Πάμε για διακοπές και επιστρέφουμε λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης

Σήμερα μπορώ να σας πω ότι έχω μια… χαρμολύπη. Κι αυτό γιατί από τη μία ξεκινούν οι διακοπές μου και τα… μπάνια μου, αλλά από την άλλη θα επιστρέψω σε αυτή τη στήλη, που αντιλαμβάνομαι ότι έχετε αρχίσει να αγαπάτε και να στηρίζετε, από τα τέλη Αυγούστου.

Αυτό, ωστόσο, που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι o Joker έγινε μια καθημερινή σας συνήθεια, που από τον Σεπτέμβριο θα φροντίσω να σας γίνει και λατρεία… με πολλά παραπολιτικά και παρασκήνια.


Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Να σας πω, λοιπόν, ότι η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν έγινε δεκτή στην Αθήνα με ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς πρωτεργάτης της ήταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος, εξάλλου, ήταν κεντρικός διαπραγματευτής της υποψηφιότητας Φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του, από την πλευρά του ΕΛΚ και έφεραν εις πέρας όχι μόνο το δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που προηγήθηκε, αλλά και συνέβαλαν ώστε οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να είναι στη χθεσινή ψηφοφορία «στρατιώτες».

Δεν είναι τυχαίο πως η επανεκλεγείσα επικεφαλής της Κομισιόν -συγκέντρωσε 401 θετικές ψήφους σε σύνολο 707 ψηφισάντων- πριν από τη σχετική ψηφοφορία αναφερόμενη στα θέματα της Άμυνας, κατά την ανακοίνωση των προγραμματικών της δηλώσεων, αφού ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πυλώνας της συλλογικής άμυνας, τάχθηκε υπέρ της αντιαεροπορικής ασπίδας που πρόσφατα πρότειναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Για την ιστορία να σας πω ότι την επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν στήριξε η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του ΠΑΣΟΚ (που ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), ενώ την καταψήφισαν του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και όλη η ευρωομάδα της Αριστεράς, όπου ανήκει), του ΚΚΕ και πιθανότατα οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές.


Ο Τσίπρας προειδοποίησε τον Κασσελάκη με εισαγγελέα

Να σας πάω τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και να σας πω ότι πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορούσαν για την ξαφνική αλλαγή στάσης του Στέφανου Κασσελάκη στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπου πήρε πίσω με τον πιο επίσημο τρόπο τα όσα είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα «μαύρα χρήματα» στην Κουμουνδούρου την εποχή του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε, λοιπόν, ότι η αλλαγή αυτή έγινε γιατί από την άλλη πλευρά διαμηνύθηκε ότι εάν ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει να λέει περί «μαύρων χρημάτων», ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να πάει στον εισαγγελέα και να ζητήσει έλεγχο στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού θα δημιουργούσε προφανώς μεγάλη συζήτηση. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προέκυπτε τίποτα, καθώς έχει γίνει έλεγχος για τα οικονομικά του κόμματος -και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις -από δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.


Απορούν με Κασσελάκη και Τσίπρα που κάθονται "προσοχή" στον Πολάκη

Μεγάλη ενόχληση υπάρχει σε ένα σημαντικό κομμάτι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης για άλλη μία φορά απέφυγε να πάρει οποιοδήποτε μέτρο εναντίον του Παύλου Πολάκη, αν και αναγκάστηκε να ζητήσει αυτοπροσώπως συγγνώμη από τη Μαρία Συρεγγέλα.

Ωστόσο, όλοι ανεξαρτήτως θυμούνται και θυμίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δυο φορές οδήγησε τον κ. Πολάκη στο πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ και δύο φορές του έδωσε άφεση αμαρτιών, ενώ τον έβαλε και στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, από το οποίο αρχικά τον είχε εξωπετάξει… Κι αυτά που ακούει από συντρόφους του ο -έτσι κι αλλιώς απαξιωμένος σε μεγάλο βαθμό- πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν λέγονται.


