Πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει προκύψει, στο παρά πέντε της εκλογικής διαδικασίας, σχετικά με το πιθανό ασυμβίβαστο για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 36 του Καταστατικού, στη παράγραφο 2, αναφέρει ότι: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η πλευρά Δούκα, αλλά και άλλα στελέχη του κόμματος, η σχετική πρόβλεψη του Καταστατικού οδηγεί σε αποκλεισμό τόσο του νυν Προέδρου, όσο και των υποψηφίων που είναι σήμερα βουλευτές, αφού όλοι τους κατέχουν έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος.
 

Οι πρωτοβουλίες Σπυρόπουλου

Η πρώτη πρωτοβουλία που πήρε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, ήταν να συγκαλέσει, το βράδυ της Παρασκευής, την Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, ώστε να υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για την εμπλοκή που έχει υπάρξει, ώστε όλοι οι συμμετέχοντες, μέλη οργάνου και εκπρόσωποι υποψηφίων, να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να πάρουν θέση για το επίμαχο ζήτημα. 

Στόχος της πρωτοβουλιών του Γραμματέα του κόμματος ήταν να συμφωνήσουν ομόφωνα πως αποδέχονται το σκεπτικό ανακήρυξης των υποψηφιοτήτων από την ΕΔΕΚΑΠ χωρίς να εγείρεται ζήτημα ως προς το επίμαχο άρθρο περί ασυμβίβαστου και δεσμεύονται επίσημα για αυτό.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την επικοινωνία που είχε το πρωί του Σαββάτου ο Ανδρέας Σπυρόπουλος με τους διεκδικητές της ηγεσίας, με στόχο να δει τις διαθέσεις τους, αλλά και να ακούσει τις προτάσεις τους. 

Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών, μετά την προσεχή Δευτέρα, που είναι η καταλυκτική ημερομηνία για την κατάθεση από τους υποψηφίους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ στην ΕΔΕΚΑΠ των πέντε χιλιάδων υπογραφών, ώστε να ανακηρυχθούν επίσημα υποψήφιοι, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων θα κληθούν να υπογράψουν ένα χαρτί που θα αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι τηρούν τις προβλέψεις του Καταστατικού. 

Στόχος είναι η ομοφωνία, ωστόσο στην περίπτωση που κάποια πλευρά διαφωνήσει, τότε τη λύση θα κληθεί να την δώσει το Διαρκές Συνέδριο, την προσεχή Κυριακή, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το parapolitika.gr.  Επισήμως, πάντως κανένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας δεν έχει θέσει θέμα ασυμβίβαστου για την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. 

ΠΑΣΟΚ: Σκληρή απάντηση από Δούκα

Σκληρή απάντηση σε όσους θέτουν θέμα ασυμβιβάστου δίνει το επιτελείο του Χάρη Δούκα. 

Σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «αυθαίρετη ερμηνεία στο άρθρο 36 του καταστατικού περί ασυμβίβαστων» από εκείνους που «βλέπουν το ρεύμα υποστήριξης που δημιουργείται στην κοινωνία» και ζητούν «εμμέσως να αποκλειστεί η υποψηφιότητά του».

Αναλυτικά η ανακοινωση:

«Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις 30 Ιουνίου.

Τώρα 70 ημέρες μετά, στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, κάποιοι - σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας - θυμήθηκαν ξαφνικά να επικαλεστούν ένα άρθρο του καταστατικού, ζητώντας εμμέσως να αποκλειστεί η υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα. Προφανώς γιατί βλέπουν το ρεύμα υποστήριξης που δημιουργείται στην κοινωνία.

Δεν πρόσεξαν όμως ότι η αυθαίρετη ερμηνεία που δίνουν στο άρθρο 36 του καταστατικού περί ασυμβίβαστων, οδηγεί σε αποκλεισμό τόσο του νυν Προέδρου, όσο και των υποψηφίων που είναι βουλευτές. Αυτοί που την επικαλούνται πρέπει να το πουν δημόσια και όχι να κρύβονται πίσω από διαρροές ,ψιθύρους και υπόνοιες. Όλα καθαρά και μπροστά, όπως αξίζει στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ.

Η ΕΔΕΚΑΠ στη νέα συνεδρίαση της, τη Δευτέρα, οφείλει να δώσει ένα οριστικό τέλος σε αυτή την άγονη συζήτηση. Την ημέρα αυτή, που είναι η ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, να αξιολογήσει τις υπογραφές μελών του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής ή μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που στηρίζουν τις υποψηφιότητες και να ανακηρύξει τους υποψήφιους Προέδρους. Δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση του Καταστατικού, αλλά πολιτική βούληση ώστε να μην κυριαρχήσουν σκοπιμότητες που διχάζουν.

Ο κόσμος της παράταξης -και μόνο αυτός - θα αποφασίσει για την εκλογή του νέου Προέδρου. Κάθε μεθόδευση που εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους, που υπονομεύει τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί και παίζει το παιχνίδι των πολιτικών μας αντιπάλων, θα τον βρει αντίθετο».