Ο Μητσοτάκης δεν θα προτείνει Καραμανλή ή Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σήμερα θα ξεκινήσω με την συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στον ΣΚΑΪ που έβγαλε ουκ ολίγες ειδήσεις, θα μπορούσα να πω. Εγώ, όμως, θα σταθώ σε ένα βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σία Κοσιώνη και αφορά τις προθέσεις του σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να προτείνει για την θέση του ανώτατου Πολιτειακού άρχοντα, ούτε τον Κώστα Καραμανλή, ούτε τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό, τουλάχιστον κατάλαβα εγώ από τις κουβέντες (όλο νόημα…) που είπε για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

«Εγώ σέβομαι και τιμώ πρόσωπα τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, ξέρετε, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εντάσσοντας τα δύο αυτά πρόσωπα στο στενό κομματικό νεοδημοκρατικό περιβάλλον, «αφαιρώντας» τους τον υπερκομματικό τους χαρακτήρα ως πρώην πρωθυπουργούς.

Η συνέχεια των όσων είπε είναι πιο διαφωτιστική. Σε ερώτηση αν τον ενόχλησε όσα είπαν σημείωσε: «Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι' αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ' ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία. Όμως, η πολιτική αυτή τη στιγμή της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο και υλοποιεί. Νομίζω, είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε» είπε, κατατάσσοντας ουσιαστικά στην μειοψηφία του κόμματος τις απόψεις και την επιρροή Καραμανλή και Σαμαρά.

Και για όσους δεν το εμπέδωσαν ότι δεν θα προτείνει κανέναν από τους δύο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης το έκανε ξεκάθαρο με την εξής φράση: «Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και την συνταγματική επιταγή η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή. Και θα σταματήσω εδώ».

Όσο για τους βουλευτές της ΝΔ που «βιάστηκαν» να προτείνουν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε όχι μόνο αυστηρό μήνυμα, αλλά τους χτύπησε και την… καμπάνα: «Δε θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025». Αυτά.


Ο Πολάκης κάνει κουμάντο στην Κουμουνδούρου

Παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία καταδίκασε τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης στη Μαρία Συρεγγέλα ως σεξιστικά, στελέχη της ομάδας του όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Νίκος Σκορίνης, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και η Ρένα Δούρου εμφανίστηκαν να στηρίζουν τον βουλευτή Χανίων όταν οι διαφωνούντες ζήτησαν να υπάρξει η πολιτική του καταδίκη.

Προφανώς, το γεγονός αυτό δεν έγινε εν άγνοια  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο Παύλος Πολάκης έχει αναλάβει άτυπο ρόλο πρωτοπαλίκαρου δίπλα στον πρόεδρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποφασίστηκε να βγει ανακοίνωση από  το γραφείο τύπου που να καταδικάσει τα όσα είπε ο βουλευτής Χανίων, χωρίς όμως να αναφερθεί το όνομα του Παύλου Πολάκη, πράγμα που αποτελεί… παγκόσμια πρωτοτυπία.  


Ανάρρωσε μετά το έμφραγμα και είδε Τσίπρα ο Αλέκος Φλαμπουράρης     

Μαθαίνω πως καλύτερα πηγαίνει μετα την περιπέτεια υγείας που πέρασε πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Το ιστορικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που υπέστη ένα έμφραγμα το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά, συμμετέχει ήδη και σε εσωκομματικές συναντήσεις που κάνουν μέλη της ομάδας των «87» καθώς καιρό τώρα κρατά αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος. Αλλωστε, είναι τοις πάσι γνωστό ότι δεν έχει μόνο πολιτικές αλλα και θερμές προσωπικές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα η τελευταία από τις συναντήσεις αυτές μαθαίνουμε ότι έγινε χθες το πρωί.

Εκδικούνται τον Ανδρουλάκη η Αντωνίου και η Κεφαλίδου

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, η εκδίκηση των πρώην βουλευτών φαίνεται πως είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο… Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη που προσπάθησε προκειμένου να μην εκλεχθούν η Τόνια Αντωνίου στον Νότιο Τομέα και η Χαρά Κεφαλίδου στη Δράμα. Αμφότερες δεν του έκαναν το χατίρι να απομακρυνθούν από το ΠΑΣΟΚ αντίθετα παρέμειναν ενεργές στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Και τώρα ο πρόεδρος Νίκος τις βρίσκει μπροστά του να στηρίζουν δύο από τους πιο ισχυρούς αντιπάλους του. Η Τόνια Αντωνίου τον Χάρη Δούκα και η Χαρά Κεφαλίδου παραδοσιακή εκσυγχρονίστρια την Άννα Διαμαντοπούλου. Στο πλευρό του Δούκα βρίσκεται πλέον και η πρώην αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου.

