Δείπνο προς τιμήν ηγετών και προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν στο Μουσείο του Λούβρου, με αφορμή την αυριανή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Στο δείπνο παρακάθησαν περίπου 500 καλεσμένοι, αρχηγοί κρατών -ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων.

mitsotakis-xr
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και τη σύζυγό του

Ποιοι ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, με τη βασίλισσα Ματθίλδη, οι οποίοι έφτασαν με τα παιδιά τους, το βασιλικό ζεύγος από την Ισπανία, Φίλιππος ΣΤ' και Λετίθια, η πριγκίπισσα Άννα, ο βασιλιάς της Δανίας Φρέντερικ και η βασίλισσα Μαίρη, καθώς και η Τζιλ Μπάιντεν, η οποία εκπροσωπεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Ανάμεσα στους καλεσμένος είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Δείτε φωτογραφίες:

dipno-macron-olimpiakoi-agones__1_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__2_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__3_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__4_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__5_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__6_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__7_
dipno-macron-olimpiakoi-agones__8_
29031592
29031594
29031719
29031754


Δείτε βίντεο από την υποδοχή των ηγετών:

INTERNATIONAL OLYMPIC COMMITTE DINNER | MACRON and IOC President Bach attend dinner | OLYMPIC GAMES

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Οι καλεσμένοι θα απολαύσουν πιάτα του βραβευμένου σεφ, που ειδικεύεται σε δείπνα με διπλωματικό χαρακτήρα, Αλέν Ντουκάς ενώ φυσικά τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, καθώς έχουν επιστρατευθεί 300 αξιωματικοί της SDLP.

Έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά μάλιστα ακόμα και οι σερβιτόροι και οι εργαζόμενοι στην κουζίνα.

Στον Σικουάνα η φαντασμαγορική τελετή έναρξης


Στο Παρίσι είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα από κάθε γωνιά του πλανήτη, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των τριακοστών τρίτων Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

Η τελετή θα γίνει στον Σηκουάνα, κάτι πρωτοφανές στην ιστορία της διοργάνωσης καθώς για πρώτη φορά η τελετή έναρξης θα γίνει εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου.

Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ διάσημα ονόματα από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις. Τη φαντασμαγορική τελετή έναρξης, όπως και όλη τη διοργάνωση, μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ.

Η Τελετή θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Με πρώτους του Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.

Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό.

«Ποτέ δεν έχει γίνει τελετή έναρξης έξω από γήπεδο. Δεν υπάρχει μοντέλο, είναι η απόλυτη δημιουργία», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 Thomas Jolly. Ο 42χρονος ηθοποιός και σκηνοθέτης δηλώνει αποφασισμένος «να ανατρέψει τα στερεότυπα», γιατί πιστεύει ότι «οι τελετές έναρξης λένε την ιστορία κάθε χώρας».


«Το πραγματικό Παρίσι δεν είναι αυτό που είδαμε στην ταινία «Η Emily στο Παρίσι», ούτε στο «Αμελί»,, λέει, και υπόσχεται «να παίξει με όλα αυτά τα κλισέ», αλλά και με το γεγονός ότι «το Παρίσι είναι νεολαία και διαφορετικοί πολιτισμοί που συναντιώνται στους δρόμους».

Αναμένονται 300.000 θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Υπερθέαμα αναμένεται να είναι και το πολύωρο σόου, με τις φήμες να οργιάζουν ότι η Lady Gaga έχει ήδη κάνει τις πρόβες της και το ερώτημα στα χείλη όλων να παραμένει Αν η Σελίν Ντιόν, που βρίσκεται στο Παρίσι θα κάνει εμφάνιση – έκπληξη.
Στο Σικουάνα, τις γέφυρες και τα κοντινά μνημεία, τρεις χιλιάδες χορευτές, τραγουδιστές και καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στο σόου που σχεδίασε ο θεατρικός σκηνοθέτης Thomas Jolly.

Θα τραγουδήσει και η σταρ της R&B Αγιά Νακαμούρα παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από ακροδεξιούς πολιτικούς, ότι η εμφάνισή της θα ταπείνωνε τη Γαλλία, επειδή είναι μαύρη. Εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης διάρκειας τριών ωρών και 45 λεπτών.

Θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της Ερτ1 στις 20.30 ώρα Ελλάδος.