Αγαπητό μου ημερολόγιο...

Στην οικογένειά μου αυτόν τον καιρό δεν είμαστε πολύ καλά κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Είναι η περίοδος, που πρέπει να συντονιστούμε σε ρυθμούς καλοκαιριού κι αυτό πάντα μας δυσκόλευε.

Για μας το καλοκαίρι είναι ό,τι ο Πολάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Και σε θέλω και δεν σε θέλω». Καύσωνας από την μια, διακοπές και πανηγύρια από την άλλη.

Όχι ότι σχεδιάζουμε καμία μεγάλη ανατροπή στο πρόγραμμά μας για φέτος. Ξέρουμε από πέρσι που θα πάμε διακοπές. Στα σπίτια συγγενών. Άλλωστε όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάνουμε το σπίτι μας Airbnb και ταυτόχρονα την προσευχή μας να μην μας πάρει χαμπάρι η σπιτονοικοκυρά.

Πέρσι κάτι υποψιάστηκε και όλο το χειμώνα μας ρωτούσε πού βρήκαμε λεφτά και βάλαμε πετρέλαιο.

Φέτος άμα μας ρωτήσει θα της πούμε ότι έχουμε μια θεία στη Νιγηρία, στην Αμπούτζα συγκεκριμένα, η οποία μας έχει αδυναμία και μας στέλνει πότε-πότε κάποια χρήματα. Ξέρει και τη θεία του Γιάννου. Γειτόνισσες είναι.

Το καλοκαίρι λοιπόν, με το που αρχίζουν οι επαναλήψεις του Ρετιρέ, εμείς ξεσπιτωνόμαστε και αναγκαζόμαστε να… συσφίξουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Τι ανίψια που έχουμε να δούμε χρόνια, τι τριτοξάδελφα ανακαλύπτουμε, τι χαμένες συμμαθήτριες της μαμάς μου. Ακόμη και νέες συγγένειες κάνουμε. Ναι, γίνεται. Πέρυσι να φανταστείς περάσαμε ωραιότατες οικογενειακές διακοπές δύο βδομάδες στα Σαρανταπηχιώτικα Κορινθίας σε βαφτιστήρι… αλλουνού.

Ένας φίλος του αδελφού μου το είχε βαφτίσει και δεν το είχε ξαναδεί από την ημέρα της βάφτισης. Εμφανιστήκαμε εμείς ως νονοί και οι άνθρωποι, οι κουμπάροι ντε, δεν μπορώ να πω, ευγενέστατοι. Μας υποδέχθηκαν και μας φιλοξένησαν με πολύ χαρά.

Θα πηγαίναμε και φέτος, αλλά δεν θέλει ο θείος Στάθης. Η παραλία τους δεν είχε λουκουματζή.

Κάθε καλοκαίρι κάνουμε επίσκεψη στην θεία Φούλα, στην Κινέτα. Αδελφή της μαμάς μου. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τυχαίνει όλες οι αδελφές της μαμάς μου να έχουν ονόματα που τελειώνουν σε «ούλα». Φούλα, Κούλα, Σούλα, Μπούλα. Από το σόι του πατέρα μου δε, όλες σε «ίτσα». Νίτσα, Κίτσα, Πίτσα, Λίτσα. Στη θεία Φούλα πάμε πάντα πρωί πρώι, εννοείται χωρίς να ειδοποιήσουμε. Άλλωστε με την θεία Φούλα, δεν μιλάμε εδώ και χρόνια.

Η θεία Φούλα και ο άντρας της, ο θείος Αναστάσης, παλιός ναυτικός, όταν ξεμπάρκαρε, επί Σημίτη, ήθελε να παίξει στο χρηματιστήριο, πήρε ένα δάνειο και μετά…  την οικογένεια και πήγαν στην Γερμανία για να ξεχρεώσουν. Όταν επέστρεψαν, δεν ήξεραν και ψήφισαν ΜέΡΑ 25.

Ε… όπως καταλαβαίνεις οι άντρες μεταξύ τους αντάλλαξαν βαριές κουβέντες και η μαμά μου με την θεία μου κάτι τάπερ που είχε κρατήσει κρυφά η μία από την άλλη. Ήταν οριστική η ρήξη. Η μαμά μου τάπερ δεν δίνει πίσω ποτέ.

Η θεία απομονώθηκε στην Κινέτα και ο θείος Αναστάσης, απογοητευμένος, μπάρκαρε ξανά. Καλά μην φανταστείς ότι βολοδέρνει στα πέλαγα, το Πέραμα – Παλούκια κάνει, αλλά όσο να πεις μια προσευχή στον άγιο Νικόλα την κάνεις.

