Η υποψηφιότητα της Άννας και τα σενάρια περί κυβερνητικής συνεργασίας, εάν κι εφόσον…

Μπορεί δηµοσίως ο πρωθυπουργός να έδωσε σαφείς κατευθύνσεις στα στελέχη της κυβέρνησης και του κόµµατος να µην αναµειγνύονται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθούν φαινόµενα τύπου Κυρανάκη, ωστόσο, όπως είναι φυσικό, στο Μέγαρο Μαξίµου αναλύουν σε βάθος τα δεδοµένα της επικείµενης αναµέτρησης για την προεδρία του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήµατος.

Το στοιχείο που απασχολεί εσχάτως το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και το σύνολο του στελεχιακού δυναµικού της κυβερνώσας παράταξης, δεν είναι άλλο από την υποψηφιότητα ∆ιαµαντοπούλου.

Μετά τις προφανείς επισηµάνσεις της πολιτικής και προσωπικής της σχέσης µε µια σειρά κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων και τη δηµόσια προσέγγισή της µε την πλευρά Μητσοτάκη, το πράγµα πήγε σε άλλη διάσταση.

Ο λόγος για την εκ προοιµίου δεδοµένη πρόθεσή της να απευθυνθεί σε ένα κεντρώο κοινό, που συνιστά προνοµιακό πεδίο του πρωθυπουργού, καθώς και τη -σε περίπτωση εκλογής της- στάση της έναντι της Ν.∆. και της κυβέρνησης.

Βλέπετε, παρά το γεγονός ότι θα επιχειρήσει να... ψαρέψει σε δεξαµενές αντίστοιχες µε αυτές στις οποίες στοχεύει σταθερά το σύστηµα Μητσοτάκη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν µια σειρά από προοπτικές που, αν µη τι άλλο, προκαλούν ενδιαφέρον.

Για παράδειγµα, αν ο πρωθυπουργός επιµείνει στην τοποθέτησή του περί µη αλλαγής του παρόντος εκλογικού νόµου, που µοιραία δυσκολεύει την επίτευξη αυτοδυναµίας σε σχέση µε ένα πιο πλειοψηφικό σύστηµα, και µε φόντο το πρόσφατο 28% των ευρωεκλογών, τότε σίγουρα η πρώην υπουργός του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ θα ήταν η πιο... ταιριαστή επιλογή στο σηµερινό κυβερνών κόµµα, ανεξαρτήτως των συνθηκών που θα έχουν διαµορφωθεί µέχρι τότε για µια πιθανή συνεργασία σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας, αν το απαιτούσε το πολιτικό περιβάλλον που θα διαµορφωθεί βάσει των αποτελεσµάτων της επόµενης κάλπης.

Εξάλλου, και η ίδια έχει δείξει επανειληµµένως δείγµατα γραφής για τη σοβαρότητα και την ψυχραιµία της στο πολιτικό πεδίο, ενώ, αν και πια βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, έχει εκφραστεί θετικά για τη λογική και τις πρακτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μακρινό, θα µου πείτε, αλλά όχι και τόσο, αν αναλογιστεί κανείς την παρούσα συγκυρία. Χώρια που η δουλειά των παντός είδους αναλυτών είναι να προβλέπουν το µέλλον και να διαθέτουν µια µίνιµουµ διορατικότητα...


Ουδέτερος ο Αγγελούδης

Με την κατηγορηµατική φράση «∆εν έχω την παραµικρή εµπλοκή», ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καµία διάθεση να πάρει µέρος στις διεργασίες για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζει πως εκλέχτηκε από ψηφοφόρους όχι µόνο του άλλοτε κραταιού Κινήµατος, αλλά και της Ν.∆. και του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτυπώνεται και στην πλουραλιστική σύνθεση της δηµοτικής του παράταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, διαµηνύει πως δεν θα ήταν ηθικό να πάρει συγκεκριµένη θέση. Κατά τα λοιπά, στέλνει το µήνυµα πως έχει τόση δουλειά να κάνει στον δήµο της Θεσσαλονίκης, που δεν του περισσεύει χρόνος να ασχοληθεί µε οτιδήποτε άλλο. Εν προκειµένω, ο Αγγελούδης αναγνωρίζει πόσο µεγάλη σηµασία έχει ο ρόλος που του έχει ανατεθεί από τους δηµότες της συµπρωτεύουσας, παράµετρος που µοιραία παραπέµπει σε διάφορες συγκρίσεις...


Τι του είπε ο Τσίπρας

O Γιάννης ∆ραγασάκης ήταν από τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που λογίζονταν ως η συνείδηση του κόµµατος. Η αποχώρησή του από το κόµµα µόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν, µιας και εδώ και µήνες είχε παραιτηθεί από όλα τα όργανα και ήταν απλό µέλος. Το ενδιαφέρον, οπότε, έγκειται αλλού.

Σύµφωνα µε καλά διασταυρωµένες πηγές, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς πριν παραιτηθεί είχε µακρά συνοµιλία µε τον Αλέξη Τσίπρα και µάλιστα ο τελευταίος προσπάθησε να τον πείσει να παραµείνει για κάποιο διάστηµα ακόµη στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Μη γελιέστε, µιλάµε για το διάστηµα που ο πρώην πρωθυπουργός και η οµάδα των «87» προετοιµάζουν τη διάσπαση, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόµενα στην Κουµουνδούρου.


Πού χάθηκαν;

Με αφορµή την αποχώρηση ∆ραγασάκη, κάθισα και θυµήθηκα ποια ήταν τα στελέχη που είχαν επί χρόνια την ευθύνη για το οικονοµικό πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν συµβάλει στο περίφηµο «Πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης», µε το οποίο η Κουµουνδούρου είχε κερδίσει τις εκλογές το 2015, έστω κι αν στη συνέχεια οι προβλέψεις του αποτέλεσαν όνειρο απατηλό. Κρατήστε τα ονόµατα, λοιπόν: Γιάννης ∆ραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Μηλιός, ενώ το διάστηµα που κάλπαζε ο ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία είχε εµπλακεί και ο (αλήστου µνήµης) Γιάνης Βαρουφάκης, όπως και οι Γιώργος Χουλιαράκης, ∆ηµήτρης Παπαδηµητρίου και ∆ηµήτρης Λιάκος.

Όλοι αυτοί την έχουν κάνει µε ελαφρά πηδηµατάκια από την αξιωµατική αντιπολίτευση και µάλιστα προς διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Και αν σκεφτεί κανείς πως το οικονοµικό πρόγραµµα είναι ό,τι πιο σηµαντικό για ένα κόµµα, έχει σηµασία το γεγονός, αφενός, ότι όλοι οι προαναφερθέντες αποχώρησαν και, αφετέρου, πως σήµερα την ευθύνη για τα οικονοµικά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας επί διακυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Παππάς...


Ερώτημα

Ένα σηµαντικό ερώτηµα πλανάται σήµερα πάνω από τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Αν φέτος, που συµπληρώνονται, σε λίγες ηµέρες, 50 χρόνια από την επέτειο της Αποκατάστασης της ∆ηµοκρατίας, θα είναι η τελευταία φορά που η καθιερωµένη γιορτή θα γίνει µε ένοικο του Μεγάρου την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

∆εδοµένου ότι αυτό θα το ξέρουµε σε λίγους µήνες, οπότε λήγει η θητεία της, στην παρούσα φάση το στοίχηµα για την Πρόεδρο είναι ο εορτασµός της προσεχούς Τετάρτης να γίνει µε τον δέοντα σεβασµό και την πρέπουσα σηµασία, µιας και τιµάµε τα 50 χρόνια αδιάλειπτης ∆ηµοκρατίας. Σπουδαία ηµέρα η φετινή 24η Ιουλίου.


Παίρνει σκούπα…

Κανένα περιθώριο σε αδιαφανείς πρακτικές στη λειτουργία της Περιφέρειας δεν είναι διατεθειµένος να αφήσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως διαµηνύουν στενοί συνεργάτες του, καθώς έχει αποφασίσει να θωρακίσει τις υπηρεσίες του από φαινόµενα διαφθοράς. Ετσι, µετά τις σαρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες υγειονοµικού ελέγχου και στη ∆ιεύθυνση Μεταφορών, στο στόχαστρο του περιφερειάρχη βρίσκεται τώρα ο Ε∆ΣΝΑ, ένας οργανισµός µε πολλές «σκιές», που τους τελευταίους µήνες αποτελεί και αντικείµενο οικονοµικού ελέγχου για τις «µαύρες τρύπες». Από ό,τι µαθαίνουµε, µε εντολή Χαρδαλιά, τουλάχιστον δύο διευθυντές που υπηρετούσαν σε νευραλγικές θέσεις και οι πληροφορίες τούς θέλουν να έχουν αρκετά «βαρίδια» κατά τη διάρκεια της θητείας τους «καρατοµήθηκαν» µε συνοπτικές διαδικασίες και βρήκαν µια θέση... στο ψυγείο.


Παράπονα

Μαθαίνω ότι ορισµένοι υπουργοί έχουν εσχάτως παράπονα είτε για την περικοπή κονδυλίων στα χαρτοφυλάκιά τους είτε για τις συναρµοδιότητες που έχουν προκύψει σε µια σειρά από κρίσιµα θέµατα, που θεωρούσαν ότι θα διαχειρίζονταν κατ’ αποκλειστικότητα. Άγνωστοι, όµως, αι βουλαί του Ακη - οσονούπω θα έχουµε περισσότερες λεπτοµέρειες...


Ο αθόρυβος, αλλά αποτελεσματικός, Γερουλάνος και ο Καστανίδης…

Μακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας φαίνεται πως κάνει αρκετή δουλίτσα ο Παύλος Γερουλάνος σε επίπεδο στρατολόγησης στελεχών, υπέρ της προσπάθειάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγµα, στη Θεσσαλονίκη έχει συζητηθεί ευρέως το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης θα είναι στο πλευρό του στη µάχη για την ηγεσία του Κινήµατος, παράµετρος που έρχεται να προστεθεί στην προ ηµερών επίσηµη ανακοίνωση στήριξης της υποψηφιότητας Γερουλάνου από τον πρώτο «πράσινο» ευρωβουλευτή και ορκισµένο εσωκοµµατικό εχθρό του σηµερινού προέδρου, Νίκο Παπανδρέου.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 22/07/2024