Μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο για να γιορταστούν τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν στη Χαριλάου Τρικούπη, με τους διεκδικητές της ηγεσίας να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για τη μάχη της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου. Στην επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο θα μιλήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί η εικόνα πασαρέλας υποψηφίων για την προεδρία.

Κάτι τέτοιο άλλωστε θα μπορούσε να δώσει μια αίσθηση διαρκούς ανταγωνισμού και αλληλοσπαραγμού, παραπέμποντας στην κατάσταση που καταγράφεται στον ΣΥΡΙΖΑ και διακινδυνεύοντας τον επετειακό χαρακτήρα της εκδήλωσης. Ο εν ενεργεία πρόεδρος του κόμματος προετοιμάζεται για μια συνολική παρέμβαση, τονίζοντας ότι φτάνει η ώρα που το ΠΑΣΟΚ θα καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων και συνεργασιών στον δρόμο για τη διακυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση επίσης θα δοθεί στον κινηματικό χαρακτήρα του κόμματος, που εξασφάλισε και τη μεγάλη δύναμή του κατά τα πρώτα χρόνια της πορείας του, με στόχο να αποτυπωθεί στο σήμερα ένα αντίστοιχο μοντέλο κινητοποίησης της βάσης.

Οι συνυποψήφιοι του κ. Ανδρουλάκη για την ηγεσία πάντως δεν δείχνουν διατεθειμένοι να του παραχωρήσουν κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να μιλήσει μόνο αυτός για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Έχοντας ήδη προετοιμάσει κάποιες πρωτοβουλίες, είναι έτοιμοι να ξεδιπλώσουν και αυτοί το όραμά τους για το κόμμα, εντάσσοντας την επέτειο στον προεκλογικό σχεδιασμό τους. Ο Χάρης Δούκας, για παράδειγμα, έχει γυρίσει ήδη βίντεο με τα δικά του μηνύματα για τα 50ά γενέθλια του Κινήματος. Στόχος του δημάρχου Αθηναίων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να πιάσει το νήμα των κεντρικών συνθημάτων που ενσάρκωσαν τις προσδοκίες της κοινωνίας πριν από 50 χρόνια και ξετυλίγοντάς το να αναδείξει πόσο επίκαιρα είναι στο σήμερα.

Ο Παύλος Γερουλάνος, από την άλλη, προγραμματίζει πανελλαδική διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει για «Αναγέννηση ΠΑΣΟΚ», περιγράφοντας τα βήματα για ένα κυρίαρχο και ανοιχτό Κίνημα. Δική του εκδήλωση για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου προετοιμάζει και ο Μιχάλης Κατρίνης, έχοντας βασικό στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικής δύναμης και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το κόμμα μπορεί να επανέλθει στην εξουσία.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος αναμένεται δε να προτάξει την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται για το Κίνημα, δεδομένης της διαλυτικής εικόνας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Άννα Διαμαντοπούλου και η Νάντια Γιαννακοπούλου μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινώσει κάποια εκδήλωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην Ευρωπαία επίτροπος αναμένεται να αξιοποιήσει την επέτειο για να εστιάσει στην προοπτική που διαμορφώνεται για τον χώρο της προοδευτικής παράταξης και να αναδείξει ότι η πολιτική πρόταση της σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών προκρίνει την προοπτική το ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί ο μεγάλος πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής, προωθώντας γενναίες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»