Προβληματίζονται στο επιτελείο του Χάρη Δούκα

Κορυφαία στελέχη τα οποία στηρίζουν την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παίρνουν τηλέφωνα δεξιά και αριστερά προσπαθώντας να βρουν υποστηρικτές, μιας και φαίνεται να φοβούνται για το πολιτικό τους μέλλον. Μάλλον έχουν διαπιστώσει ότι η υποψηφιότητα Δούκα δεν φαίνεται να κάνει και πολλα γκελ στον κόσμο του Κινήματος και έτσι βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να αντιστρέψουν τους όρους του παιχνιδιού.

Τα βαριά οργανωτικά χαρτιά του ΓΑΠ στον Γερουλάνο

Συνεχίζοντας στα του ΠΑΣΟΚ όπως έμαθα, είναι ιδιαιτέρως γνωστό στους πασοκικούς κύκλους ότι τα βαριά χαρτιά που έτρεχαν τα προηγούμενα χρόνια το οργανωτικό του Γιώργου Παπανδρέου, πλέον δουλεύουν για την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου. Και όλα αυτά πολύ πριν ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου ανακοινώσει ότι στηρίζει τον βουλευτή Α' Αθηνών στην κούρσα για την προεδρία.

Η ανάρτηση του Οδυσσέα που κατέβηκε

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος το 2021 ήταν εκ των ανθρώπων που βοήθησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές. Ωστόσο αργότερα διαχώρισε τη θέση του και δύο μέρες μετά τις εκλογές ζήτησε εκλογή ηγεσίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος που αυτή τη φορά έχει ταχθεί στο πλευρό του Χάρη Δούκα έκανε μία ανάρτηση στο Χ στην οποία μεταξύ άλλων αποκάλεσε αποτυχημένους τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη; Λίγο μετά όμως έσπευσε να κατεβάσει τη συγκεκριμένη ανάρτηση και την ανέβασε εκ νέου χωρίς το συγκεκριμένο κομμάτι.

Στο αντάρτικο ο Κωνσταντάτος

Να σας πάω τώρα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα για τον ενιαίου ποδηλατόδρομο στην παραλιακή της Αττικής. Μια απουσία καταγράφηκε στην υπογραφή της σύμβασης του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα, Αστικός Περίπατος», που αφορά στην κατασκευή ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου από την «Εσπλανάδα» στο Μοσχάτο μέχρι το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, δεν έδωσε το παρών αν και είχε προσκληθεί. Ο Κωνσταντάτος διαφωνεί με τη χάραξη του έργου, το οποίο στο Ελληνικό δεν περνάει πάνω από την παραλία, όπως στους άλλους Δήμους, αλλά μέσα από το χώρο του πρώην διεθνούς αεροδρομίου, κάνοντας ουσιαστικά μια μεγάλη παράκαμψη.

Κατεβάζει ρολά το Εφετείο λόγω καύσωνα

Οι υψηλές θερμοκρασίες από τη μια και η έλλειψη επαρκούς κλιματισμού από την άλλη οδηγούν σε μερική αναστολή των εργασιών του Εφετείου της Αθήνας λόγω καύσωνα. Η απόφαση λήφθηκε χθες από τη διοίκηση του Εφετείου και ισχύει μέχρι και την  Παρασκευή 19 Ιουλίου. Λόγω αυτού έως και την Παρασκευή 19 Ιουλίου κατά τις ώρες από 12:00 μ.μ. έως το πέρας ωραρίου τα τμήματα του Εφετείου θα λειτουργούν με έναν υπάλληλο (εκ περιτροπής) και μόνο για τα επείγοντα ζητήματα του τμήματός του. Κατά τις εργάσιμες ώρες ημερησίως από 07:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ., η οργάνωση του χρόνου εργασίας και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απασχολούνται ανά τμήμα καθορίζεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο αυτού.Η εκδίκαση των ποινικών δικών που έχουν προσδιοριστεί εντός του χρονικού αυτού διαστήματος ή τυχόν αναβολή, είτε διακοπή αυτών θα αποφασίζεται από το Δικαστήριο.

Εισαγγελέας Πρωτοδικών ελέγχει τον “Προμηθέα” του ΚΕΘΕΑ

Μαθαίνουμε πως η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Αργυρή Κοτίνα, η οποία εκτελεί χρέη αναπληρώτριας επόπτριας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θεσσαλονίκης (Διαβατά), έχει ήδη επιληφθεί των καταγγελιών για το εσωτερικό της μονάδας «Προμηθέας», μονάδας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), η οποία λειτουργεί μέσα στις φυλακές των Διαβατών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένη να διερευνήσει κάθε πτυχή των καταγγελλομένων συμπεριφορών και καταστάσεων εντός του «Προμηθέα».