Ο κύβος ερρίφθη για τον Έλληνα επίτροπο στην ΕΕ, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να αποτελεί την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη στην Κομισιόν, και το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στο χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει ο επίτροπος στον νέο ευρωπαϊκό κύκλο, αλλά και στην επόμενη ημέρα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο προτεινόμενος από την Ελλάδα επίτροπος στην Κομισιόν θα παραμείνει στο τιμόνι της Περιφέρειας έως το τέλος της χρονιάς, ενώ βάσει νόμου η αναπληρώτρια περιφερειάρχης, Αθηνά Αηδονά, είναι αυτή που θα αναλάβει στη θέση του κ. Τζιτζικώστα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται ωστόσο στη συζήτηση που θα εκκινήσει στο εσωτερικό της παράταξης του Απόστολου Τζιτζικώστα μετά την αποχώρηση του ιδίου και μέσα από αυτό το πρίσμα τα βλέμματα στρέφονται στους αντιπεριφερειάρχες που προέρχονται από την παράταξη «Αλληλεγγύη».

Οι δελφίνοι λοιπόν εντοπίζονται στην κυρία Αηδονά και τους αντιπεριφερειάρχες Πάρι Μπλίλια -ο οποίος ακουγόταν και για υποψήφιος στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019- Κώστα Γιουτίκα, Μελίνα Δερμεντζοπούλου ως περισσότερο επικρατείς για την αλλαγή σκυτάλης. Παράλληλα τη θέση περιφερειάρχη θα μπορούσε να διεκδικήσει η Βούλα Πατουλίδου που παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Υποψήφιος θα μπορούσε ακόμη να είναι ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, Θεόδωρος Μητράκας.