Οι δεξιές «χαρτορίχτρες» του ΣΥΡΙΖΑ

Επειδή οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια είναι απρόβλεπτες, λογικό είναι να εµφανίζονται κάποιοι ως αυτόκλητες «χαρτορίχτρες», προκειµένου να του πουν τη «µοίρα του και το ριζικό του». Η αλήθεια είναι πως το κάνουν αφιλοκερδώς, δίχως να ζητούν να τους «ασηµώσει» ο εκάστοτε αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η έγνοια τους στις προβλέψεις που κάνουν είναι να µην τους κακοκαρδίσουν.

Το κωµικά οξύµωρο στην όλη ιστορία είναι ότι τα πρόσωπα που συνεχώς κάνουν «θετικά προγνωστικά» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο τέλος πάντα πέφτουν έξω, προέρχονται από τη Ν∆. Ο ένας είναι ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο άλλος ο Γιώργος Κύρτσος. Καλά, ο πρώτος έχει πάει στον «κουβά» µέχρι τώρα σε όσες προβλέψεις και αν έχει κάνει και γι’ αυτό τον τελευταίο καιρό περιόρισε τις προβλέψεις του.

Ο δεύτερος όµως συνεχίζει ακάθεκτος και χθες έκανε µια ανάρτηση την οποία «επικοινώνησε» στους οπαδούς της στο Fb και η Έλενα Ακρίτα, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Η πρόβλεψή µου για ΣΥΡΙΖΑ είναι βραχυπρόθεσµα αρνητική, µεσοµακροπρόθεσµα ελπιδοφόρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει ο Κασσελάκης, αλλά µε µεγάλο κόστος. Οι αποχωρήσεις βουλευτών θα στερήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και τα δηµοσκοπικά του ποσοστά θα υποχωρήσουν. Μεσοµακροπρόθεσµα όµως µπορεί να βγει κερδισµένος από την πλήρη επικράτηση Κασσελάκη και τη µεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Ό,τι δεν “σκοτώνει” πολιτικά τον Κασσελάκη ενισχύει την προοπτική του».

Ο επιζήμιος Ανδρουλάκης στον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ

Στο χωριό μου λένε «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει». Σε ένα τέτοιο καθεστώς ιδιότυπης πολιτικής οκνηρίας έχει περιέλθει και η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ενώ βλέπει την ανάπτυξη φυγόκεντρων δυνάμεων στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από την οργανωτική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις δεν αναλαμβάνει κάποια πρωτοβουλία να στείλει ένα σήμα του τύπου «εδώ είμαστε και σας περιμένουμε». Ο καθωσπρεπισμός του Νίκου Ανδρουλάκη, που φοβάται μήπως τον παρεξηγήσουν αν συμπεριφερθεί όπως ο Αλέξης Τσίπρας, που έπαιρνε κόσμο από το κόμμα του Πάνου Καμμένου για να κρατηθεί στην εξουσία, στο τέλος μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιος. Στην παρούσα φάση, ενώ έχει τη χρυσή ευκαιρία να κάνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας το επιχείρημα «ενώνουμε δυνάμεις» απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντί να κάνει τολμηρά ανοίγματα προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και σε βουλευτές, κοιτάει πώς θα κυριαρχήσει στη «μικρόκοσμη» κοινότητα του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα «από ποιον κινδυνεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης να χάσει την αρχηγία του κόμματος, στην περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος μαζί του στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών», η απάντηση που δίνουν κάποιοι δημοσκόποι είναι η εξής: «Παύλος Γερουλάνος».

Υπάρχουν και αυτοί

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις που κάνει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Η αλήθεια είναι ότι από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος και την αντιπαράθεση που φέρεται να είχε με τον Σ. Φάμελλο, η εικόνα που βγήκε γι’ αυτόν προς τα έξω είναι ότι «πίνει νερό στο όνομα» του Στ. Κασσελάκη και δεν βλέπει τα στραβά και τα ανάποδά του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν πρέπει, δεν χαρίζει κάστανα σε κανέναν με τις απαντήσεις που δίνει, όμως από την άλλη φροντίζει να μη συμβάλλει στην περαιτέρω γελοιοποίηση του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί. Προφανώς, ο άνθρωπος δεν έχει μολυνθεί από τον ιό του ναρκισσισμού και της αυτοαναφορικότητας, όπως άλλοι σύντροφοί του.

Ο υπέρ πάντων αγώνας για τα πλαστικά καλαμάκια

Συγχαρητήρια στα κλιμάκια των ελεγκτών του υπουργείου Ανάπτυξης, που επάνω στη βαρετή βάρδια τους αναζητούν τα θύματά τους κάνοντας ντου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή σε φούρνους, για να τους μοιράσουν πρόστιμα, επειδή μπορεί να έχουν απόθεμα από πλαστικά καλαμάκια για τον καφέ και να τα προσφέρουν στους πελάτες τους. Με τέτοιου είδους υπερβολικές συμπεριφορές εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μην αναρωτιούνται μετά στη Νέα Δημοκρατία γιατί παίρνει ανάποδες ο κόσμος. Και στο υπουργείο Ανάπτυξης ας συγκαλέσουν μια σύσκεψη και να δώσουν οδηγίες στους ελεγκτές πού πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους. Σίγουρα όχι στο αν ένας φούρνος ή ένα καφενείο προσφέρει πλαστικά καλαμάκια.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή