Οι περισσότεροι περίµεναν πως η Αννα ∆ιαµαντοπούλου θα έθετε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007 ή ακόµα και το 2012. Τελικά, έκανε τη µεγάλη έκπληξη και έπειτα από περίπου 12 χρόνια που ήταν... εντός, εκτός και επί τα αυτά µπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του κόµµατος που την τίµησε σχεδόν από τα νεανικά της χρόνια.

Από το 2012, όταν θεωρούσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του, έκανε κάποιες απόπειρες να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή µέσω της «Ωρας Αποφάσεων», ωστόσο διέθεσε όλες της τις δυνάµεις στη συγκρότηση του «∆ικτύου για τη Μεταρρύθµιση». Ενός σηµαντικού think tank, του κορυφαίου στην Ελλάδα, µέσω του οποίου παρήγε θέσεις για όλα τα ζητήµατα της επικαιρότητας. Πρώτος από όλους µελετούσε τις εκθέσεις του «∆ικτύου» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι αλήθεια ότι την είχε σε µεγάλη εκτίµηση, γι’ αυτό και την πρότεινε για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Παρά ταύτα και τα όσα διακινούνται, η κυρία ∆ιαµαντοπούλου ουδέποτε σκέφτηκε να διαβεί τον πολιτικό Ρουβίκωνα και να µεταπηδήσει στη Ν.∆.

Τα πρόσωπα που παίζουν κεντρικό ρόλο

Οσοι τη γνωρίζουν ξέρουν ότι ακόµα και στις πιο δύσκολες στιγµές του ΠΑΣΟΚ µιλούσε µε συναίσθηµα, αλλά και µε (δικαιολογηµένη ή αδικαιολόγητη) πικρία για το κόµµα της. Στις προηγούµενες κάλπες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει στον πρώτο γύρο τον Ανδρέα Λοβέρδο και στον δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η πρώην υπουργός σε πρώτη φάση κινείται µε ανθρώπους που διαχρονικά ήταν δίπλα της και τη στήριζαν, ενώ ήδη έχει επικοινωνήσει µε πάρα πολλά στελέχη από όλη την Ελλάδα και σε διάφορους νοµούς συγκροτούνται επιτροπές στήριξης της υποψηφιότητάς της.

Κεντρικό ρόλο διαδραµατίζουν στενοί της συνεργάτες και παραδοσιακοί πολιτικοί της φίλοι, όπως το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης ∆ατσέρης, η διαχρονική της φίλη και αρκετά αποτελεσµατική στα οργανωτικά Αθηνά Πανούτσου, η Ευγενία Λόκανα, ο εκδότης Γιάννης Μεϊµάρογλου, ο οδοντίατρος Παναγιώτης Λούσκος, ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας, ο γιατρός Γιώργος Σακελλίων, οι συνδικαλιστές Γιάννης Ροτζιώκος και Γιώργος Κάτανας κ.ά. Εκτιµάται ότι στο πλευρό της θα βρεθούν νυν και πρώην βουλευτές, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Κώστας Σπηλιόπουλος κ.ά.

*Δημοσιεύθηκε στο secret της εφημερίδας Παραπολιτικά