Αφετηρία για την επανάκτηση της σχέσης εµπιστοσύνης µεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κοινωνίας αποτελεί το φθινόπωρο, µε τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου να έχουν αναλύσει τις διαθέσεις των πολιτών, όπως εκφράστηκαν στις ευρωεκλογές, και να έχουν διαµορφώσει έναν σχεδιασµό που θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται και να υλοποιείται από την εποµένη της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα δώσει το «σύνθηµα».

Εναν χρόνο µετά τις εκλογές, όπου το 41% επικύρωσε την κυβερνητική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, και µόλις τέσσερις µήνες µετά τις ευρωεκλογές, όπου οι πολίτες έστειλαν πολλαπλά µηνύµατα στο Μέγαρο Μαξίµου µε το «γαλάζιο» 28%, οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην κοινωνία επικρατεί ένα κλίµα αναµονής. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήµατα των µετρήσεων που διενεργούνται τις τελευταίες ηµέρες και καταγράφουν τα ποσοστά της Νέας ∆ηµοκρατίας πέριξ του 25%, µε τους δηµοσκόπους να υποστηρίζουν ότι η δυναµική της κυβερνητικής παράταξης κινείται στους αριθµούς των ευρωεκλογών, όπου η «γαλάζια» παράταξη κατέγραψε 28,3%, ενώ µεταξύ των σηµαντικότερων ποιοτικών στοιχείων είναι ότι οι πολίτες εµφανίζονται απαισιόδοξοι για την κατάσταση στη χώρα.

Σύµφωνα µε τις εν λόγω αναλύσεις, αυτό που επηρεάζει αρνητικά τις διαθέσεις της κοινής γνώµης είναι η συνεχιζόµενη ακρίβεια της καθηµερινότητας, αλλά και οι κυβερνητικές αστοχίες στη διαχείριση κρίσεων, κάτι που τα προηγούµενα χρόνια ήταν το ατού της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η κακή κατάσταση και οι διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ συµβάλλουν στην ενίσχυση των αρνητικών απόψεων των πολιτών έναντι όλων των κοµµάτων και του εγχώριου πολιτικού συστήµατος, άρα και έναντι της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Εχοντας επεξεργαστεί τα παραπάνω δεδοµένα, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα επιχειρήσει µε στοχευµένες πρωτοβουλίες και δράσεις να αναστρέψει το κλίµα και να εξασφαλίσει το επόµενο διάστηµα θετικό πρόσηµο για τη Ν.∆. Μάλιστα, στο κυβερνητικό επιτελείο εµφανίζονται αισιόδοξοι ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιµη, ενώ υπάρχει η προσδοκία ότι η ακρίβεια θα συνεχίσει, έστω αργά, να αποκλιµακώνεται και σταδιακά να πέσουν οι τιµές. Ο πρωθυπουργός, µάλιστα, έχει βγει ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα µπροστά ο ίδιος για να αναδείξει το µέχρι τώρα κυβερνητικό έργο, ενώ αντίστοιχο σήµα έχουν λάβει και τα κυβερνητικά στελέχη, υπουργοί και υφυπουργοί.

Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αποφασιστεί είναι µέτρα κατά της στεγαστικής κρίσης, µείωση των ασφαλιστικών εισφορών, παρεµβάσεις τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία, ενίσχυση των συνταξιούχων και µειώσεις φόρων.

*Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»