Οι... υπόνοιες για Νεοδημοκράτες και Συριζαίους στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ και η κόντρα Σπίρτζη - Πρωτόπαπα 

Η χαρά του µέσου ΠΑΣΟΚου αυτό το διάστηµα είναι τα σενάρια για τις εσωκοµµατικές εκλογές, ποιος είναι µε ποιον, οι συγκρούσεις και όλες οι γνωστές οµορφιές που συνοδεύουν παραδοσιακά τις εγχώριες εσωκοµµατικές διαδικασίες. Εν τω µεταξύ, έτσι όπως είναι χυλός τα κόµµατα, πολλοί στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα σπεύσουν µαζικά στις κάλπες οι Νεοδηµοκράτες και οι ΣΥΡΙΖΑίοι για να εκλέξουν τον/ην υποψήφιο/α της αρεσκείας τους. Οι µεν δεξιοί την Αννα, οι δε αριστεροί τον ∆ούκα.

Ως εκ τούτου, άπαντες παίρνουν τα µέτρα τους, προκειµένου είτε να επωφεληθούν από αυτό το σκηνικό, που δεν είναι δα και πρωτόγνωρο, είτε να εµποδίσουν πιθανά εκλογικά κέρδη των αντιπάλων τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν ακόµη και προβεβληµένα στελέχη να µπαίνουν στο παιχνίδι κινητοποιώντας κόσµο προς τη µια ή την άλλη κατεύθυνση.

Ιδίως για τον δήµαρχο της Αθήνας, κάποιοι λένε πως κάνουν δουλειά από τα κάτω ο Ραγκούσης (που εσχάτως διαφοροποιήθηκε ανοιχτά από την κεντρική γραµµή της Κουµουνδούρου, σε ό,τι αφορά τη συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας), ο Θεοχαρόπουλος και ο Σπίρτζης. Για τους δύο πρώτους δεν ξέρω να σας πω, αν και νοµίζω πως δεν έχουν καµία σοβαρή δεξαµενή, οπότε και να στηρίξουν τον ∆ούκα είναι άνευ σηµασίας. Κάτι που όµως δεν ισχύει για τον Σπίρτζη, καθώς είναι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε αν µη τι άλλο υπολογίσιµες µάζες.

Έψαξα, λοιπόν, και έµαθα ότι ο πρώην υπουργός Υποδοµών, επειδή γνωρίζει -όπως και όλη η Ελλάδα πια- ότι ο στενότερος συνεργάτης του δηµάρχου είναι ο Χρηστάρας ο Πρωτόπαπας, τρέχει µακριά και ξορκίζει την προοπτική επικράτησης του Χάρη ∆ούκα. Ο ένας Χρήστος δηλαδή αντιπαθεί τον άλλον εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που έχει την εξήγησή του σε ωραίες, παλιές ΠΑΣΟΚικές ιστορίες…

Κουνάει μαντήλι

Από πολύ έγκυρη πηγή µαθαίνω ότι το Μέγαρο Μαξίµου -και δη το γραφείο του πολιτικού επικεφαλής της ΕΡΤ, Παύλου Μαρινάκη- καταρτίζει λίστα µε τα πλέον κατάλληλα πρόσωπα για τη θέση του προέδρου του Ραδιοµεγάρου. Πρόκειται για µία πληροφορία-βόµβα, η οποία ουσιαστικά έρχεται να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του ενθέτου «Secret» των «Παραπολιτικών», σύµφωνα µε το οποίο ο νυν επικεφαλής του ∆.Σ. της κρατικής τηλεόρασης, Κωνσταντίνος Ζούλας, έχει δεχθεί σοβαρή πρόταση από την ιδιοκτησία του Σκάι, προκειµένου να αντικαταστήσει την προσφάτως αποχωρήσασα από τον Οµιλο του Νέου Φαλήρου διευθύνουσα σύµβουλο, Εύη Κουτσαυτάκη.

Αν ολοκληρωθεί τελικώς η µεταγραφή ή αν θα κολλήσουν κάπου οι σχετικές συζητήσεις θα φανεί τις επόµενες ηµέρες, ωστόσο το όλο σενάριο «δένει» εκτός των άλλων τόσο µε το αρνητικό κλίµα, που επικρατεί µεταξύ µιας ισχυρής µερίδας πρωθυπουργικών επιτελών για τα έργα και τις ηµέρες του δηµοσιογράφου στην Αγία Παρασκευή, όσο και µε τις σταθερά καλές σχέσεις που διατηρεί διαχρονικά µε τα µιντιακά µαγαζιά της οικογένειας Αλαφούζου. Παράλληλα, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο µε την περίπτωση της διευθύνουσας συµβούλου της ΕΡΤ, Κατερίνας Κασκανιώτη, η οποία αναµένεται να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντα, τα οποία ανέλαβε πριν από µερικούς µήνες.

Ο αψύς και ο ξάδελφος

Με αφορµή τη (µισή;) διαγραφή Πολάκη, έχω φρέσκο ρεπορτάζ από την Κρήτη και συγκεκριµένα τον Νοµό Χανίων, όπου εκλέγεται ο αψύς Σφακιανός. Στα πολιτικά καφενεία της πόλης προφανώς και ήταν πρώτο θέµα η εξέλιξη µε τον Πολάκη. Οι πιο µυηµένοι στα ΣΥΡΙΖΑϊκά δρώµενα πήγαν τη συζήτηση ένα βήµα παραπέρα και κάθισαν και σκέφτηκαν πως αν διατηρηθεί η διαγραφή του άλλοτε αναπληρωτή υπουργού Υγείας έως τις εκλογές, τότε ανοίγει ο δρόµος για την εκλογή του Βασίλη Κασσελάκη στα Χανιά, ξαδέρφου του προέδρου της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και υποψήφιου ευρωβουλευτή πριν από µερικούς µήνες. Μη δουν άδεια καρέκλα οι ΣΥΡΙΖΑίοι, τρέχουν να την πιάσουν.

Ταρζανιές...

Με δηµόσια δήλωσή του, στο Σαββατιάτικο φύλλο της εφηµερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξέφρασε ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την «πλειοδοσία ανακρίβειας στον δηµόσιο λόγο», που όπως τόνισε παρατηρήθηκε µετά το συµβάν της Κάσου. Το µήνυµα αυτό της ελληνικής διπλωµατίας -και φυσικά του Μεγάρου Μαξίµου- απευθύνεται στους πάντες, ακόµη και στα στελέχη της κυβέρνησης που έδειξαν υπέρµετρο ενθουσιασµό (µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τις πολυσυζητηµένες δηλώσεις του Αδώνιδος Γεωργιάδη). Για να καταλάβετε τι συνέβη, ακόµη και πολιτικοί κύκλοι που πρόσκεινται στον προκάτοχο του υπουργού Εξωτερικών και νυν υπουργό Αµυνας, Νίκο ∆ένδια, ο οποίος ως γνωστόν άσκησε τα καθήκοντά του µε ξεκάθαρη διαφορά ύφους και ενίοτε προσέγγισης από τον Γεραπετρίτη σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, διεµήνυαν πως δεν χρειάζονται… ταρζανιές από την πλευρά µας, καθώς το θεσµικό προφίλ που καλλιεργεί η Ελλάδα έναντι της Αγκυρας είναι αδιαπραγµάτευτο.

Περί απόσυρσης

Τα ποσοστά της Μιλένας Αποστολάκη στις δηµοσκοπήσεις για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θύµιζαν θερµοκρασίες Νευροκοπίου ∆ράµας. Κάτι αυτό, κάτι η αδυναµία να συγκεντρώσει τις υπογραφές που απαιτούνται, οδήγησαν τη βουλευτίνα του Βόρειου Τοµέα να αποσυρθεί από την κούρσα. Η κίνηση αυτή, έστω και αν ήταν αναµενόµενη, έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι τον ίδιο δρόµο θα ακολουθήσει και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ελα, όµως, που κάτι τέτοιο δεν ισχύει και µάλιστα η ίδια υποστηρίζει πως είναι από τα λίγα στελέχη που δικαιούνται να είναι υποψήφιοι, καθώς είναι η µόνη που εδώ και χρόνια κάνει πολιτική κριτική στον Ανδρουλάκη. Μάλιστα, η καθ’ όλα συµπαθής Νάντια ισχυρίζεται σε αυτή τη φάση πως θα µπει µετά βαΐων και κλάδων στον δεύτερο γύρο.

13 και ο... κούκος

Τους 13, ζωή να έχουν, έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές µετά τη διαγραφή Πολάκη. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες, αλλά όχι µόνο. Μεταξύ αυτών, γίνονται διεργασίες µπας και µαζευτούν δέκα και κάνουν Κοινοβουλευτική Οµάδα. Να έχουν δηλαδή τα αντίστοιχα προνόµια που προβλέπονται από τον κανονισµό της Βουλής. Ψάχνουν, δε, και τον επικεφαλής και µάλιστα ένα από τα ονόµατα που ακούγονται για τη θέση είναι και αυτό του Μιχάλη Χουρδάκη. Και επειδή είµαι σίγουρος πως δεν θα τον έχετε ούτε ακουστά, είναι αυτός που είχε διαγράψει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.