Η Μαρίν, η Τζιόρτζια και η... αναποφάσιστη

Κάπου έχω µπερδευτεί µε τις αντιφατικές τοποθετήσεις της Άννας ∆ιαµαντοπούλου σε σχέση µε την Ακροδεξιά στην Ευρώπη. Και αυτό, διότι σε µια πρόσφατη συνέντευξή της για τις γαλλικές εκλογές στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της Λεπέν, σηµειώνοντας ότι στο κόµµα της καταγράφονται «ανατριχιαστικές» θέσεις, ενώ σε µια άλλη εκδήλωση του ΟΠΕΚ Κύπρου για τις ευρωπαϊκές εκλογές, εµφάνιζε τη Λεπέν και τη Μελόνι ως «εξηµερωµένες».

Παραθέτω αυτούσια την παρέµβασή της και βγάλτε τα συµπεράσµατά σας: «Αυτό που πρέπει να σκεφτούµε -και είναι το αισιόδοξο στοιχείο- είναι ότι η Ευρώπη εξηµερώνει την Ακροδεξιά όσο αυτή βρίσκεται στους κόλπους της. Σκεφτείτε πώς ήταν η Λεπέν. Η Λεπέν ήταν ένα κόµµα εναντίον της Ευρώπης, “να βγει η Γαλλία από την Ευρώπη, να βγει από το ευρώ”, ακραία µε τους µετανάστες, ακραία µε τα ανθρώπινα δικαιώµατα, στις διακρίσεις.

Σήµερα, είναι µια άλλη Λεπέν. ∆εν µιλάει καθόλου για το ευρώ, µιλάει για την Ευρώπη. Είναι µια άλλη Λεπέν. Η Μελόνι. Όλοι λέγανε “η διάδοχος του Μουσολίνι, η φασίστρια”. Από τη στιγµή που έφτασε στην εξουσία, η Μελόνι ακολουθεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές χωρίς καθόλου εξαιρέσεις και έχει κρατήσει το ακροδεξιό, συντηρητικό θέµα στο εσωτερικό της. ∆ηλαδή, “όχι στους οµόφυλους, όχι στις αµβλώσεις” , οικογένεια, πατρίδα θρησκεία, αυτά εσωτερικά, ενώ εξωτερικά έχει αλλάξει. Έχει σηµασία λοιπόν να διατηρούνται εντός της Ευρώπης. Και οι χώρες και τα κόµµατα»…

Παραμένει στο απυρόβλητο ο Πολάκης

Μια αινιγματική απάντηση φέρεται να έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για την περίπτωση του Παύλου Πολάκη. Ο τελευταίος, που είχε ξανά την τιμητική του, δεν ήταν στη συνεδρίαση, αλλά η προβληματική του συμπεριφορά αποδοκιμάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συντρόφων του. Στο «κάτι πρέπει να κάνεις με τον Πολάκη», που ακούστηκε πολλάκις, ο Κασσελάκης άφησε να εννοηθεί πως τις αποφάσεις του για τον Χανιώτη βουλευτή δεν θα τις πάρει εν θερμώ, αλλά στον σωστό χρόνο. Κάποιοι εισέπραξαν την απάντησή του ως υπόσχεση να του βγάλει κόκκινη κάρτα στο επόμενο παραστράτημά του. Κάποιοι άλλοι πως, για να αποφύγει την γκρίνια τους, σχολ ίασε το θέμα Πολάκη με αυτό τον τρόπο.
! Στη Λάρισα βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Η αποκατάσταση του Αλέξη Τσίπρα

Με πολιτική απόφαση, όπως κάνει και το ΚΚΕ, αποκατέστησε ο Στέφανος Κασσελάκης τον Αλέξη Τσίπρα για τα όσα του είχε καταμαρτυρήσει το προηγούμενο διάστημα περί «μαύρων ταμείων» και κακοδιαχείριση στην Κουμουνδούρου. Έτσι λοιπόν, στο κείμενο απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας και μετά από τις πιέσεις που δέχτηκε από τους τσιπρικούς του οργάνου, συμπεριελήφθη το εξής απόσπασμα: «Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις “δούναι και λαβείν” με επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αναμφισβήτητα αποδείχθηκε και κατά τη διακυβέρνησή του την περίοδο 2015-2019». Όπως άλλωστε γράφαμε και χθες, εάν ο Κασσελάκης δεν ζητούσε συγγνώμη από τον Τσίπρα, δεν θα τελείωνε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σχετικά με το άλλο αίτημα των μελών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» να τους δοθεί αναλυτική ενημέρωση για τις προσλήψεις που έχουν γίνει επί προεδρίας του στο κόμμα και τα ΜΜΕ της Κουμουνδούρου, ο Κασσελάκης τούς είπε να περάσουν από το λογιστήριο και να ενημερωθούν.

Διαβάστε ακόμα: Η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ - Δείτε το βίντεο και το κείμενο της διακήρυξης της

Συλλογή υπογραφών

Από την περασμένη Παρασκευή γνώριζε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου. Του τηλεφώνησε η ίδια, για να τον ενημερώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν της ευχήθηκε καλή επιτυχία, ωστόσο την καλωσόρισε στην εσωκομματική κούρσα, λέγοντάς της: «Σε μια ανοιχτή διαδικασία, όλες οι υποψηφιότητες είναι θεμιτές και προσθέτουν». Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, που σε πρόσφατη συνέντευξή του κάλεσε τους πάντες να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ και την επομένη της εσωκομματικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου, δέχεται εισηγήσεις να «υπογράψουν και συμβόλαιο τιμής» επί του συγκεκριμένου στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»