Ένας νέος εμφύλιος βρίσκεται προ των πυλών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας.

Με παρέμβαση του, ο Παντελής Καμάς, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, που έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου, απέστειλε το μεσημέρι του Σαββάτου επιστολή προς τα υπόλοιπα μέλη του οργάνου, με την οποία θέτει μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. 

Ειδικότερα, με την επιστολή του ζητάει να δοθεί στους υποψηφίους το μητρώο του ΠΑΣΟΚ, μέχρι την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να συγκεντρώσουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να θέσουν υποψηφιότητα.

Επίσης, στην επιστολή του ζητά να πληροφορηθούν τα μέλη της Επιτροπής τον συνολικό αριθμό Μελών του ΠΑΣΟΚ ενώ επαναφέρει τη Σκέψη, να θεωρηθεί κάθε υπογραφή και ως αίτηση εγγραφής μέλους, όπως είχε συμβεί στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

"Δεν είναι ζήτημα εφαρμογής ή ερμηνείας του Καταστατικού, υπό την στενή έννοια του όρου. Είναι θέμα εξωστρέφειας και εμπλοκής των πολιτών με την πολιτική διαδικασία. Αυτή η εμπλοκή είναι ζωογόνος δύναμη όχι μόνο για το Κίνημά μας, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία. Τα κόμματα εξάλλου είναι θεσμοί της Δημοκρατίας μας. Τη Δημοκρατία υπηρετούμε", τονίζει στην επιστολή του.

Η σκόπιμη κωλυσιεργία και οι βουλευτές που δεν βρίσκονται στο μητρώο

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι εκ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ βλέπουν σκόπιμη κωλυσιεργία από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του κόμματος όσον αφορά το κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχουν καμία εικόνα για τον πραγματικό αριθμό μελών του κόμματος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη των επιτελείων τους στο parapolitika.gr, έχει υποπέσει στην αντίληψη τους ότι ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απουσιάζουν από το μητρώο μελών που έχει αποσταλεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές των εκλογικών τους περιφερειών. 

Ολόκληρη η επιστολή του Παντελή Καμά

Προς Μέλη της ΕΔΕΚΑΠ
Αγαπητοί Σύντροφοι,

Η Εκλογική Διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, τον Οκτώβριο του 2024, δεν αποτελεί, μόνο μία κορυφαία διαδικασία για την παράταξη μάς . Αποτελεί μία ιστορική στιγμή για τον Προοδευτικό και Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στην πατρίδα μας.

Τα μάτια της Ελληνικής Κοινωνίας είναι στραμμένα πάνω μας. Απαιτείται να δώσουμε Ελπίδα. Και η Ελπίδα κατ΄αρχάς εξαρτάται απόλυτα, από την ικανότητά μας, να διοργανώσουμε μία μαζική ψηφοφορία, στην οποία η κοινωνία, θα μπορέσει χωρίς προσκόμματα να συμμετέχει, και να στείλει μήνυμα απέναντι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μία διαδικασία που θα τιμά τις Δημοκρατικές μας παραδόσεις, και κυρίως θα επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, ότι είμαστε ο πολιτικός χώρος που επηρέασε καθοριστικά τον τρόπο και την λειτουργία του κομματικού φαινομένου στην πατρίδα μας, την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Σε αυτήν ακριβώς τη διαδικασία, όπου η ιστορία και ο χρόνος συμπυκνώνονται, ο δικός μας ρόλος ως μέλη της ΕΔΕΚΑΠ είναι ιστορικός. Πέρα από διαδικαστικός είναι βαθιά πολιτικός. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε, στην ευθύνη και δεν θέλω να έχω αμφιβολίες ότι θα το κάνουμε.

Τόσο η sui generis, ιδρυτική διαδικασία το 2017, όσο και η διαδικασία, εκλογής Προέδρο το 2021, η οποία καθορίστηκε με απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στις 3/10/2021, με την παρουσία ( δυστυχώς για τελευταία φορά ), της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά , δημιούργησαν μία παράδοση διευκόλυνσης, χωρίς διαδικαστικά προσκόμματα των υποψηφιοτήτων. Η κάθε υποψηφιότητα για την Ηγεσία του Κινήματος, δεν αφορά το πρόσωπό του ή της υποψηφίου , γιατί το κάθε πρόσωπο είναι φορέας Ιδεών, το κάθε πρόσωπο προσθέτει στην κοινή προσπάθεια.

Με δεδομένο ότι ο χρόνος υποβολής των υποψηφιοτήτων λήγει στις 9/09/2024, άρα ο χρόνος για τη συλλογή υπογραφών, μελών είναι ελάχιστος και με αυτονόητο δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι « νεκρός» μήνας.

Με δεδομένο επίσης ότι η αναγκαία γνωμοδότηση του Δικηγόρου υπευθύνου για τα προσωπικά Δεδομένα μάς έχει ήδη , από ό,τι έχω πληροφορηθεί, κοινοποιηθεί. Σημειώνω ότι θα ήταν θέμα Διαφάνειας να την έχουμε όλα τα μέλη της Επιτροπής υπόψη μας, και τέτοια έγγραφα να μας γνωστοποιούνται σε πραγματικό χρόνο.
Θεωρώ επιβεβλημένο με δια Περιφοράς Συνεδρίαση, χωρίς καμία κωλυσιεργία, να δώσουμε το Μητρώο μελών στους υποψηφίους, μέχρι τη Δευτέρα 22/07/2024. Χρήσιμο θα ήταν επίσης να πληροφορηθούμε και εμείς τον συνολικό αριθμό Μελών του Κινήματός μας.

Επαναφέρω τη Σκέψη, να θεωρηθεί κάθε υπογραφή και ως αίτηση εγγραφής μέλους. Δεν είναι ζήτημα εφαρμογής ή ερμηνείας του Καταστατικού, υπό την στενή έννοια του όρου. Είναι θέμα εξωστρέφειας και εμπλοκής των πολιτών με την πολιτική διαδικασία. Αυτή η εμπλοκή είναι ζωογόνος δύναμη όχι μόνο για το Κίνημά μας, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία. Τα κόμματα εξάλλου είναι θεσμοί της Δημοκρατίας μας. Τη Δημοκρατία υπηρετούμε.

Με Συντροφικούς Χαιρετισμούς

Παντελής Καμάς
Μέλος της ΕΔΕΚΑΠ