Το φάουλ του επιτελείου Δούκα

Έξαλλα μαθαίνω είναι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια με αναφορές στο παπανδρεϊκό μπλοκ. Και αυτό διότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν δέκτες τηλεφωνημάτων από στενούς συνεργάτες του Χάρη Δούκα, οι οποίοι τους έλεγαν ότι η οικογένεια Παπανδρέου έχει δώσει γραμμή για στήριξη στον δήμαρχο Αθηναίων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς ο Νίκος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου.


Τρεις υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται στη συλλογή υπογραφών

Συνεχίζοντας στα της ΠΑΣΟΚικής Ιερουσαλήμ, όποιος θεωρεί εύκολο το εγχείρημα της συλλογής των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται για να καταθέσει την υποψηφιότητά του είναι γελασμένος. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι δυσκολεύονται με τις υπογραφές. Βέβαια ο δρόμος μέχρι τον Σεπτέμβρη είναι μακρύς, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να έχουμε και αποσύρσεις υποψηφίων. Να σημειώσουμε ότι όπως έχει γίνει γνωστό, τόσο ο Παύλος Γερουλάνος όσο και ο Χάρης Δούκας έχουν ξεπεράσει τις 5.000 υπογραφές.


Φήμες περί στήριξης Ξεκαλάκη σε Διαμαντοπούλου

Κάποτε για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και τον Στέφανο Ξεκαλάκη γράφονταν παραπολιτικά που είχαν τίτλο «οι Διόσκουροι του Νίκου Ανδρουλάκη». Τώρα πάνε οι Διόσκουροι… Η σχέση Σπυρόπουλου και Ανδρουλάκη από στιβαρή έχει μετατραπεί σε τυπική, με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να κάνει μόνο τα απολύτως απαραίτητα απέχοντας από το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη. Στη δε περίπτωση Ξεκαλάκη που έτρεξε οργανωτικά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης θεωρεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης τον εκμεταλλεύθηκε και τον «άδειασε» όταν έπαψε να τον χρειάζεται. Γι' αυτό και φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Ξεκαλάκη να στηρίζει την Άννα Διαμαντοπούλου.


Επικοινωνιολόγοι ανέλαβαν την Άννα

Εταιρεία επικοινωνίας μαθαίνουμε ότι έχει αναλάβει την προεκλογική εσωκομματική εκστρατεία της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία την εβδομάδα που πέρασε ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το επιτελείο της για τα επικοινωνιακά θέματα θα εμπλουτιστεί και με δημοσιογράφους για ευνόητους λόγους. Τις πρώτες ημέρες, πάντως, η στενή της συνεργάτιδα Αθηνά Πανούτσου ήταν εκείνη που τράβηξε το… κουπί της ενημέρωσης του Τύπου για τις πρώτες δραστηριότητες της κυρίας Διαμαντοπούλου.


Συνεχίζουν σε προεκλογικούς ρυθμούς

Εκλογές μπορεί να μην έχουμε στον ορίζοντα, αλλά υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν μεθοδικά την προβολή των δραστηριοτήτων τους προκειμένου να τις πληροφορούνται και οι ψηφοφόροι τους. Για παράδειγμα ο Στέλιος Πέτσας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Καραμέρος από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ σχεδόν πάντοτε όταν βρίσκονται σε τηλεοπτικό στούντιο συνοδεύονται από συνεργάτη τους, ο οποίος στη συνέχεια φροντίζει να «επικοινωνήσει» με κάθε πρόσφορο τρόπο την κάθε παρουσία τους.


Χαρμόσυνα νέα για τους ασκούμενους δικηγόρους

Την αύξηση της ελάχιστης μηνιαίας αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων από 600 σε 650 ευρώ, πλέον της κάλυψης υγειονομικής ασφάλισης, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς παρά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί νομοθετικά η αμοιβή των ασκούμενων δικηγόρων.

Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ έλαβε υπόψη και το γεγονός ότι μηνιαία αποζημίωση των ασκούμενων δικηγόρων βάσει της Πράξης «Πρακτική άσκηση αποφοίτων νομικών σχολών για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου», η οποία υλοποιείται από την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, έχει καθοριστεί σε 650 ευρώ αλλά και το γεγονός ότι ο ελάχιστος νόμιμος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 830 ευρώ μεικτά.