∆ικό του κόµµα ή πίσω στις ΗΠΑ; Ιδού η απορία

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγµατα, ο Στέφανος Κασσελάκης δύο επιλογές έχει µπροστά του: Ή θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει δικό του πολιτικό φορέα ή θα µεταναστεύσει εκ νέου στις ΗΠΑ µαζί µε τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακµπέθ, προκειµένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Προσωπικά, τον λυπάµαι µε αυτά που τραβάει από την ηµέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόµµατος. Αλλά, όπως λέει και µια σοφή ελληνική παροιµία, «όσα τραβάει το κορµί τα φταίει το κεφάλι», αγαπητέ Στέφανε. Εµείς από αυτή εδώ τη στήλη έχουµε ασκήσει δριµεία κριτική στον Στ. Κασσελάκη, καθώς µας έδινε την εντύπωση ενός επιπόλαιου ανθρώπου, ο οποίος ζούσε τον µύθο του στην πολιτική ως σελέµπριτι της κακιάς ώρας, έχοντας πιάσει στασίδι στις ψυχαγωγικές εκποµπές, δίχως να αντιλαµβάνεται πως αυτοί που του έκαναν «κουτσοµπολίστικα» αφιερώµατα τον εξευτέλιζαν, αποθεώνοντάς τον.

Αλλά το θέµα είναι µε αυτούς που τον «παραµύθιαζαν», εµφανίζοντάς τον ως ογκόλιθο της πολιτικής. Εγκαίρως είχαµε «κράξει» όλους αυτούς που στην απελπισία τους να επιβιώσουν πολιτικά και δηµοσιογραφικά έπεσαν πάνω του για να του φουσκώσουν τα µυαλά και να τον κάνουν να νιώθει «ηµίθεος». Όµως, όλοι αυτοί που παρίσταναν τους «Ηρακλειδείς του Στέµµατος» τον χαντάκωσαν. Γιατί χρησιµοποίησαν έναν νέο άνθρωπο, όχι επειδή στο πρόσωπό του είδαν τον επόµενο ηγέτη της Ελλάδος, αλλά ένα «φαντασµαγορικό» εργαλείο για να εξουδετερώσουν αυτούς µε τους οποίους -αν δεν εµφανιζόταν ο Στ. Κασσελάκης- δεν θα µπορούσαν να αναµετρηθούν.

Για την καρέκλα, και τον Ανδρουλάκη θα στηρίξει

Όπως έχω ξαναγράψει, ο Νίκος Παππάς, όχι ο ευρωβουλευτής, αλλά ο βουλευτής, το πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί του Χ. Καλογρίτσα, σε κάθε εσωκομματική κρίση το παίζει σε διπλό ταμπλό, ώστε να μπορεί στο τέλος να μην του κρατά κακία ο ηττημένος και να τον εκτιμά ο νικητής. Κάτι τέτοια κόλπα έκανε στην πολιτική του καριέρα και ο Κώστας Λαλιώτης, μέχρι που στο τέλος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική και να γίνει αγρότης στα Δολιανά Αρκαδίας. Ήταν και με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Κ. Σημίτη. Στη πορεία βέβαια ήταν με τα φεγγάρια του. Τώρα, ο Ν. Παππάς ξαναψάχνεται, γιατί -έτσι όπως διαμορφώνονται οι εσωκομματικές εξελίξεις- να πάει με τον Π. Πολάκη σκιάζεται, να στηρίξει μέχρι τέλους τον Στ. Κασσελάκη φοβάται, να κάνει άνοιγμα στους «87» κινδυνεύει να φάει άκυρο. Τι απομένει, για να ξαναβγεί στο προσκήνιο; Σίγουρα όχι ο Αλ. Τσίπρας. Βλέπω στο τέλος η καρδιά του να «χτυπά» στο ΠΑΣΟΚ. Άμα διαπιστώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο, μέχρι και τον Ν. Ανδρουλάκη θα αναγνωρίσουν οι δικοί του ως ηγέτη της προοδευτικής παράταξης.

Δίλημμα Καπνισάκη

Εάν ο Στ. Κασσελάκης δεν ετεροκαθορίζεται και πιστεύει ότι η κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που τον ανέδειξε πρόεδρο του κόμματος είναι με το μέρος του και όχι τίποτα δανεικοί οπαδοί του Π. Πολάκη, τότε ας το αποδείξει στην πράξη. Ενδεχομένως να μην τον αφήνει ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του, Μ. Καπνισάκης, ο οποίος έχει επίσης προνομιακές σχέσεις με τον -τάχα μου- αψύ Κρητικό. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν και νομικός σύμβουλος του Π. Πολάκη ο Μ. Καπνισάκης, οπότε λογικό είναι να μην μπορεί να παροτρύνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στη σχέση τους. Το ερώτημα εδώ είναι με ποιον είναι ο Μ. Καπνισάκης; Ενδεχομένως και με τους δύο. Τον Στέφανο πρόεδρο και τον Παύλο αντιπρόεδρο.

Καλά, η Ρένα Δούρου φέρεται να ψαχνόταν για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα. Οπότε, δεν μας κάνει εντύπωση ότι τώρα το όνομά της επανέρχεται στο προσκήνιο. Μέχρι και ο Σ. Φάμελλος θα έκανε πίσω για χάρη της.

Με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει

Αν και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Π. Πολάκης δεν διαθέτει ούτε έναν βουλευτή που θα τον στήριζε για πρόεδρο του κόμματος, εάν έθετε υποψηφιότητα, εντούτοις, με το να αφήσει να εννοηθεί ότι ο Στ. Κασσελάκης «δεν τραβάει», έδωσε πάσα να βγουν στο «αντάρτικο» σε άλλους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν ανήκουν στην ομάδα των «87», αλλά στο τέλος μπορεί εκεί να καταλήξουν. Εκείνη που λυπάμαι, επειδή σίγουρα θα έχει χάσει την μπάλα, καθώς πλέον δεν θα ξέρει ποιος είναι με ποιον, είναι η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη. Στο τέλος ούτε αυτή θα ξέρει εάν πρέπει να είναι με τον Στ. Κασσελάκη, με τον Π. Πολάκη, τον Αλ. Τσίπρα, την Όλγα Γεροβασίλη ή κάποιον άλλον ή άλλη που μπορεί να εμφανιστεί στο προσκήνιο των ηγετικών φυσιογνωμιών της Αριστεράς.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή