούν

Πόσα θα είναι τα λεφτά που θα εισπραχθούν για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια; Άγνωστο καθώς θα εξαρτηθεί από το αν εντοπιστούν, πόσα και με ποια μεθοδολογία, τυχόν υπερέσοδα των εταιρειών μέσω των ακραίων διακυμάνσεων στη χονδρεμπορική αγορά που μέσα στη μέρα μπορεί να φτάνουν και τα 400-600 ευρώ! Δηλαδή, από την σχεδόν «δωρεάν» ενέργεια την ώρα που δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά το μεσημέρι, στην πανάκριβη χονδρική όταν μπαίνουν μπροστά μονάδες αερίου ή γίνονται μεγάλες εισαγωγές κλπ το βράδυ στο peak της ζήτησης.


Το «χτύπημα» στις επιχειρήσεις ενέργειας δεν θα είναι αμελητέο

Προφανώς για τις επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας το χτύπημα δεν θα είναι αμελητέο, τουλάχιστον έως ότου ομαλοποιηθεί - εκεί κατά το Φθινόπωρο- η κατάσταση η οποία εν πολλοίς το τελευταίο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι κρίσιμες διεθνείς διασυνδέσεις στα Βαλκάνια, έχουν βρεθεί «εκτός» σε μια περίοδο που ο καύσωνας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο και σε συνδυασμό με την υψηλή τουριστική κίνηση, έχει απογειώσει τη ζήτηση και μαζί τις τιμές.


Αμήχανη παρουσία του Κασσελάκη στην εκδήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Μαθαίνω πως λίγο αμήχανη ήταν η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, μετά του συζύγου του Τάιλερ Μακμπέθ, στη χθεσινή εκδήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 4ης Ιουλίου. Κι αυτό γιατί από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού τα στελέχη που παρευρέθηκαν, καθώς οι υπόλοιποι μάλλον δεν συμμερίζονται τα ένθερμα φιλοατλαντικά αισθήματα του προέδρου τους, ο οποίος εξάλλου έχει ζήσει τα 20 από τα 36 χρόνια του στην Αμερική.

Από την κυβέρνηση έδωσαν το παρών αρκετοί βουλευτές και οκτώ συνολικά υπουργοί και υφυπουργοί: Άδωνις Γεωργιάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Λίνα Μενδώνη, Γιώργος Κώτσηρας, Ζωή Ράπτη, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Σοφία Βούλτεψη, Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ το παρών έδωσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.


Ισχυρή στήριξη Μητσοτάκη στον Χαρδαλιά

Την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς. Το ιδιαιτέρως καλό κλίμα φάνηκε και στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα» που περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης του Λεκανοπεδίου. Δεν ήταν λίγα τα ενσταντανέ με τον πρωθυπουργό να συνομιλεί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, αλλά θερμό ήταν και το καλωσόρισμα του Νίκου Χαρδαλιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Αττικής έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα, πάταξης της διαφθοράς. Μάλιστα για αυτό τον λόγο σήμερα καταθέτει στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην υπόθεση του κυκλώματος που εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι. Όλα δείχνουν πώς και σε αυτόν τον αγώνα έχει σύμμαχο τον πρωθυπουργό.


Στάζει μέλι για Παναγιωτόπουλο η Βούλτεψη

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλά με τα καλύτερα λόγια για την συνεργασία της με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο η υφυπουργός του Σοφία Βούλτεψη. Η οποία σύμφωνα με κάποιες κακές γλώσσες, δεν έλεγε τα ίδια για το προκάτοχο του Δημήτρη Καιρίδη με το οποίο είχε κάποια… θεματάκια το χρονικό διάστημα που συνυπήρξαν στην λεωφόρο Θηβών. Από τα αξιοσημείωτα πάντως ότι η κυρία Βούλτεψη έχει αλλάξει τρεις προϊσταμένους υπουργούς τα προηγούμενα χρόνια (Μηταράκης, Καιρίδης, Παναγιωτόπουλος) αλλά η ίδια παραμένει ακλόνητη.


Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες»

Μαθαίνω πως σειρά σημαντικών αλλαγών στο σύστημα και στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 22 Ιουλίου. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που διαλειτουργούν με το ηλεκτρονικό σύστημα της εφαρμογής www.pothen.gr. Παράλληλα, αυξάνονται και τα πεδία των δηλώσεων που συμπληρώνονται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας. Βάση των διατάξεων του σχεδίου νόμου μεταφέρονται ουσιαστικά με αυτόματο τρόπο όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενώ επισυνάπτονται με τον ίδιο τρόπο και τα σχετικά παραστατικά και δικαιολογητικά.

Έτσι, απαλλάσσονται οι υπόχρεοι από την υποχρέωση της συλλογής των στοιχείων της δήλωσης τα οποία αποτυπώνονται αυτόματα μέσω των οικείων ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στους υπόχρεους του τομέα Δικαιοσύνης για υποβολή πόθεν έσχες προστίθενται και οι δικαστικοί του κλαδου ΠΕ Τεκμηρίωσης και Επικουρίας Δικαστικού Έργου καθώς και συμβολαίων που αφορούν ανήλικα τέκνα υπόχρεων από τους συμβολαιογράφους.


Οι κακεντεχείς του ΠΑΣΟΚ περιμένουν «αναδόμηση» Δημαδάμα

Οι εμφύλιοι πόλεμοι λένε ότι είναι διαχρονικά οι πιο σκληροί και δεν είναι κλισέ, αποδεικνύεται και στην πολιτική! Κάπως έτσι στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να επιβεβαιωθούν τα ρεπορτάζ που θέλουν την Ζέφη Δημαδάμα που αποχώρησε από το κόμμα για συνεργαστεί με την κυβέρνηση ως Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να αντικαθίσταται από άλλο στέλεχος προερχόμενο από την ΝΔ. Πέρα από την «εκδίκηση» στο πρόσωπο της, στην Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος φεύγει από το «μαντρί» για θέσεις αφού χρησιμοποιείται μαζί με τους συμβολισμούς του αδειάζεται. Μη σου τύχει να σε «αγαπούν» τόσο οι πρώην σύντροφοι σου…


Ο Τσίπρας καθημερινά συναντά αντιφρονούντες του Κασσελάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας σε καθημερινή βάση συναντά αρκετά από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία είναι εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη. Κριτήριο για τον πρώην πρωθυπουργό προφανώς δεν είναι αυτό το χαρακτηριστικό αλλά ότι αρκετοί από αυτούς δεν κρύβουν την εκτίμηση τους στο πρόσωπο του. Άλλωστε, οι περισσότεροι του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία.

Οι πληροφορίες λένε, ωστόσο, ότι ο ίδιος αποφεύγει τις συγκεντρώσεις πάνω των τριών… ατόμων καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι κάνει κινήσεις που υποσκάπτουν τον νέο πρόεδρο. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι αρκετοί από τους συνομιλητές του φεύγουν απογοητευμένοι καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για συζητήσεις εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.


Προβληματισμός στο «στρατόπεδο» Δούκα για τις ανακοινώσεις Διαμαντοπούλου

Ανησυχία μαθαίνω ότι υπάρχει στο στρατόπεδο Δούκα καθώς πολλοί από τους καθηγητές που τον στηρίζουν φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να βάλουν πλώρη για την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ εντός της ημέρας.


Το τρiκ της επικοινωνιακής ομάδας του δημάρχου Αθηναίων

Πάντως, ο ίδιος, συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα - συνδυάζοντάς τες με τα καθήκοντα του δημάρχου Αθηναίων. Ωστόσο οι «κακές» γλώσσες λένε ότι σε πολλά μέρη της επαρχίας που δεν έχει αρκετή αναγνωρισιμότητα επιλέγει να μιλήσει σε δημοφιλή μαγαζιά τα οποία ούτως ή άλλως έχουν κόσμο για να μην φαίνονται άδειες καρέκλες σε φωτογραφίες που αναρτά η επικοινωνιακή του ομάδα στα social media.