Από τις δηµοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δηµοσιότητας τις επόµενες ηµέρες θα εξαρτηθεί πόσοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι διεκδικητές της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ στις εσωκοµµατικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας του κόµµατος µπορεί να αποσυρθούν και άλλοι υποψήφιοι. Είτε επειδή δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούµενο αριθµό υπογραφών για να λάβουν το πιστοποιητικό νοµιµότητας από την Επιτροπή ∆εοντολογίας της Χαριλάου Τρικούπη, είτε γιατί θα επανεξετάσουν µε πιο ρεαλιστικό τρόπο την κάθοδό τους σε µια µάχη που δεν τους παίρνει να τη δώσουν µε αξιώσεις. ∆ηλαδή, θα ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά µιας ενδεχόµενης καθόδου τους µε γνώµονα εάν θα καταφέρουν να κάνουν µια αξιοπρεπή εµφάνιση στις εσωκοµµατικές κάλπες ή θα θέσουν σε διακινδύνευση το πολιτικό τους κεφάλαιο ως βουλευτών.

Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκονται κυρίως οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης, από τον Νοµό Ηλείας, και η συνάδελφός του από τον ∆υτικό Τοµέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η τελευταία βέβαια διαµηνύει ότι θα δώσει τη µάχη µέχρι τέλους και δεν προτίθεται να ακολουθήσει το παράδειγµα της Μιλένας Αποστολάκη, η οποία την Τετάρτη το βράδυ ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Από την άλλη, και ο Μιχάλης Κατρίνης διαβεβαιώνει τους πάντες ότι έχει εξασφαλίσει τον απαιτούµενο αριθµό υπογραφών, δηλαδή έχει τη στήριξη 5.000 φίλων και µελών του κόµµατος, συνεπώς δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Εκτός και αν στο τέλος διαπιστώσει ότι δεν έχει καµία απολύτως τύχη να τα πάει καλά στη µάχη του Οκτωβρίου, µε βάση και τις µετρήσεις που θα πάρει από τις δηµοσκοπήσεις.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η µεγάλη σπαζοκεφαλιά για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνδέεται µε το ποιον θα έχει αντίπαλο στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κατά γενική εκτίµηση διατηρεί σηµαντικό προβάδισµα έναντι των ανταγωνιστών του. Αρα, εάν ο σηµερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώσει στις πρώτες εσωκοµµατικές κάλπες την κυριαρχία του για να περάσει στον δεύτερο γύρο, τότε η προσοχή θα είναι στραµµένη στο πρόσωπο µε το οποίο θα κληθεί να αναµετρηθεί.

Αυτό σηµαίνει ότι εκείνοι που φιλοδοξούν να βρεθούν απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη στις επαναληπτικές κάλπες υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν πόλεµο φθοράς ανάµεσά τους και στο τέλος να αφήσουν στο απυρόβλητο τον σηµερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. ∆ηλαδή ο Ν. Ανδρουλάκης να καταφέρει να ευνοηθεί από ένα αδυσώπητο «ξεκατίνιασµα» στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ ανάµεσα σε όσους φιλοδοξούν να τον κερδίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. ∆ηλαδή, τον Χ. ∆ούκα, την Α. ∆ιαµαντοπούλου και τον Π. Γερουλάνο.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών