Από τις προσωπικές διαθέσεις και φιλοδοξίες του Παύλου Πολάκη κρέµεται πλέον η τύχη του Στέφανου Κασσελάκη και κατ’ επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη µέρα της εκλογής του ο κ. Κασσελάκης πατούσε ουσιαστικά σε δύο κοµµατικούς πυλώνες: ο ένας ήταν ο αψύς Σφακιανός και ο άλλος οι δυνάµεις που είναι περιστοιχισµένες γύρω από τον Νίκο Παππά.

Στην περίπτωση που ο πρώτος αποφασίσει οριστικά να βρεθεί απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι ο κ. Κασσελάκης εκτιµάται ότι θα αποσταθεροποιηθεί πλήρως. Κατά πολλούς ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την πολιτική επάρκεια ενός µπαρουτοκαπνισµένου στελέχους για να αντιµετωπίσει τον µετρ του είδους, Παύλο Πολάκη, ούτε και τις πολιτικές αντοχές για µια σύγκρουση µε απρόβλεπτες διαστάσεις και µέσα σαν αυτά που χρησιµοποιεί εδώ και χρόνια ο βουλευτής Χανίων.

Γι’ αυτό και τα τελευταία 24ωρα γίνονται αλλεπάλληλες ζυµώσεις από ενδιάµεσα πρόσωπα, πολιτικά και µη, προκειµένου να βρεθεί ένα modus vivendi µεταξύ των δύο ανδρών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιο ρόλο διαδραµατίζουν ο διευθυντής του κ. Κασσελάκη αλλά και διαχρονικός δικηγόρος του κ. Πολάκη, Μανώλης Καπνισάκης, η βουλευτής Ρένα ∆ούρου, που διατηρεί σχέσεις και µε τους δύο, αλλά και διαµορφωτές γνώµης που παίζουν ρόλο στα δρώµενα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ρίχνει δίχτυα» ο Πολάκης

Ο κ. Κασσελάκης θέλει µε όλους τους τρόπους να ρίξει δίχτυα προς τον άλλοτε στενό υποστηρικτή του, όπως φάνηκε και από την ανάρτηση που έκανε το βράδυ της Πέµπτης, µέσω της οποίας δικαιολογούσε τις αιτιάσεις του κ. Πολάκη και ανακοίνωνε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί µαζί του. Στις διαρροές που γίνονται αναφέρεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειµένος να ικανοποιήσει αρκετά από τα αιτήµατα του Πολάκη, ανάµεσα σε αυτά να διαγράψει την Αθηνά Λινού, όπως επίσης και να του αναθέσει σηµαντικά κοµµατικά αξιώµατα. Στο τραπέζι, για παράδειγµα, έχει ακουστεί, χωρίς να επιβεβαιώνεται από την Κουµουνδούρου, πως µπορεί να του δοθεί ακόµα και η θέση του αντιπροέδρου.

Στο διά ταύτα, ασκείται τεράστια πίεση στον Παύλο Πολάκη να πάρει εµµέσως πίσω όσα ανέφερε στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας για το ηγετικό έλλειµµα του κ. Κασσελάκη και πολύ περισσότερο να µην υλοποιήσει την «απειλή» να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής Χανίων έως τώρα δεν έχει ανοίξει επισήµως τα χαρτιά του, απλώς αφήνει να εννοηθεί πως όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά, ακόµα και αυτό της υποψηφιότητάς του.

Θεωρητικά θα πρέπει ο κ. Πολάκης να αποφασίσει αν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραµµατισµένη για τις 7 και 8 Σεπτεµβρίου, θα καταθέσει πρόταση µοµφής για τον πρόεδρο. Προϋπόθεση για να συµβεί κάτι τέτοιο είναι να έχει 151 υπογραφές µελών επί του συνόλου των 300. Κάτι τέτοιο µοιάζει σχεδόν απίθανο, ακόµα και αν καταφέρει να συµµαχήσει πλήρως µε την οµάδα της Ολγας Γεροβασίλη. Εν προκειµένω, ωστόσο, το ζήτηµα δεν µοιάζει να είναι αριθµητικό σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, αλλά έχει να κάνει µε το τελικό κλίµα που θα διαµορφωθεί αυτές τις ηµέρες. Αν, για παράδειγµα, ο κ. Πολάκης ανακοινώσει επισήµως ότι πάει απέναντι στον κ. Κασσελάκη και ταυτόχρονα οι «87» δηλώσουν ότι δεν είναι διατεθειµένοι να πάρουν µέρος στην Κεντρική Επιτροπή και ακολούθως στο καταστατικό συνέδριο, αλλάζει όλο το τοπίο.

Σε αυτό το σενάριο, που κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει, θα είναι µονόδροµος για τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση. Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να παραµείνει µε σταυρωµένα χέρια. Αν δεν θέλει να τον καταπιεί η φθορά της ανελέητης σύγκρουσης, είναι υποχρεωµένος να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες. Οι κινήσεις άλλωστε δεν είναι πάρα πολλές, γι’ αυτό και υπογραµµίζεται η σηµασία των διαθέσεων του κ. Πολάκη. Σε ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, όλοι προεξοφλούν πως η αντιπαράθεση θα έχει χαρακτηριστικά εµφυλίου πολέµου, µε την έννοια ότι γνωρίζει ο ένας τις αδυναµίες του άλλου, απευθύνονται στα ίδια κοµµατικά κοινά, στηρίζονται από τα ίδια συστήµατα εξουσίας και βασίζονται σε παρεµφερή ΜΜΕ.