Στη θεία Φούλα είμαστε πολύ τυπικοί. Θυροκολλάμε την συνταγή γιατρού για αμμόλουτρα για την γιαγιά και τον παππού που μας είχε δώσει ο γιατρός το 1989 για μια ξαδέλφη της γιαγιάς μου, αλλά η θεία Φούλα δεν το πρόσεξε ποτέ, και θάβουμε την γιαγιά, τον παππού και την μπουκάλα με το οξυγόνο στην παραλία έξω από το σπίτι της. Από εκεί τους παραλαμβάνουμε και τέλη Αυγούστου. Φέτος θάψαμε και την κασέτα του Αυτιά.

Δεν το έχουμε πει ακόμη στον παππού ότι ο Αυτιάς δεν κάνει πια εκπομπή. Μας το απαγόρευσε ο γιατρός και εμείς δεν θέλαμε να το διακινδυνέψουμε. Ο παππούς για μας είναι πολύτιμος. Κάθε μέρα του παίρνουμε την πίεση και κάθε μήνα την σύνταξη. Έτσι κάθε Σαββατοκύριακο του βάζουμε επαναλήψεις της εκπομπής του Αυτιά. Αποφασίσαμε να του το πούμε από Σεπτέμβρη, παρουσία ειδικού φυσικά και του Αλέξη Μητρόπουλου.

Οι υπόλοιποι, πριν πάμε ακάλεστοι σε άλλους συγγενείς, συνεχίζουμε τις διακοπές μας σε Κινέτα, Αγίους Θεοδώρους, φτάνουμε μέχρι Λουτράκι και Πόρτο Γερμενό. Σ’ αυτά τα μέρη δεν έχουμε συγγενείς. Πάμε όμως στα μεγάλα ξενοδοχεία και κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουν οι ενεργοί πολίτες: Φασαρία για τις ξαπλώστρες.

Είναι βλέπεις στη μέση και οι καταγγελίες με το myCoast και έτσι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων μας παραχωρούν σουίτες ή το λιγότερο ευρύχωρα δίκλινα, με μπαλκόνι και θέα στη θάλασσα, ιδιωτικό ντους, μίνι μπαρ, δωρεάν προϊόντα περιποίησης και γουάι φάι σε όλους τους χώρους, και φυσικά ολ ινκλούσιβ.

Άλλωστε, εμάς η παραλία δεν μας ενδιαφέρει. Πηγαίνουμε μόνο για να βγούμε σέλφι, ο θείος Στάθης για να βρει τον λουκουματζή και η θεία Μεταξία, ίσα που βουτάει καμία φορά. Δεν ξέρει κολύμπι, για κατούρημα μπαίνει. Γιατί μη νομίζεις… όλοι κατουράνε κι ας μην το παραδέχονται. Κι αυτός που λέει ότι δεν… πίστεψέ με… κατουράει. Κράτα αποστάσεις καλού κακού. Και η θεία Μεταξία ποτέ δεν μας το παραδέχθηκε. Μισή ώρα κάνει να μπει και μόλις σκεπάσει κώλο το νερό, βγαίνει σε δύο λεπτά.

Βέβαια, πάντα έχουμε ρεζερβέ μόνιμα τις δικές μας ξαπλώστρες στην παραλία και αφήνουμε αποβραδίς πετσέτες σε καμία δεκαριά ακόμη. Περιμένουμε να γεμίσει η παραλία και μετά τις νοικιάζουμε κρυφά σε τουρίστες, σε διπλάσια σαφώς τιμή το κάθε σετ.

Ε, αυτά είχε μάθει η θεία Φούλα και τι «εκβιαστές» μας είπε, τι «απατεώνες», τι «εγκληματική οργάνωση». Βγήκε ο Πολάκης από μέσα της.

Τρία Κόντισερβ 1λ για το λάδι και το ξύδι, το απίθανο Στόρερ Πατάτας, δύο σετ κατάψυξης 5 τεμαχίων, το Έξτρα Τσόπερ, μια  Ψωμιέρα Ούλτρα Σμαρτ, τα Τουίνς Σετ, και τέσσερα ζευγάρια γάντια σιλικόνης της έδωσε πίσω εκείνη την ημέρα η μαμά μου. Την θαυμάσαμε όλοι. Ε μα και η θεία Φούλα, έχει ένα στόμα… δεν ήταν λόγια κι αυτά που μας είπε…

Μη χειρότερα, Παναγία μου! Τι εκβιαστές καλέ; Εμείς διεκπεραιωτές είμαστε. Μεσολαβούμε στον τομέα του τουρισμού προκειμένου να εξομαλυνθεί μια κατάσταση και έτσι λύνονται πρακτικά θέματα που υπάρχουν στις παραλίες.

Ως πότε θα στέλνει και η θεία από τη Νιγηρία;

 

Άγνωστες λέξεις: Επίορκοι υπάλληλοι, Αρκούδος, ουστ 


Διαβάστε επίσης: Οικογένεια Μαρμελλάδα: Να βάζεις λουλάκι (5)