Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δηλαδή τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τη μετάθεση του βάρους από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ξεκίνησε με νόμο το 1999 και έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα.

Ονομαστική ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία ύστερα από αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ χθες απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, την οποία στήριξε και η Νέα Αριστερά, επί του άρθρου 65, που προβλέπει δυνατότητα ενίσχυσης δημόσιων δομών του ΕΣΥ με επίκληση των υπηρεσιών των ιδιωτών ιατρών και παρόχων για την αντιμετώπιση αναγκών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Το άρθρο προσδιορίζει και τις κυρώσεις σε περίπτωση που ιδιώτες γιατροί αρνηθούν να ενισχύσουν το ΕΣΥ σε τέτοιες περιπτώσεις κινδύνου για τη δημόσια Υγεία, δηλαδή καταγγελία της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ και απαγόρευση της πρόσβασής τους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Οι τοποθετήσεις

«Είμαστε η μόνη παράταξη που υπερασπίζεται και τον τελευταίο φτωχό συμπολίτη μας έναντι όλων των υποκριτών της Αριστεράς», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Επίθεση στην κυβέρνηση και επί προσωπικού στον υπουργό Υγείας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και «βαθιά αντεπιστημονικό και αναχρονιστικό». «Βαφτίζετε μεταρρυθμίσεις τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση με το επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί σήμερα να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση στο ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και εκτός Βουλής, καθώς βγήκαν στους δρόμους οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αντιδρώντας στον νέο τρόπο λειτουργίας των δομών Ψυχικής Υγείας.

Η παρουσία Πολάκη

Πάνω από 150 φορείς και σωματεία, ανάμεσά τους και οργανισμοί για τις εξαρτήσεις, έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, ειδικά στη ρύθμιση που υποχρεώνει ιδιώτες γιατρούς να βοηθούν στις εφημερίες νοσοκομείων προβληματικών από άποψη ελλείψεων περιοχών. Βέβαια εντύπωση προκάλεσε η εικόνα στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μερικά 24ωρα μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης βρέθηκε στο πλευρό των άλλων κοινοβουλευτικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σαν να μην αποπέμφθηκε ποτέ! Περασμένα ξεχασμένα…