Στερεύει ο χρόνος για τους «87»

Η ηχηρή παρέµβαση Πολάκη αλλά και ο κοµβικός ρόλος που διαδραµατίζει στο εσωτερικό του κόµµατος ο αψύς Σφακιανός απέσυρε για λίγο τα φώτα της δηµοσιότητας από την πλευρά της εσωκοµµατικής µειοψηφίας, έστω και αν ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης επιµένει να αναδεικνύει ως βασικούς αντιπάλους του τους «87», δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα. Στο µυαλό του ο κ. Κασσελάκης θεωρεί πως πίσω από κάθε παρέµβαση των «87» βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός. Ανεξάρτητα, όµως, από το τι πιστεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα κάνει την παραµικρή παρέµβαση τους προσεχείς µήνες ούτε και θα θελήσει να εµπλακεί στην εσωκοµµατική αντιπαράθεση. «∆εν θα κάνει αυτό το χατίρι στον κ. Κασσελάκη», λένε µε νόηµα συνοµιλητές του. Ο προγραµµατισµός του γίνεται µε ορίζοντα ή και αφετηρία το νέο έτος, όταν ο ίδιος εκτιµά ότι θα προκύψουν οι πολιτικές εξελίξεις µε αφορµή την επιλογή που θα κάνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Η «πολυτέλεια» του Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από απόσταση ασφαλείας δεν αφορά τους «87».

Μετά τα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραµµατεία έχει αρχίσει και για εκείνους να στερεύει ο χρόνος. Αφενός γιατί ο κ. Κασσελάκης (και) µε τη νέα ανάρτησή του είναι σαν να τους δείχνει την πόρτα της εξόδου, αφετέρου γιατί όλη αυτή η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τους εξαιρεί από το κάδρο της φθοράς. Καλούνται εντός των ηµερών να αποφασίσουν αν θα εµπλακούν στις εσωκοµµατικές διεργασίες ή αν θα αποχωρήσουν συντεταγµένα µε τον µέγιστο αριθµό δυνάµεων που διαθέτουν, πρωτίστως µε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές.

Και τα δύο ενδεχόµενα µόνο εύκολα δεν είναι στην υλοποίησή τους και αυτό γιατί δεν υπάρχει ενιαία συµφωνία στο «διά ταύτα» ούτε και υπάρχει εύκολος δρόµος διαφυγής. Υπάρχουν στελέχη που κινούνται σε πιο συγκρουσιακή λογική, όπως είναι ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης κ.ά., και στελέχη που τηρούν στάση αναµονής και δεν µπορούν ακόµα και για συναισθηµατικούς λόγους να εγκαταλείψουν το κόµµα, όπως είναι η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης κ.ά. Ολοι τους, όµως, συµφωνούν πως δεν µπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, θα κληθούν εντός των ηµερών να αποφασίσουν αν θα µετέχουν στις επικείµενες κοµµατικές διεργασίες, ήτοι στην Κεντρική Επιτροπή και το καταστατικό συνέδριο. Και πολύ περισσότερο αν θα αποφασίσουν να εµπλακούν στο ζήτηµα της ηγεσίας. Εν προκειµένω, το µείζον ερώτηµα είναι τι θα πράξουν αν ο κ. Κασσελάκης επιλέξει την προσφυγή στη βάση, και πολύ περισσότερο αν µπει στην κούρσα των υποψηφιοτήτων και ο Παύλος Πολάκης. Η Ολγα Γεροβασίλη δεν δείχνει έως τώρα καµία διάθεση να είναι υποψήφια, µε αποτέλεσµα οι «87» να ανοίγονται σε άλλα πρόσωπα, όπως είναι για παράδειγµα ο Σωκράτης Φάµελλος, µε τον οποίο εσχάτως υπάρχει προσέγγιση και επικοινωνία.

Ετσι όπως έχουν διαµορφωθεί οι κοµµατικοί συσχετισµοί, µε την απογοήτευση που επικρατεί σε σηµαντικά τµήµατα της κοµµατικής βάσης που είχαν αναφορές, η επιρροή των «87» είναι περιορισµένη, µε ό,τι αυτό θα σηµαίνει για το ενδεχόµενο να έχουν δική τους υποψηφιότητα. Πρακτικά, µικρή σηµασία έχει το όποιο ποσοστό που θα λάβει ένας δικός τους υποψήφιος, από τη στιγµή που ο κ. Κασσελάκης δεν δείχνει καµία διάθεση να µοιράσει αναλογικά την κοµµατική εξουσία και να συγκροτήσει όργανα µε αποφασιστικό χαρακτήρα. Καµία πρόβλεψη δεν µπορεί να γίνει για τους «87» για το ενδεχόµενο εκλογής του Παύλου Πολάκη.

Για τα περισσότερα στελέχη της µειοψηφίας είναι κόκκινο πανί ο βουλευτής Χανίων, ενώ µε τον ίδιο τρόπο αντιµετωπίζει ο Πολάκης τους µειοψηφούντες. Εξίσου δύσκολη είναι, όµως, και η αποχώρηση, καθώς δεν υπάρχει εµφανές πολιτικό λιµάνι, δεδοµένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει µπροστά του εσωκοµµατικές εκλογές, ενώ δεν είναι εύκολο οι βουλευτές που θα αποχωρήσουν να σηκώσουν το βάρος της κατηγορίας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε εξαιτίας του τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Εν τοις πράγµασι, οι «87» βρίσκονται µπροστά σε ένα µεγάλο αδιέξοδο, το οποίο επιτείνεται από τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανάβει το πράσινο φως για οποιαδήποτε κίνηση.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»