Σε νέα περίοδο εσωκομματικών εντάσεων εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή την φορά λόγω του διαφαινόμενου σχεδιασμού του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη να εισέλθει στην Βουλή.

Όλα ξεκίνησαν από την παραίτηση, χθες το απόγευμα, του Όθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις στις ΗΠΑ ως Καθηγητής του Harvard, ζητώντας ουσιαστικά την θέση του να καλύψει ο κ. Κασσελάκης. «Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι απάντησε το γραφείο του Προέδρου της Βουλής

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν προβλέπεται, καθώς όπως διευκρίνισε το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής «την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου».

Έτσι, στόχος της Κουμουνδούρου, φαίνεται ότι είναι η παραίτηση όλων επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, προκειμένου να εκλεγεί βουλευτής ο 9ος στην λίστα Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Ειδικότερα, θα πρέπει να παραιτηθούν οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής και Ζωρζέτα Λάλη.

«Κλειδί» η απόφαση Τσαπανίδου και Λάλη

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το βάρος μετακινείται στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, Πόπη Τσαπανίδου και Μιχάλη Καλογήρου, προκειμένου και αυτοί «να διευκολύνουν την είσοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα επόμενα τρία χρόνια». Όπως, επίσης, στην κ. Ζωρζέττα Λάλη, που κινείται πλέον κοντά στην Νέα Αριστερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Τσαπανίδου θα αποδεχθεί την θέση και θα ορκιστεί βουλευτής Επικράτειας.

Ωστόσο, ακόμα και αν η Πόπη Τσαπανίδου, που διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα και ο Μιχάλης Καλογήρου, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίσουν να παραιτηθούν, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά τους, η εκλογή του κ. Κασσελάκη θα «σκοντάψει» στην κ. Λάλη, η οποία δεν φαίνεται ότι πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει με δήλωσή της στο ethnos.gr τον Μάρτιο του 2024, τονίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου».

Το επόμενο, πάντως, διάστημα είναι σίγουρο ότι θα ασκηθεί πίεση από την πλευρά της Κουμουνδούρου προς του συγκεκριμένους επιλαχόντες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην Βουλή, «προκειμένου να αντιπαρατίθεται με τον κ. Μητσοτάκη στις μάχες της Βουλής», όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι απόσπασα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου: «Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη  της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας,  του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για παραιτήσεις

Παράλληλα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην «προεδρική φρουρά» με δηλώσεις τους ασκούν πιέσεις στους 5 επιλαχόντες της λίστας Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Νίνας Κασιμάτη, που μίλησε για «μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία για την Ελλάδα να μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης», της Θεοδώρας Τζάκρη που ανέφερε πως «σύμφωνα με την δήλωσή του παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο» και του Γιώργου Σαρακιώτη που τόνισε πως είναι «προτεραιότητα η "αυθεντική" εκπροσώπηση του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.