Αγαπητό μου ημερολόγιο…

Εμείς στην οικογένειά μας για να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες προσποιούμαστε ότι δεν έχουμε προβλήματα. Άλλωστε γιατί να έχουμε; Το είπε και ο Θεοδωρικάκος μόλις ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, τώρα όπου να ‘ναι δηλαδή, θα μηδενιστεί ο πληθωρισμός και θα έρθει κι ανάπτυξη. Γιατί να κάτσουμε να σκάσουμε; Το ανέλαβε ο Τάκης.

Λυμένα και τα του σπιτιού και τα εσωτερικά της χώρας.

Με τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχουμε τώρα λίγη αγωνία, αλλά τα ανέλαβε η Δέσποινα. Η Βανδή. Αυτή πήγε λέει να τραγουδήσει στην Τουρκία και της έβαλαν μια αφίσα του Κεμάλ. Τσίνησε η Δέσποινα, πέταξε νύχια και εξτέσιον και τους παράτησε στα κρύα του λουτρού.

Μαγκιά της.

Μα κι αυτοί… άσχετοι, δεν ήξεραν να βάλουν εκεί μια γιγαντοαφίσα του Μπισμπίκη να τα δώσει όλα το Δεσποινάκι! Αν έβρισκαν κιόλας μία ως Βόσκαρης από τις Άγριες Μέλισσες, ένα και το αυτό θα ήταν με τον Κεμάλ.

Συμβαίνουν αυτές οι παρεξηγήσεις πάντως.

Δεν θάψαμε εμείς, πέρσι, ανήμερα τ’ αγιουγρηγοριού, θυμάμαι, τον πατέρα του Θόδωρα του πυροσβέστη, του κουμπάρου μας από τον Βόλο, με την φωτογραφία του Καζαντζίδη; Δεν είχαν οι άνθρωποι φωτογραφία του κυρ Νέστορα, Θεός σχωρέσ’ τον. Ζούσε χρόνια μόνος του στην Βυζίτσα Μαγνησίας, πέθανε και μάλιστα απρόοπτα και από τις δυο φωτογραφίες που βρήκαμε στο σπίτι του, πάνω από τον νεροχύτη, η μια ήταν του Καζαντζίδη και η άλλη της Νίτσας Τσίτρα. Ε, διαλέξαμε τον Στελάρα.

Βιάζονταν και ο παπάς γιατί είχε εγκαίνια στο εκλογικό του Μπέου, ήταν λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και άρον –άρον βάλαμε την φωτογραφία του Στέλιου στον μακαρίτη για να τον παραχώσουμε.

Προλάβαμε και την κηδεία και τα εγκαίνια.

Από στόμα σε στόμα γέμισε ξαφνικά η Βυζίτσα ντόπιους τουρίστες που νομίζουν ότι εκεί υπάρχει μνημείο του Καζαντζίδη. Μας είπε ο Θόδωρας, πως μέχρι και πούλμαν ναυλώνουν από τη Μακεδονία για να επισκεφθούν τον τάφο. Πού να ήξερε ο κυρ Νέστορας τι επιτυχία θα είχε μετά θάνατον.

Φέτος που πήγαμε στο μνημόσυνο βρήκαμε στον τάφο τρεις ανθοδέσμες με κορδέλες που έγραφαν: «Στέλιο θα σε θυμόμαστε πάντα», «Η ζωή μου όλη» και «Υπάρχω». Μέχρι και συλλεκτικό δίσκο του Στέλιου ακούγεται ότι βρήκε ο Θόδωρας στα εξάμηνα.

Αμ, το άλλο; Πήγαμε πρόπερσι, στο Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στα Λαγκάδια Αρκαδίας, στης θείας Μπούλας, αδελφή της μαμάς μου. Η θεία Μπούλα έχει παντρευτεί τον θείο Ιάσωνα, ψάλτης, φυσικά δεξιός, στην Αγία Παρασκευή. Από προξενιό παντρεύτηκαν, ήταν μεγαλοκοπέλα η θεία Μπούλα. Αγαπούσε έναν 9 χρόνια, αλλά στην Γιουροβίζιον το 2004 εκείνος ψήφισε την Ρουσλάνα. Το θεωρήσαμε μεγάλη προσβολή για την οικογένειά μας και για τον Σάκη κι έτσι διαλύσαμε άμεσα τον αρραβώνα.

Ε, μετά η θεία Μπούλα φοβήθηκε μην της μείνει αφάγωτη η προίκα, όχι ότι θα μας χάλαγε εμάς, και ευτυχώς ο παπά-Γιώργης έδρασε άμεσα και της έκανε προξενιό τον θείο Ιάσωνα, ο οποίος είπε δεν θέλει προίκα μόνο την Μπούλα. Τον βάλαμε στον καρδιά μας. Κι έτσι τους παντρέψαμε άμεσα.

Την προίκα την φάγαμε εμείς. Ο αδελφός μου είχε πάρει το πρώτο του αι φον, ο πατέρας μου μια βέσπα και η μαμά μου ένα παλτό καμηλό, τουλάχιστον αυτό είπε στον πατέρα μου.

Αργότερα ανακαλύψαμε ότι είχε πάρει όλη τη σειρά «γιορτινό τραπέζι» της τάπερ γουέρ, τρεις κατσαρόλες, δύο γάστρες, τέσσερα τηγάνια, ένα σχαροτήγανο, όλα με αντικολλητική επίστρωση, με τεχνολογία Eterna, χωρίς PFOA με τη θερμοκρασία να διαχέεται ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, συμβατά σε όλες τις εστίες μαγειρέματος (γκαζιού, ηλεκτρικές, κεραμικές και επαγωγικές) που μπορούν να μπουν και σε φούρνο. Να σκάσει ήταν η θεία Φούλα από την Κινέτα.

Πλησιάζοντας ο γάμος της θείας Μπούλας ανακαλύψαμε και: δύο ταγιέρ βισκόζ, ένα μάξι κι ένα μίντι και παραγγελία από το σάιτ της σανέλ: φόρεμα σε ίσια γραμμή, φόρεμα κλος, φούστα κλος και δύο ντε πιες για γάμο, υπολόγιζε βλέπεις, ότι μετά το γάμο της θείας Μπούλας θα είχαμε και το γάμο της Γαριφαλιάς, μιας ξαδέλφης μου που ήταν έγκυος στον τέταρτο μήνα από τον Μηνά τον κρεοπώλη. Τον Βασίλη τον υδραυλικό παντρεύτηκε τελικά.

Βασιλάκη, τι γίνεται; Όλα καλά; Δύναμη!

Ό,τι έμεινε από την προίκα το φάγαμε επί ΣΥΡΙΖΑ με τα κάπιταλ κοντρόλ.

Κλαίμε κι εμείς σαν την Μπαζιάνα κάθε 5 του Ιούλη. Όχι, επειδή έκλεισαν οι τράπεζες, άλλωστε κάτω από το στρώμα εμείς τα βάζουμε τα λεφτά, αλλά επειδή έκλεισε το σουβλατζίδικο του κυρ Νώντα. Βγήκε σε σύνταξη. Από τότε έχουμε να φάμε σουβλάκι με λαδωμένη πίτα και ο θείος Στάθης να του πει καλημέρα.

Για να μην στα πολυλογώ, ο θείος Ιάσωνας συμμετείχε πέρσι για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Δεν το κατάλαβε, αλλά όλη νύχτα τραγουδούσε με την γιγαντοαφίσα του Ιάσωνα Φωτήλα από πίσω του, φωτισμένη με τρεις προβολείς παρακαλώ. Βλέπεις, ανέλαβε ο αδελφός μου την καλλιτεχνική επιμέλεια της εμφάνισής του και τα έκανε μαντάρα. Σκυμμένος όλη μέρα στο κινητό του, ποτέ του δεν έχει δει τον θείο Ιάσωνα. Όποιον Ιάσωνα βρήκε στο ίντερνετ τον εκτύπωσε.

Ετοιμάστηκαν όλοι: ο παπάς, ο γιατρός, ο δήμαρχος, δύο πρώην Νομάρχες, τρεις στρατηγοί εν αποστρατεία και δύο αντιδήμαρχοι στις πρώτες θέσεις μαζί με την θεία Μπούλα, για να ακούσουν τον… Φωτήλα.

Κι όχι τίποτα άλλο, ο θείος Ιάσωνας τραγουδάει τόσο καλά, όσο καλά ήξερε αγγλικά ο Τσίπρας.

Ευτυχώς ήταν τελευταίος στην συμμετοχή και όλοι ήταν ντίρλα από το πιοτί και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Ακόμη όλοι νομίζουν ότι στο φεστιβάλ συμμετείχε ο υφυπουργός. Ακόμη εκεί είναι η αφίσα του Φωτήλα.

Φέτος, θέλουν να τον καλέσουν επίσημα στο Φεστιβάλ, ένεκα υφυπουργός ντε.

Αύριο πρωί-πρώι ο αδελφός μου, ο πατέρας μου και ο θείος Στάθης φεύγουν για Λαγκάδια Αρκαδίας. Θα πάνε κρυφά να κατεβάσουν την αφίσα, όπως έκαναν το ’93 και θα βάλουν στη θέση της μια του Δώρου Γεωργιάδη.

Δεν θα σου πω ψέματα, τρέμω στην σκέψη ποιόν Γεωργιάδη θα εκτυπώσει ο αδελφός μου.

Άγνωστες λέξεις: Ψηφιακό μπλακ άουτ, Κάμαλα Χάρις, Δικαίωση.


Διαβάστε επίσης: Οικογένεια Μαρμελλάδα: Στα σπίτια συγγενών (6)