Αντιπροσωπεία-μαμούθ από Ελλάδα στην Κύπρο για τη "μαύρη επέτειο"

Η πιο μεγάλη αποστολή των πολλών τελευταίων ετών φαίνεται πως θα είναι αυτή της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα βρεθεί στη Λευκωσία για τη «μαύρη επέτειο» των 50 χρόνων από την εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο.

Πέραν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο θα βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ένας πολύ σημαντικός αριθμός βουλευτών που εξέφρασαν την επιθυμία. Από το Υπουργείο Εξωτερικών πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη  θα είναι η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου, Άννα-Μαρία Μπούρα. Επίσης ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης, και πιθανότατα και οι αρχηγοί των τριών Όπλων.


Τέσσερα κόμματα -εκτός της ΝΔ- προσέγγισαν τον Μπελέρη για τα ψηφοδέλτιά τους

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε χθες στα Παραπολιτικά 90,1 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντι Μπελέρης, δίνοντας, μάλιστα, και αρκετές ειδήσεις. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Ο κ. Μπελέρης αποκάλυψε ότι προεκλογικά του έκαναν πρόταση να πολιτευθεί μαζί τους τέσσερα κόμματα, εκτός της ΝΔ. Τρία που κινούνται δεξιά της ΝΔ και ένα της Αριστεράς. Αλλά, όπως είπε, «είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει δίλημμα, δεν μπορω να κατέβω με άλλο κόμμα, γιατί για μένα ήταν σημαντικό που στεκόταν η χώρα, όχι να κατέβω εγώ ευρωβουλευτής, που θα μπορούσα να βγω ενδεχομένως και με άλλο κόμμα».

Επίσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «που θα είμαι αναπληρωτής» και στην Επιτροπή Ανάπτυξης των Περιφερειών, που «κατά πάσα πιθανότητα θα έχω τις σχέσεις ΕΕ-Αλβανίας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση Ράμα θα βρει μπροστά της τον φυλακισμένο στις αλβανικές φυλακές ευρωβουλευτή στην πορεία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοινώς, η… εκδίκηση ακόμα και στις διεθνείς σχέσεις είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, ακόμα και ευρωπαϊκό.


50 εκατ. ευρώ θα είναι ο έκτακτος φόρος από τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος

Μαθαίνω ότι στα 50.000.000 ευρώ θα είναι ο έκτακτος φόρος που θα εισπράξει η κυβέρνηση από τους ηλεκτροπαραγωγούς για να τα δώσει τον Αύγουστο στους καταναλωτές των κυμαινόμενων πράσινων και κίτρινων τιμολογίων. Το «μαρτύρησε» χθες σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πιστεύοντας πως θα το επιβεβαιώσει ο αρμόδιος υπουργός, αλλά ο τελευταίος προτίμησε να αποφύγει τις εκτιμήσεις.

Αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο -ο οποίος προφανώς δεν έβγαλε από το μυαλό του το συγκεκριμένο ποσό-, καταλήγουμε σε έναν πρόχειρο υπολογισμό ότι τα περίπου 7.000.000 νοικοκυριά που είναι στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια θα επιδοτηθούν με 6-7 ή 10 ευρώ για τον επόμενο μήνα εφόσον «καίνε» έως 500 κιλοβατώρες.

 

Οι αιτίες της αύξησης της τιμής του ρεύματος

Θα έλεγα ότι σε σχέση με τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες, το αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο των εξαγγελιών, και λογικό είναι, γιατί όντως το πρόβλημα είναι περισσότερο πολιτικό για την κυβέρνηση, που θέλει να υπογραμμίσει ότι παίρνει μέτρα έστω και για έναν μήνα, παρά οικονομικό για τους καταναλωτές που από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χρεώνονταν όλο και χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα και τώρα λόγω έκτακτων συνθηκών (καύσωνας στα Βαλκάνια, συντήρηση διεθνών δικτύων, υψηλή ζήτηση από Ρουμανία-Ουκρανία κ.ά.) αναγκάζονται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο Άδωνις αποφασίζει για την καθημερινή γενική εφημερία στην Αττική

Σας μεταφέρω ότι κάθε άλλο παρά έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το ευκταίο ενδεχόμενο οι αλλαγές στον τρόπο της γενικής εφημερίας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής να στηρίζονται άμεσα στην καθημερινή γενική εφημερία όλων των ιδρυμάτων του Λεκανοπεδίου. Άλλωστε, αυτή θεωρείται ότι είναι η ιδανική λύση, αυτό είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Απογευματινή». Για τον σκοπό αυτόν, για τρεις εβδομάδες από σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής, θα μετρά λεπτομερώς όλες τις σχετικές παραμέτρους: επάρκεια και κατανομή του προσωπικού, κατανομές των προσερχομένων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ασθενών, δυνατότητες των σχετικών υποδομών, δυνατότητες του ΕΚΑΒ, κ.ά.

Σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα είναι σε θέση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να γνωρίζει επακριβώς εάν η σχετική εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα είναι η άμεση εφαρμογή της ιδανικής λύσης, δηλαδή της καθημερινής γενικής εφημερίας όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, ή η εισήγηση θα προκρίνει μία ενδιάμεση λύση, συντηρητικού χαρακτήρα, η οποία, σε κάθε περίπτωση, ούτε θα αναπαράγει τα σημερινά προβλήματα στα ΤΕΠ ούτε θα αποκλείει στο μέλλον την εφαρμογή της ιδανικής λύσης.  


Ο Πολάκης και τα σενάρια νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Το φάντασμα της διάσπασης επικρέμεται πάνω από την Κουμουνδούρου, ωστόσο το ερώτημα είναι ποιος θα την κάνει. Η εσωκομματική αντιπολίτευση ή μήπως ο Πολάκης. Διότι στους πιο μυημένους της Κουμουνδούρου μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ανάρτηση που έκανε χθες ο Νίκος Μωραΐτης, ναι ο γνωστός στιχουργός και παράγοντας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συγγνώμη του Κασσελάκη στη Συρεγγέλα για τις σεξιστικές αθλιότητες του Πολάκη. Ο Μωραΐτης, λοιπόν, που εμφανίζεται ως η φωνή του μέσου ΣΥΡΙΖΑίου, έγραψε στο τουίτερ: «Να είμαστε αντικειμενικοί: τη “συγγνώμη” Κασσελάκη του την επέστρεψε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας μαζικά Πολάκη. Του στέλνει σαφές μήνυμα: αν θέλεις να κάνεις ενοχική αντιπολίτευση τύπου Τσίπρα 2010-2023, πες μας να φύγουμε».

Πήρε, δηλαδή, ξεκάθαρη θέση υπέρ του Πολάκη, ο οποίος άλλωστε είχε γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την παρέμβαση Κασσελάκη και είχε σπεύσει να δηλώσει πως δεν παίρνει τίποτα πίσω σε σχέση με τις χυδαιότητες στο πρόσωπο της κυρίας Συρεγγέλα. Λέτε η γραμματέας της ΝΔ να είναι το πρόσωπο που θα προκαλέσει τη διάσπαση; Γιατί πως αλλιώς να εκληφθεί η απειλή Μωραΐτη να αποφασίσει ο Κασσελάκης τι αντιπολίτευση θα κάνει για να ξέρουν αν θα φύγουν ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ;


Φήμες για απουσία του Κασσελάκη από τη ΔΕΘ

Σας μεταφέρω ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα λέγεται ότι στην Κουμουνδούρου έπεσε η σκέψη ο Στέφανος Κασσελάκης να μην πάει να μιλήσει στους παραγωγικούς θεσμούς στα πλαίσια της ΔΕΘ, καθώς η όλη διαδικασία στοιχίζει 100.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, να δώσει μόνο την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους την Κυριακή το μεσημέρι. Όσοι διακινούν αυτές τις πληροφορίες τις εντάσσουν στα πλαίσια των περικοπών που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το ταμείο είναι μείον. Οι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, βλέπουν πίσω από αυτές τις φήμες ένα σχέδιο από την πλευρά της Κουμουνδούρου προκειμένου οι εργαζόμενοι να πειστούν ότι τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα οικονομικά για το κόμμα.

Ο Χριστοδουλάκης παίρνει πάνω του την υποψηφιότητα Δούκα

Κλείνω σήμερα με μία παρασκηνιακή εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ: ο Μανώλης Χριστοδουλάκης φαίνεται να παίρνει πάνω του την υποψηφιότητα Δούκα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι συναντάει στελέχη που βλέπουν αρνητικά την υποψηφιότητα του κ. Δούκα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα που πάει να διαμορφωθεί.