Σαράντα αλλαγές έκανε συνολικά στην κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο δίμηνο, σχεδόν, που έχει μεσολαβήσει από τις ευρωεκλογές, ολοκληρώνοντας έναν μεγάλο κύκλο αναδόμησης στο Μέγαρο Μαξίμου, στο Υπουργικό Συμβούλιο και στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

Συνολικά 15 νέοι υπουργοί και υφυπουργοί και 25 νέοι γενικοί γραμματείς (περιλαμβάνονται κάποιοι που άλλαξαν πόστα) ανέλαβαν καθήκοντα μετά τους δύο ανασχηματισμούς, δείχνοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να μεταφράσει το μήνυμα των ευρωεκλογών με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πρόσωπα και, παράλληλα, με μεταρρυθμίσεις που το ανανεωμένο αυτό σχήμα θα κληθεί να «τρέξει» από τα τέλη Αυγούστου.

Οι αλλαγές τόσο σε επίπεδο υπουργών όσο και σε επίπεδο γενικών γραμματέων είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Η αξιοποίηση τεχνοκρατών από την αγορά και στελεχών προερχόμενων από άλλα κόμματα φαίνεται πως εξάντλησε τη δυναμική της και πλέον και στις δύο περιπτώσεις προτιμήθηκαν κατά κύριο λόγο βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αντίστοιχα. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι τρεις νέοι γενικοί γραμματείς προέρχονται από ένστολα σώματα - οι Παναγιώτης Στάθης και Νίκος Χρυσάκης από την Ελληνική Αστυνομία και ο Αρίστος Περρής από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Η δε επιλογή γενικών γραμματέων είχε και ένα άλλο χαρακτηριστικό, το οποίο διαφοροποιεί τη στρατηγική που ακολουθεί το Μαξίμου κατά κανόνα την τελευταία πενταετία: Δόθηκε αισθητά μεγαλύτερο περιθώριο επιλογής στους υπουργούς, οι οποίοι έτσι επέλεξαν σε αρκετές περιπτώσεις πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης τους: Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας τις συνεργάτιδές του Βασιλική Παντελοπούλου (Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ) και Κατερίνα Οικονόμου (Γενική Γραμματεία Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης).

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τον παλαιότερο συνεργάτη του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιάννη Φουστανάκη (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης). Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, την πρώην διευθύντρια του γραφείου του, Στελλίνα Σιαράπη (Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων). Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τη γνώριμή της από τα χρόνια της Νεολαίας Κατερίνα Πατσογιάννη (Γενική Γραμματεία Ισότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). Η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, τη διευθύντρια του γραφείου της, Βάσια Κουτσούκου (Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης).

Η στρατηγική αυτή έχει και ένα κρυφό μειονέκτημα, ωστόσο, για τους υπουργούς, ότι, αν δηλαδή το συνολικό έργο που παράγει το υπουργείο και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις δεν είναι οι απαιτούμενες, τότε το βάρος της ευθύνης πέφτει ακόμα μεγαλύτερο στους δικούς τους ώμους, κάτι που ενδέχεται να αποτυπωθεί σε έναν μελλοντικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι ευρείες αλλαγές στο επίπεδο των γενικών γραμματέων ικανοποιούν σε έναν βαθμό και τα κομματικά στελέχη και το λεγόμενο κομματικό ακροατήριο, καθώς, όπως δείχνει μια ανάλυση των προσώπων, είναι σαφής η τάση της μεγαλύτερης αξιοποίησης ανθρώπων με επαγγελματικά, αλλά και κομματικά ένσημα.


Από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ

Η Κατερίνα Οικονόμου ήταν στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ, όπως και η Κατερίνα Πατσογιάννη. Την ίδια διαδρομή έχει ακολουθήσει η Δήμητρα Λυγούρα (Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο) και ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, εκλεγμένος με την υποστήριξη της Ν.Δ., Δημήτρης Κάρναβος (Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας). Στο ίδιο υπουργείο, των Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης ανέλαβε ο Σάββας Χιονίδης, πρώην δήμαρχος Κατερίνης και πρώην βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου (Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης) έχει διατελέσει πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ήταν υποψήφιος, σε μη εκλόγιμη θέση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης (Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής) ήταν επί τριάμισι χρόνια διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, και στη συνέχεια είχε οριστεί στη θέση του διοικητή του ΟΠΕΚΑ. Η Βίκυ Λοϊζου ήταν στενή συνεργάτις του Κωστή Χατζηδάκη στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έγινε αναπληρώτρια γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας λίγο αφότου εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεδρία του κόμματος και το 2019 ήταν υποψήφια, σε μη εκλόγιμη θέση, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.

Η Βιομηχανία είναι η πέμπτη συνεχόμενη Γενική Γραμματεία στην οποία τοποθετείται. Στις αρχές του 2016, με την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., ανέλαβε κομματικό πόστο και ο Τάσος Γαϊτάνης (Γενική Γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας), που ορίστηκε τότε γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., ενώ από το 2019 και μετά ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ο Μάνος Λογοθέτης (Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής) είχε παλαιότερα πολιτευτεί με τη Ν.Δ. στη Σάμο. Τέλος, ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος συμμετέχει στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από διάφορα πόστα εδώ και σχεδόν μία εικοσαετία - ως νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας τότε και ως γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων πλέον σήμερα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά