Τη στρατηγική της «Συµφωνίας Αλήθειας», που οδήγησε τη Νέα ∆ηµοκρατία σε εκλογικές νίκες και εξασφάλισε την εµπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό του, φαίνεται να επιστρατεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαχείριση σηµαντικών κρίσεων, όπως αυτή της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική. Με αναφορές και επισηµάνσεις των πραγµατικών στοιχείων του πύρινου µετώπου, αλλά και των καταστροφών που προκάλεσε, των αριθµών και µεγεθών των πυροσβεστικών δυνάµεων, αλλά και των λαθών και των παραλείψεων του κρατικού µηχανισµού, ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει ενσυναίσθηση, και για την κατάσταση και για το πρόβληµα.

∆εν είναι τυχαίο ότι στη σύσκεψη της Πεντέλης ενώπιον τον δηµάρχων των περιοχών που επλήγησαν ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τέσσερις φορές ότι «η φωτιά ξέφυγε». «Αυτή ήταν, δυστυχώς, η µόνη φωτιά η οποία ξέφυγε, παρά το γεγονός ότι και σε αυτήν υιοθετήθηκε το σωστό, όπως απεδείχθη σε πάρα πολλές άλλες φωτιές, δόγµα της πολύ γρήγορης πρώτης προσβολής», ανέφερε.

Παράλληλα, περιέγραψε µια σειρά από παρεµβάσεις του κράτους για την πρόληψη των πυρκαγιών, όπως το ζήτηµα του καθαρισµού των οικοπέδων, που έγιναν για πρώτη φορά (800.000 καθαρισµοί), την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας µε drones, κάµερες και τη δροµολόγηση δηµιουργίας τεχνολογικής υποδοµής, ώστε να εντοπίζονται πολύ γρήγορα οι φωτιές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής εντάσσεται και η ανακοίνωση µέτρων άµεσης αποκατάστασης των ζηµιών και στήριξης των πληγέντων, όπως η πρώτη αρωγή, η στεγαστική συνδροµή και µέσω του προγράµµατος AntiNero αλλά και πόρων απευθείας από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δείχνοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει αρχή, µέση και τέλος. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι σχεδόν 4.000 είναι φέτος οι ενάρξεις πυρκαγιών, ενώ για την αντιµετώπισή τους η χώρα έχει περισσότερους από 17.000 πυροσβέστες, µε 700 προσλήψεις από πέρσι, αύξηση των οµάδων δασοκοµάντος από 6 σε 16 και των εναέριων µέσων από 61 σε 89. Αντίστοιχα, τα προγράµµατα AntiNero, τα προγράµµατα δηλαδή πολιτικής προστασίας του υπουργείου, έχουν ήδη συµβασιοποιηθεί. Εχει δοθεί περισσότερο από ένα δισεκατοµµύριο από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε προγράµµατα τα οποία είναι προχωρηµένα, δηλαδή δεν έχουν απορροφηθεί.

Το πρόγραµµα AntiNero είναι πρόγραµµα του Ταµείου Ανάκαµψης και είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ, πέραν όµως του προγράµµατος AntiNero, από εθνικούς πόρους δίνεται 1,2 δισ. ευρώ για εκσυγχρονισµό της πολιτικής προστασίας. Αυτά όλα έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζεται ότι το ποσοστό απορρόφησης των χρηµάτων γι’ αυτά τα προγράµµατα έχει φτάσει στο 55% και σε καµία περίπτωση στο 1%, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών